'Zafer Bayramı Akşehir'de başlasın'
Milli Mücadele'de Akşehir'in yerini anlatmak için ve Zafer Bayramı kutlamalarının Akşehir'de başlamasını istediklerini söylemek için Akşehir Gazeteciler Cemiyeti üyeleri Konya Gazeteciler Cemiyeti'ne gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Akşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İdris Doğan, Zafer Bayramı kutlamalarının 24 Ağustos'da Akşehir'de başlamasını istediklerini belirterek Konyalı yetkililerden destek istedi.
Milli Mücadele'nin temelenin Akşehir'de atıldığını söyleyen Doğan, “30 Ağustos Zaferi'nin kazanılmasında Akşehir'in hakkı cümle alem tarafından kabul ve teslim edilirken, Zafer Haftası kutlamalarının Akşehir'de başlatılmaması büyük bir talihsizliktir. Tarih şuurunun gelişmesi için milletlerin kendi geleceklerini kurup tayin etmede bu şuur umut kaynağı olacaktır. Geçmişin olayları ne kadar doğru değerlendirilirse, bugünler ile yarınlar da o kadar hayır ve güzelliklerle karşımıza çıkar. O nedenle Milli Mücadele'ye Akşehir'in verdiği göz yaşartıcı desteği dile getirerek hakkın teslimine yardımcı olmak konuyu yakından bilen herkes için büyü bir vebaldir. Yaşanan bozgunlardan sonra, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal'in önederliğinde milletimizin yürüttüğü hürriyet ve istikkal mücadelesine, baştan sahip olduğu Kuvayi Milliye ruhuyla Batı Cephesi Karargahı'na Akşehir'in severek kucağını açması, Türk milletinin makus talihini çeviren zamanın en önemli olaylarından biridir. Bu büyük şeref Akşehir'e aittir. Tarık Buğra 'Küçük Ağa'da o dönemin gerçeklerini bütün ayrıntılarıyla ele alır. 15 Kasım 1921'de başlayıp 24 Ağustos 1922'ye kadar devam, dokuz ay on gün süren cesaretin, fedakarlığın hafızalarda canlı tutulması ve bu şanlı dönemin şuurunun zihinlere ve gönüllere işlenmesi için bunları anlatıyoruz” dedi.
Dönemin Akşehir'deki sosyal yapısından da bahseden Doğan, “Akşehir'de tüm arabacı, bakırcı ve demirci dükkanları silah imalathanesine dönüştürüldü. Arastada usta eller süngüler yapıyor, tüfekler tamir ediyordu. Ordunun mühimmatı, silahı ve cephanesi burada imal ve ikmal ediliyordu. Cephede yaralananların bakım ve tedavileri gönüllü hemşiler yapan nineler tarafından yürütülüyordu. Cepheye hatimlerle, dualara, salalara Akşehir'den selametlenen ordudan müjdeyi Arastaya, 'savaşı biz kazandık. Zafer bizim. İzmir'e doğru gidiyoruz” diye seslenen atlının haberi ile şehirde caddeler sokaklar bayram yerine döndü. 30 Ağustos'ta zafer kazanılmıştı. 9 Eylül'de gelen habere en çok Akşehirliler sevindiler” diye konuştu. Zafer Bayramı kutlamalarının Akşehir'den başlamasının yanlış olmayacağını bir kez daha dile getiren Doğan, “O savaşta Akşehir insanının sarf ettiği gayret gerçeten mübarektir. Onun için 1935'ten bu yana ülkemizde gerçekleştirilen Zafer Haftası kutlamalarının Akşehir'den başlaması gerektiğini söylüyoruz. Umarız bu meşru makul isteği kimse Akşehir'e çok görmez. Talebimizin gerçekleşmesi ve hakkın teslimi için gerekirse Bakomutanımıza kadar gideceğiz” ifadelerini kullandı.
merhabahaber.com MUSTAFA ÖZÇELİK
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.