Ziraat Mühendisi Keskin’den mısır ve ayçiçeğinde yüksek verim önerileri!
Çiftçinin ilk olarak toprak analizi yapmasının çok önemli olduğunu kaydeden Halis Keskin bununla birlikte her bitkinin besin ihtiyacının farklı olduğunu kaydetti.
Bu nokta da Eskil’in farklı ve köy yaylalarında analizlerde bulunduğunu kaydeden Keskin, ”Bölge topraklarımız kireçli ve PH'sı yüksek. Bunun için mutlaka sıvı kükürt kullanılmalı. Sıvı kükürt toprak PH’sını ve kireç oranını düşürdüğü gibi topraktaki bitkinin kullanamadığı bitki besin elementlerinin topraktan alınmasını sağlar. Ayrıca bitkiye takviye amaçlı hümik asit mutlaka kullanılmalı, hümik asit toprağın havalanmasını sağlar, toprağın organik madde miktarını artırır ve bitkiye besin kaynağı sağlar. Ayrıca bitkide verim artışı için çiftçilerimiz kimyevi gübre kullanımını azaltmalı makro ve mikro besin elementi kullanımına yönelmeli. Böylelikle günümüzde dövize bağlı olarak yükselen kimyevi gübre fiyatlarından dolayı maliyeti düşürmek amaçlı bu ürünlere yönelmelidir." dedi.
Son dönemde yağlık ayçiçeği ile birlikte danelik mısırın Eskilli çiftçi için önemli bir geçim kaynağı haline geldiğini ifade eden Keskin, "1. damlama sulamada MAP (Dekara 5 kg) ve humik asit (dekara 2 lt), 2. damlama sulamada Sıvı Kükürt (Dekara 2 lt), 3. damlama sulamada Şelatlı demir (dekara 200-250 gr) ve Magnezyum sülfat (Dekara 5 kg). Ayrıca mısırda bitki omuz hizasındayken, ayçiçeğinde tabla yıldız şeklindeyken çiçek açmadan Potasyum Nitrat (dekara 5kg) uygulanmalı. Bu Şekilde uygulama yapıldığında verimde %10’a kadar artış göstermektedir. Damlamada tıkanıklıkları önlemek için 2 suda 1 sefer Nitrik asit verilmelidir. Nitrik asit ayrıca toprak Ph’sını düşürür, bitkiye azot kaynağı sağlar." şeklinde konuştu.
Halis Keskin ONTAR olarak ücretsiz bir şekilde bölge çiftçisine bilinçli tarım noktasında katkı sağlamaya hazır olduklarını sözlerine ekledi. haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.