Ziraat Odası Başkanı Belegemen

Ziraat Odası Başkanı Belegemen
Havanın ısınması ile birlikte tarımla uğraşan Eskil halkı tarlaların yolunu tutmaya başladı.

Tarlaların sürülmesiyle başlayan çalışmalar, ekilmesi, bakımı ve hasatı derken kış ayına kadar sürmekte.

 

Etkili olan soğuk havanın ardından, hava sıcaklıklarının artması ile birlikte çiftçiler de hummalı bir çalışma sürecine girmiş oldu. Boş tarlaların sürülmesi, bazı tarım ürünlerinin ekilmesi, gübreleme ve ilaçlama olmak üzere çeşitli işlerle uğraşan çiftçi, harmanını kaldırıncaya kadar yoğun bir şekilde çalışmaya devam edecek.

Yoğun bir çalışma süreci başladı

Konu hakkında açıklama yapan Eskil Ziraat Odası Başkanı Necati Belgemen, bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte çiftçilerin tarlaya indiğini ve hummalı bir çalışma sezonunun başladığını açıkladı. Ekilen tarlaların gübrelenmesi ile birlikte ardından yabancı otlardan arındırması için çapalama yapıldığını ifade eden Belgemen, “Tarlalarına hububat eken çiftçilerimiz, gübreleme ve ilaçlama yaparken, pancar, ayçiçeği, mısır ekilecek olan tarlalarda da yoğun bir şekilde ekim hazırlığı başladı. Çalışmalar, çiftçinin harmanını kaldırıp yeni dönem için hazırlıklarını tamamladığı zamana kadar devam edecek” dedi.

Desteklemelerin tek seferde ödenmesinin avantajından yararlanıldığını bu nedenle çiftçilerin daha erken çalışmaya başladıklarını ifade eden Belgemen, “Biz çiftçilerimizin daha güvenli daha kazançlı olmaları için elimizden gelen çabayı sarfediyoruz. Çiftçimizin tarlasında emeği boldur. Öyleyse kazancınında çok olması gerekmektedir. Bu nedenle gerek desteklemeler konusunda olsun, gerek diğer ödemelerde olsun, zamanında ve hakketiğini almaları için çalışmalar sürdürmekteyiz.” Dedi.

Nisan Yağmurları Rekolteyi arttırır

Bu yılın yağışla başladığını ifade eden Belgemen, “Kış mevsiminde yağışların iyi olması çiftçimizi sevindirdi. Ancak, içinde bulunduğumuz bahar döneminde yağışlar azaldı. Tarlalarda verimin artması rekoltenin yüksek olması için Nisan ayında yağış olması gerekmektedir. Rekoltenin artmasında Nisan yağmurlarının büyük etkisi olacak. Bölgemizde kurak arazilerde yeralmaktadır. Ayrıca her geçen gün yer altı suları çekilmektedir. Eğer bunlar göz önünde bulunduracak olursak, Nisan yağmurlarının önemi bir kez daha dikkatimizi çekecektir. Kurak tarlalardan daha çok verim alabilmek için Nisan ayında yağış düşmesi gerekiyor. Çiftçilerimizin için yapılan harcama çok önemlidir. Yağmurların yağmasıyla tarlasını 2 kere az sulayan çiftçimiz büyük ölçüde kazanç elde etmiş olacaktır. Sulak alanlarda da şu an sulama yapılmıyor. Ama bahar döneminde yeteri kadar yağış düşmezse, çiftçi mecburen sulama yapmak zorunda kalacak. Yapılan her sulama maliyeti artıracaktır” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum