Zorunlu Askerlik Kalkmış Olsaydı Bingölde 10 Şehit Vermezdik
Alaboyun, yaptığı yazılı açıklamada,Bingöl’de 200 askerin sevkiyatına yapılan hain pusuda verdiğimiz 10 şehit hepimizin yüreğini dağladı. Bu 200 asker askerliğini zorunlu olarak yapmak durumunda olan ve birliklerine sevk edilen askerlendi. Zorunlu askerlik olmasaydı bu genç çocukların birliklerine sevkiyatı gibi bir konu söz konusu olmayacaktı. Asker sevkiyatları ne kadar tedbir alınırsa alınsın PKK için açık hedeftir. Açık hedef olmayı 1993 yılında Bingöl’de 33 erin pusuya düşürüldüğü hain saldırıda yaşadık ve Eylül 2012 Bingöl’de 10 ile yine yaşıyoruz.
Türk Silahlı Kuvvetlerinde toplam 726.000 mevcudiyetinin yaklaşık 201.000 ini Subay, Astsubay, Uzman Çavuş ve Uzman Erbaş gibi profesyonellerden oluşturmakta, bunun yanında 50.000 civarında sivil personel bulunmaktadır. Geriye kalan 475.000 personel zorunlu askerlik yapan er ve erbaşlar oluşturmaktadır. 475.000 kişilik zorunlu askerlik yapacak bir büyük mevcudiyetin tamamını havayolu ile sevk edemezsiniz, açık hedef olma riskine karşı her türlü tedbirleri alarak kara yolu ile sevkiyat yapılmak zorundadır. Zorunlu askerlik olmasaydı bu sevkiyat başka bir şekilde planlanabilir ve bu şehitleri vermezdik. Zorunlu askerlik olmasaydı Afyonkarahisarda uzmanlık isteyen mühimmat konusunda bu kadar şehit vermezdik. Zorunlu askerlik olmasaydı, PKK nın en fazla hedef aldığı karakollara askerlerimiz gönderilmez ve karakol saldırılarında bunca şehit vermezdik.
Türkiye’de her yıl 725.000 civarında Türk genci askerlik çağına girmektedir. Bunun 475.000 i zorunlu olarak askere alınırken, yaklaşık 250.000 genç değişik nedenlerle askerliğini erteletmektedir. Her yıl 250.000 kişinin askere alınmadığını düşünürsek 10 yıllık bir sürede 2.500.000 kişilik bir yığılma söz konusudur. Askerlik yükümlülüğünü taşıdığı halde askere gitmeyen bu kesim ya bedelli askerlik ya da askerlik süresin kısaltılmasını talep etmektedirler.
Globalleşme ve modern dünyadaki gelişmeler savaş teknikleri ve taktiklerinde birçok değişikliğe gidilmesini zorunlu kıldı. Eskiden yapılan ve asker sayısının üstünlüğüne dayalı meydan muharebeleri günümüzde kalkmış durumdadır. Bir ülkeyi işgal ederek ve o toprakları ilhak ederek, ülkesini büyütmeye yönelik savaşlarda ortadan kalkmış durumdadır. Yeni yapılanmalar saldırı amaçlı değil, uluslararası hukuk çerçevesinde caydırıcılığı ön plana çıkartan konvansiyonel savunma konseptlerini amaçlamaktadır. Özellikle 11 Eylülden sonra terörle mücadeleyi de içine alan asimetrik mücadele gündeme gelmiş ve yeni teknolojiler, yeni mücadele teknikleri ve stratejileri gelişmiştir.
Çağdaş ve modern dünyadaki bu gelişmelere paralel olarak, zorunlu askere aldığımız 475.000 kişi yerine, 201.000 profesyonel askerimize ilave olarak, fiziki ve ruhi yapısı askerliğe elverişli 150.000 civarında yeni profesyonel er ve erbaş alınırsa TSK nın harekât kabiliyeti ve vurucu gücü daha da artmış olacaktır. Zorunlu askere aldığımız 475.000 kişiye, devlet bütçesinden, giyim kuşam, gıda, barınak, harçlık ve benzeri nedenlerle harcama yapılmaktadır. 475.000 kişi için harcanan bu para ile ilave alınacak 150.000 profesyonel er ve erbaşın masraflarını bir kısmını karşılanır. 475.000 işinin askerlik yerine ekonomide yağlayacağı katma değer ile elde edilecek kazanç ve vergiler dolaylıda olsa bu profesyonel ordunun harcamalarında kullanılabilecektir. Profesyonel askerliğe geçiş kararı ile askere gitmemiş ve birikmiş durumda olan sayıları milyonları aşan kişilerden askerlikten muaf tutulma karşılığında alınacak belli bedel, Profesyonel askerliğe geçiş süresinde oluşabilecek maliyetler için kaynak olarak kullanılabilir.
Türk toplumunda askerliğin hem vatan borcu olarak görülmesi, hem de içinde yaşadığımız coğrafyanın bir bedeli olduğunu düşünerek yeni bir yapılanmaya gitmemiz lazımdır. Bu çerçevede Askerlik faaliyetlerini ve terörle mücadeleyi tamamen profesyonellere bırakırken, askerlik çağına gelmiş Türk Gençlerine iki haftalık bir askeri kampa alınarak, savaş teknikleri, tehdit algılamaları, askeri disiplin, terörle mücadele ve silah kullanma dâhil birçok konuda yoğunlaştırılmış bir eğitim verilebilir.
Zorunlu askerlik TSK ve Türk siyaset kurumunun önünde çözülmesi gereken bir sorun olarak durmaktadır. Üzücü olan konu ise bu soruna bu güne kadar sağlıklı bir teşhis konulamamasıdır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.