2.000 TL Maaşla Çoban Bulunamıyor

2.000 TL Maaşla Çoban Bulunamıyor
2010 yılında yapılan hayvan teşviği ile rahat bir nefes alan besiciler, 2011'deki faizsiz kredi imkanından da faydalandı. 2012 yılında başlaması gereken ödemeler, gününde yapılamayınca yüzde 5 faizle bir yıl erteleme yapıldı. Üretici yeni bir erteleme dah

Piyasada et krizinin yaşandığı 2010 yılında hükümet, bir çözüm yolu olarak üreticilere teşvik ve faizsiz kredi kullanımı imkanı sağlamıştı. Krediler, 2 yıl ödemesiz 5 yıl vadeli ve faizsiz olarak dağıtılmıştı. 2012 yılında yaşanan kuraklık ve bu dönemde kaba yem fiyatlarının tavan yapması üreticileri zor durumda bırakınca, kredilerin geri ödemesi 2013 yılının Eylül ayına ertelendi. Büyük ve küçükbaş hayvan üreticileri ve süt üreticileri bu sıkıntının halen devam ettiğini belirterek, ödemelerin 2015 yılına kadar ertelenmesini talep ediyor.

FAİZSİZ KREDİYE FAİZ ÖDÜYORUZ

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Konya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Kıyasettin Taşkın, Cumhuriyet tarihi boyunca besicilere hiçbir dönemde faizsiz kredi verilmediğini, 2010 yılına gelindiğinde ise besicilere hem hibe, hem de 7 yıl vadeli, faizsiz kredi kullanma hakkı tanındığını dile getirdi. Metedeyyin insanların da bu sayede kredilerden faydalanmasının sağlandığını aktaran Kıyasettin Taşkın, “Konya'da 600 bin adet büyükbaş, yaklaşık 2 milyon kadar da küçükbaş hayvan var. Bu desteklemeler ve faizsiz kredi ile besicilere rahat bir nefes aldırılmıştı. Çünkü o dönemde girdi maliyetleri çok yüksekti. Bunun yanında kesime giden besi, para etmiyordu. Maliyetler yüksek, fiyatlar düşük olunca da besici zarar etmişti. Bu hibe ve kredilerle besici ayakta kaldı” dedi. Türkiye'nin girdi maliyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle Ortadoğu pazarına açılamadığına da işaret eden Taşkın, kaba yem ve kesif yemde dışa bağımlılık bitmeden Ortadoğu'ya ihracatın yapılamayacağına işaret etti.

Üreticilerin aldıkları kredileri geri ödeme döneminin geldiğini ve 2012 yılında kredilerin ilk taksitinin ödenmesi gerektiğini bildiren Taşkın, “Üreticilerimizin bir kısmı aldığı krediyi geri ödedi. Ancak bir kısmı ise bahsettiğimiz bu maliyetlerin yüksek olması sıkıntısı nedeniyle borcunu ödeyemedi. Bu nedenle borçların ertelenmesi için talepte bulunanlar oldu. Talepte bulunanlar ise yüzde 5 faizle kredilerini erteleme durumunda kaldı” ifadelerini kullandı.

ÖDEMELER 2015'E ERTELENMELİ

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut da, hayvancılık desteklerinin 2010 yılında verildiğini, kesilen besi başına 300 TL geri ödemesiz destekleme yapıldığını hatırlatarak, “2010 yılının ilk 6 aylık döneminde 2 bin 11 kişi bu desteklemelerden faydalandı. 19 bin 757 adet büyükbaş hayvan için 5 milyon 915 bin 245.80 TL destekleme primi dağıtıldı. Bu destekler üreticiyi teşvik etti. Müracatta bulunan tüm üreticiler bu desteklerden faydalanabildi” dedi.

Destekleme primlerinin yanında devletin 2011 yılında sıfır faizle kredi kullandırmaya da başladığını aktaran Nazif Karabulut, “Üreticiye krediler 2 yıl vadeli olarak kullandırıldı. Damızlıkta da sıfır faizli dağıtıldı. 2 yıl ödemesiz, 2 yıldan sonra 5 eşit taksit halinde ve 5 yıl ödenecekti. 2012 yılında rekoltenin düşük olmasından dolayı üreticinin borçları bir yıllığına ertelendi. Ancak yüzde 5 faiz alındı. 2013 Eylül ayından sonra ödemeler başlayacak. Şu anda 3 yıldır besici esnafı zarar ediyor. İşletmelerin çoğu kapandı. Üretici şu an zor durumda. Bu nedenle 2 yıl daha ertelenmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıl bununla ilgili çalışmaları yaptığımızda bir yıl ertelendi. Şimdi borçların vadesi gelmediği için tekrar girişimde bulunamıyoruz. Ama Ağustos ayı ortalarında merkez üst birliğimiz gerekli girişimleri yapacak. Biz konuyu merkez birliğine bildirdik” diye konuştu.

KOYUNCULARIN DERDİ DE ÇOBANSIZLIK

Büyükbaş hayvanlardaki kredilerin geri ödenmesinde yaşanan sıkıntının küçükbaşta yaşanmadığını dile getiren Konya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk ise, küçükbaş hayvan sahiplerinin tek sıkıntısının çoban bulamamak olduğunu bildirdi. Geçtiğimiz aylarda ithal saman dağıtımı gerçekleştirildiğini, küçükbaş hayvan yetiştiricilerin buna ihtiyaç duymadığı için talep etmediğini söyleyen Fettah Öztürk, “Yağışlı geçen bir dönemin ardından bahar aylarında meralar yeşerdi. Küçükbaş hayvan sahipleri koyun ve keçilerini meralara bıraktı. Bu sayede bahar döneminde kaba yeme ihtiyaç duyulmadı” dedi.

Tek sıkıntılarının çoban bulamamak olduğunu vurgulayan Öztürk, “Konya genelinde çobanlara ortalama 2 bin TL aylık ücret ödeniyor. Çobanın ailesine de besi sahiplerimiz bakıyor. Buna rağmen çoban bulamıyoruz. Vatandaşımız belediyelerde ya da farklı işletmelerde asgari ücretle çalışmayı kabul ediyor. Fakat ne hikmetse 2 bin TL maaşla yapacağı çobanlığı elinin tersi ile itiyor. Bu nedenle de çoban bulmakta zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.