Kurbanlıkta fiyatlar cep yakıyor: Küçükbaşta %50 zam!
Merhaba Gazetesi'ne yapılan açıklamalara göre Türkiye'de bu yıl kurbanlık hayvan sayısı yeterli düzeyde. Ancak fiyatlar geçen yıla göre ciddi oranda artış gösterdi.
Et İthalatı, Yerli Kurbanlık Sayısını Arttırdı
Besiciler, son dönemde yapılan et ithalatının iç piyasadaki yerli hayvan kesimlerini azalttığını ve bu durumun kurbanlık olarak ayrılan hayvan sayısını artırdığını dile getirdi. Bu gelişme, talebin karşılanması açısından olumlu bir tablo çizdi.
Zam Fırtınasından Küçükbaş da Büyükbaş da Nasibini Aldı
Geçtiğimiz yıl kurbanlık fiyatlarına ortalama %50 oranında zam geldiğini hatırlatan üreticiler, bu yıl büyükbaşta %20-25, küçükbaşta ise yaklaşık %50 oranında fiyat artışı beklediklerini açıkladı. Küçükbaş hayvanlarda maliyetlerin ciddi şekilde artması bu zammı kaçınılmaz kıldı.
Hisse Fiyatları 30 Bin Liradan Başlıyor
Konya’nın Sarayönü ilçesinde 15 yıldır besicilik yapan Gökhan Koçak, Ramazan sonrasında 30 büyükbaş hayvan sattığını ancak şu sıralar satışlarda bir durgunluk yaşandığını söyledi. Koçak, bu yıl hisse başı fiyatların 30 bin liradan başladığını belirtti ve şu ana kadar vatandaşlardan ciddi bir şikayet almadıklarını ifade etti.
İşletmesinde bu yıl 60 büyükbaş hayvan bulunduğunu söyleyen Koçak, “Geçen yıl 50 kurbanlık satmıştık. Bu yıl daha fazla hayvanımız var. Kesimi işletmemiz bünyesinde yapıyoruz, hisselere ayırıyor, kura yöntemiyle dağıtıyoruz. Kesim ücreti de fiyata dahil” dedi.
"Yıllardır Emeğimizle Ayakta Duruyoruz"
Kurbanlık hayvanların bakım sürecinin oldukça zahmetli olduğunu ifade eden Koçak, “Bir yıldır kar-kış demeden bu hayvanlara bakıyoruz. Bazen bırakmayı düşünüyorum ama 15 yıldır bu işi yapıyorum. Müşterilerimle artık aile gibiyiz. Arayıp ‘bir tane ayır’ diyorlar, gelip bile bakmıyorlar” şeklinde konuştu.
Artan yem ve bakım maliyetlerine rağmen fiyatlara bu artışı yansıtamadıklarını belirten Koçak, kar marjlarının her geçen yıl düştüğünü söyledi.
Kurbanlık Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Koçak, kurbanlık alacak vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu: “Sığır ve mandalarda ‘kapak atma’ yani iki ön kesici dişin kalıcı dişlerle değişmesi gerekir. Bu hayvanın iki yaşını doldurduğu anlamına gelir. Ayrıca boynuzu kırık, kuyruğu kopuk, topal ya da göz kusuru olan hayvanlar kurban olamaz. Vatandaşlarımız bu detaylara dikkat etmeli.”
Kuzular Asgari Ücretle Yarışıyor
Sarayönü’nde 25 yıldır küçükbaş hayvancılık yapan Mustafa Turan da, kurbanlık kuzu fiyatlarında geçen yıla göre %50’ye varan bir artış olduğunu ifade etti. Bu yıl ellerinde 400'e yakın kuzu bulunduğunu belirten Turan, canlı kilo fiyatının 300 TL’ye ulaşabileceğini ve bu durumun kuzu başına 15 ila 20 bin lira arasında fiyatlara yol açacağını söyledi.
Geçen yıla göre müşteri sayısında %30’luk bir düşüş yaşandığını vurgulayan Turan, alım gücünün zayıflamasına dikkat çekti: “Bu sene kurban döneminin çok iyi geçeceğini sanmıyorum çünkü milletin gerçekten alım gücü kalmadı.”
Kasaplar Odası Ücretleri Açıkladı: Kıyma Çekimi 15 TL
Konya Kasaplar Odası, 2025 Kurban Bayramı’na yönelik kesim ve işleme ücretlerini de duyurdu. Buna göre fiyatlar şöyle:
Büyükbaş Kesim: 7.500 TL
Dana Kemiksiz İşleme: 7.500 TL
Hisse Dağıtım: 2.600 TL
Sucuk Dolum (kg): 150 TL
Kuzu Kesim: 1.250 TL
Kuzu İşleme (kg): 90 TL
Kuşbaşı (kg): 50 TL
Et Çekim (kg): 15 TL
Kemik Kırma (kg): 40 TL
Ancak belirlenen bu fiyatlar bazı vatandaşların tepkisine yol açtı. Özellikle kıyma çekim ve işleme ücretlerinin yüksek bulunması dikkat çekti. haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.