Ak Parti'de B planı: Çare Gül
Radikal Gazetesi'nden Ömer Şahin'in haberine göre
AK Parti’de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığına ilişkin belirsizlik kalmadı. Henüz netleşmeyen konu ise Erdoğan’ın ‘köşk’e çıkması durumunda başbakanlık koltuğu ve parti liderliğine kimin oturacağı. Başbakan Erdoğan ve çevresinin gönlünde yatan modelin ‘10 ay fiili başkanlık’ olduğu biliniyor. ‘A Planı’ olarak görülen öncelikli modelde en azından 2015 yılının haziran ayındaki seçimlere kadar Abdullah Gül kenarda bekliyor. Eylül-haziran arası dönemin Erdoğan’ın kontrolünde bir başbakan ile geçiştirilmesi düşünülüyor. Ana hedef başkanlık, yarı-başkanlık gibi sistem değişikliği olduğu için, bu formülasyonda Gül’ün rol alması kolay görülmüyor.
Partideki rahatsızlık
Kamuoyuna ‘Gül’süz formüller’ yansıdıkça iktidar partisi içerisinde “Abdullah Bey’siz olmaz” sesleri daha gür çıkmaya başladı. Bu görüşü dile getirenlerin ortak düşüncesi seçmenin tercihinin her zaman güçlü genel başkanlardan yana olduğu. Abdullah Gül dışında kim gelirse gelsin parti içi ve seçmen tabanında sorun yaşanabileceğinden endişe ediliyor. Gül’ü dışlayan formüllerin ağır maliyetlerinden kaygı duyuluyor. Başbakan’ın ‘köşk’te rahat edebilmesi için AK Parti iktidarının zorunlu olduğu ve bunun da ancak güçlü bir genel başkanla başarılabileceğini söyleyenler, “Yüzde 40’ın altında alınacak oy koalisyona kapı aralar. O zaman Tayyip Erdoğan ‘köşk’te rahat oturamaz. Sistem de işlemez” tezini savunuyor.
Son MKYK ve MYK toplantısında bazı isimlerin bu düşüncelerle Erdoğan sonrasında yola Gül ile devam edilmesi gerektiği görüşünü savundukları biliniyor. Hafta sonu Afyonkarahisar’daki toplantıda da dile getirilmesi beklenen formül ağustos sonrası için en güçlü iki seçenekten biri olarak görülüyor. ‘B Planı’ olarak adlandırılan bu model daha çok başkanlık yerine parlamenter sistemde devam edilmesini isteyenlerce savunuluyor ve “AK Parti için siyasi maliyeti ve riski en düşük model” olarak lanse ediliyor. AK Parti kulislerinde konuşulan senaryolar şöyle:
KASIMA KADAR BÜLENT ABİ: Başbakan Erdoğan 10 ya da 24 Ağustos’ta ‘köşk’e çıkar. Başbakanlıktan istifa etmek zorunda olacağı için hükümet düşer. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümeti kurma görevini Bülent Arınç’a verir.
GÜL KONGREYE GİDER: Erdoğan ‘köşk’e çıkarsa AK Parti Genel Başkanlığı da boşalıyor. AK Parti’yi kongreye Erdoğan’ın partideki vekili Mehmet Ali Şahin götürür. Kongrenin 45 gün içerisinde yapılması gerekiyor. Eylül ayında yapılacak kongrede parti yeni genel başkanını seçmek zorunda. Gül, kongreye tek aday olarak girer ve partinin yeni lideri olur.
KASIMDA ERKEN SEÇİM: Gül’ün başbakanlığına tek engel milletvekili olmaması. Gül’ün önünde iki seçenek bulunuyor. Ya ‘Bayburt modeli’ ya da erken seçim. Gül’ün normal seçimle Kayseri milletvekili olarak Meclis’e girmek isteyeceği tahmin ediliyor. Bu durumda kasım ayında erken seçime gidilir. Sandığa zamanından niye erken gidildiği halka izah edilir. Seçim otobüsünün üzerine Gül çıkar ve beklendiği gibi sandıktan zaferle çıkılırsa Gül yeni dönemde hükümeti kurar.
GÜL 3 DÖNEMİ KALDIRIR: Birçoğu partinin yıldız ismi 73 kişiyi kapsayan ‘3 dönem kuralı’nın kaldırılmayacağı açıklanmıştı. Başbakan Erdoğan, “Benim dönemimde kalkmayacak” diyerek sözünü tutmuş oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sonrasında ise şartlar değişmiş oluyor. Eylül ayındaki kongre ya da MKYK’da bu sınırlama kalkar. Yeni lider Abdullah Gül’ün bu isimlerden bazılarıyla yoluna devam etmek istediği bilindiği için partideki üç dönem kuralının değişeceğine kesin gözüyle bakılıyor.
VEKİLLİK SÜRESİ 5 YILA ÇIKAR: Başbakan Erdoğan, milletvekilliği süresini 5 yıldan 4 yıla indirmekle hata yaptıklarını itiraf etmişti. Erdoğan sonrasında sürenin yeniden 5 yıla çıkarılması planlanıyor. Bu durumda mevcut milletvekillerinin ‘hak kaybı’ itirazlarının azalacağı ve erken seçim kararına daha rahat oy vereceği hesaplanıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.