Aksaray'ın ulaşım master planı hazır
Kent içi ulaşım veulaşım master planı gündemi ile toplanan MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu; Aksaray Belediye Başkan Yardımcısı SerdarBaydar, Aksaray Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şahin, AksarayTicaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, Mimarlar Odası Başkanı MehmetYardımlı, Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mehmet Emin Kara, Doç.Dr. Ömer Köse, Yrd. Doç. Dr. Salih Bektaş, Doç. Dr. Ali Ural, MÜSİAD İnşaatSektör Kurulu Başkanı Cüneyt Göktaş, MÜSİAD İnşaat Sektör Kurulu Üyesi veİnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı İbrahim Aktürk ve diğerkatılımcılarla toplandı.
MÜSİAD BaşkanıAbdulkadir Karatay yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi; “Aksaray’ıntemel üç sorunu vardır. Birincisi modern bir şehir için yapılaşmanın mimari veestetik açısından önemi ve kentsel dönüşüm alanlarının tespit edilerek tarihidokuya uygun dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesidir. İkincisi kent içiulaşım ve yaşanan sorunlardır. Üçüncü olarak şehrin kaliteli ve yeterli düzeydeiçme suyuna olan ihtiyaçtır. Geçtiğimizay yaptığımız toplantıda kentsel dönüşüm toplantımızın ana gündem maddesiolarak ele alındı. Belediyemizin bu alanda çalışma yaptığını ve Aksaray’ın hemmodern hem de tarihi dokusu ile özdeş bir dönüşüm için çalışmalar yaptığınıifade etmek isterim.
Değerli belediyebaşkanımız Sayın Haluk Şahin Yazgı ve beraberinde başkan yardımcılarımız ile bukonu üzerinde titizlikle çalışarak kentsel dönüşüm yapılacak alanlarınvatandaşlarımızın ihtiyaçlarını görecek ve mülklerini hakkıyla değerlendirecekprojeler üzerinde çalışması bizleri son derece memnun etmektedir. BelediyeBaşkanımız Sayın Haluk Şahin Yazgı’nın kentsel dönüşüm konusunda gösterdiğihassasiyeti son derece önemsemekte ve takdirle karşılamaktayız. Butoplantımızda ise en temel üç konudan biri olan ulaşım konusunu ele alacağız.
Ulaşımdan sorumluBelediye Başkan Yardımcımız Sayın Serdar Baydar başta olmak üzere tüm katılımcıarkadaşlara teşekkür ediyorum. Şehrimizin geleceği ve daha güzel bir Aksarayiçin belediyemiz, üniversitemiz, ticaret odamız ve sivil toplumkuruluşlarımızın, şehrin sorunları ve çözüm önerileri için bir araya gelerekçok değerli çalışmalarını bizlerle paylaşması ve ortak akılla çözüm üretmesiyıllardır özlediğimiz tablodur. “
Aksaray Belediye BaşkanYardımcısı Serdar Baydar, Aksaray Belediyesi olarak kısa sürede ulaşımhizmetleri adına yaptıkları ve yapmayı hedefledikleri çalışmalar hakkındaşunları söyledi;
Göreve geldiğimizgün itibari ile çok kısa bir sürede Aksaray’ımız için Ulaşım Master planımızıhazırladık ve bu doğrultuda öncelikle şehir merkezimizde bir takım çalışmalar yaptık.İlk icraatımız Belediyemiz önündeki yolu genişletmek oldu. Mevcut durumda aksındüzensizliği ve kaldırımların birbirini karşılamaması, düzensiz parklanma veyolun dar olması ciddi ölçüde probleme neden oluyordu. Öncelikle buradakihavuzu kaldırarak yolun aksını düzelttik, böylelikle yol genişlemişte oldu. Halabu noktadaki düzenleme çalışmamız bitmedi mevcut projeye göre hareket ederek çalışmalarımızdevam edecek. Aksaray Lisesi önündeki kavşağın yeninden düzenlenmesi ilebirlikte bu yol için nihai durum ortaya çıkmış olacak. Belediyemiz yan ve arkabahçesinde de 40 araçlık otopark oluşturmayı hedefliyoruz.
Merkezde eskiValilik önü ve Medaş yanındaki yolu ulaşıma açtık ve trafiği ciddi manadarahatlattık. Sanayi girişine kavşak yapmak sureti ile buradaki sorunu dagidermiş olduk. Bu noktalardaki düzenlemelerimiz devam edecek.
Master Planıçerçevesinde bir takım yollarda yön çalışması, levha çalışması, kavşak vesinyalizasyon çalışmaları yaptık yapmaya devam ediyoruz. Eskisinyalizasyonlarımızı modernize ediyoruz.
Biz geldiğimiz gün itibari ile Aksaray merkezininulaşım yükünü çeken 3 noktada incelemelerde bulunduk. Bu noktaların sorunlarınıtespit ettik ve hemen çalışmalara başladık.
Master planımızda ana hedefimiz şehirmerkezindeki trafiğin ana arterlere doğru tahliye edilmesi. 30 metrelik ve 40 metrelikyol olarak bildiğimiz iki tane çevre yolumuz var biz tahliyeleri merkezden buyollara yapmak istiyoruz.
Uzun vade de çevre yolu, katlıotoparklar, modern kavşaklar ve yeni yollar yapacağız. Asfaltsız ve çevredüzenlemesi yapılmamış yolumuz kalmayacak inşallah.
Baydarson olarak, bu tip çalıştayların kendilerine çok büyük katkılar sağladığınıbelirterek, Müsiad’a, Akademisyenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
Toplantıda kent içi ulaşım konusunda sunumyapan Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salih Bektaş; “Şehrimiziçin ulaşım modelleri konusunda yaptığımız çalışma da otobüs ile ulaşım rantablolarak öne çıkmaktadır. Son dönemlerde özellikle hafif raylı sistemlerle ileilgili talepler gelmektedir. Ancak 9. Kalkınma planının ilgili maddesince hafifraylı sistemlerin kurulması için bir yönde saatte 15.000 yolcunun taşınmasıhalinde hafif raylı sistem kurulabileceği aksi halde bu sistemin kurulmasınınkanunen mümkün olmadığını belirtmek isterim. Belirtilen yolcu kapasitesineulaşılmadığı zaman hafif raylı sistem, maliyet-kapasite ilişkisi içinde verimliolmamaktadır. Özellikle Aksaray için otobüs ile ulaşım daha doğru bir seçenekolarak öne çıkmaktadır. “
AksarayÜniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şahin; Toplantınınorganizasyonunu gerçekleştiren MÜSİAD’a ve değerli katılımcılara teşekkürediyorum. Ulaşım konusunda özelliklebelirtmek istediğim hususlar kısaca şu şekildedir:
“ Ulaşıma ilişkinbazı tedbirler alınmış ve bu tedbirler, şehir merkezindeki trafiği önemliölçüde rahatlatmıştır. Ancak şehir merkezi yayalaştırılmadığı müddetçe, sadecesorunlar ötelenmiş olacaktır. Türkiye, kişi başına geliri son 12 yılda yaklaşıkolarak dört kat artmış bir ülkedir. Refahın artması, beraberinde otomobilsahipliğindeki artışı da getirmiştir. Önümüzdeki yıllarda trafiğe daha fazlaaraç çıkacaktır. Şehir merkezinin acilen yayalaştırılması gerekir. “
“TOKİ ile OrganizeSanayi arasında kesintisiz devam eden bir hat kurulması, diğer hatların buhatta bağlantılar şeklinde kurgulanması, şehir trafiğinde büyük bir rahatlama(ve aynı zamanda bir kolaylık) sağlayacaktır.”
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.