Anız yakana destek yok

Anız yakana destek yok
Çiftçinin doğru hasat yöntemi ile tarladaki buğdayını heba etmeyeceğini belirten Özkan Taşpınar, yağışların iyi olmasından dolayı havzada rekor buğday verimi beklendiğini söyledi

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, tahıl hasadı öncesi ve sonrasında çiftçilerin dikkat etmesi gereken hususlar konusunda basın toplantısı düzenledi. Ziraat Mühendisleri Odası'nda düzenlenen toplantıda konuşan Özkan Taşpınar, 2011 yılında iklim şartlarının olumlu geçmesi, tarlada hastalıkların daha az görülmesi sebebiyle hububatta rekor verimin beklendiğini söyledi.  Çiftçinin hasat zamanında ürününü heba etmemesi konusunda bilgi veren Taşpınar, "Çiftçiler İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine uğrayarak tarlasının bulunduğu bölgede süne varlığını öğrenerek ilaçlama yapması gerekiyor. Süne bulunan tarlaya ilaçla önlem alınmazsa hububattın verim ve kalitesinde yüzde 30 veya 35 civarında kayıp meydana gelecektir. Çiftçiler hasadın zamanını geçirmeden yapmalı. Tarladaki ürünün nemi yüzde 12'lerdeyken hasat yapılmalıdır. Hasat esnasında biçerdöver kayıplarına dikkat edilmeli ve fazla kayıp olması halinde gerekli tedbirler alınmalıdır. Ayrıca çiftçiler hasat sonrası anızlarını yakmamaları gerekir. Tarım Bakanlığı'ndan aldığımız duyumlara göre anızını yakan çiftçilere bir takım destekleme verilmeyecektir. Çiftçi destekleme alması için anızını yakmayıp değerlendirmelidir" diye konuştu.
'BUĞDAY DÜNYADA STRATEJİK BİR ÜRÜN HALİNE GELDİ'
Buğdayın dünyada stratejik bir ürün haline geldiğini anımsatan Taşpınar, "Hububat özellikle buğday dünyada yaşanan gıda krizlerinden dolayı önemi en fazla artan ürün oldu. Dünyada buğdayı en fazla üreten ülkelerde yaşanan kuraklık ve doğal afetler fiyatların yüksek olmasına neden oluyor. Yaklaşık bir yıldır buğday fiyatları dünya piyasasında yüksek seyrediyor. Bu nedenle ülkemizde de fiyatlar yüksek. Şu an buğday fiyatları 65 kuruş ile 75 kuru civarında seyretmektedir. Hala buğday taban fiyatın belirlenmemesine rağmen hasat sonrası fiyatların yine bu seviyelerde devam edecektir. Verimi yüksek bir hasat dönemi bekliyoruz. Umarım çiftçiler yanlış hasat yöntemleriyle buğdaylarını heba etmezler" dedi.
'TÜRKİYE'NİN YILLIK 21.5 MİLYON TON BUĞDAY İHTİYACI BULUNUYOR'
"Türkiye'nin yıllık 21.5 milyon ton buğday ihtiyacı var. Geçmiş yıllardaki üretimde bu rakamın yakalanamıyordu. Mesela ülkemiz geçen yıl 16 milyon ton buğday üretimi yapabilmişti. Ancak bu yıl yağışların istenilenden fazla olması buğdayda verimi artıracaktır" diyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, sözlerini şöyle tamamladı: "Konya'nın 2.2 bin hektar ekilebilir alanı bulunuyor. Ancak bu alanın sadece 500 hektarı sulanabiliyor. Bu yıl yağışların yüksek olması kıraç alanlarında sulanmasını sağladı. Bu durum da buğdaydaki verimin yüksek olmasını sağlayacaktır. Biz bir dekarlık kıraç bölgeden 350 ile 600 kilo arasında verim bekliyoruz. Sulanabilir alanlardan ise 600 ile 800 kilo arasında buğday verimi olacağını tahmin ediyoruz. Bu beklentiler nedeniyle ülkemiz bu yıl 21 milyon tondan fazla buğday verimi olacaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum