Anız yangını cinayettir

Anız yangını cinayettir
Hasadın ardından ortaya anızların yakılması hem toprağa zarar veriyor hem de anızların içerisinde yaşayan canlıları yok ediyor. Yetkililer ise çiftçilere toprağa ve doğaya karşı daha duyarlı olma çağrısında bulundu....

Konya Ovası'nda hasat sezonu gecikmeli de olsa devam ediyor. Çiftçiler bir yandan ürünlerini kaldırırken, diğer yandan önümüzdeki yılın ekim hazırlıklarını planlıyor. Yetkililer, ekim için anız yakan çiftçileri uyararak, "Anız yakmak bir doğa katliamıdır" dedi. Cezalara ve bilgilendirici uyarılara rağmen bir türlü önüne geçilemeyen anız anız yangınları hem çevreyi hem de canlıların hayatını tehdit ediyor.

Hasattan sonra ikinci ürün ekimine toprağı hazırlamak amacıyla çiftçilerin geçmişten gelen anız yakma alışkanlığı, çevre ve ülke ekonomisine zarar verdi. Anız yangınları nedeniyle tarla içerisinde yaşayan kaplumbağa, kuş gibi canlılar da yanarak, öldü. Anız yangınıyla ülke ekonomisine ve canlıların hayatına vurulan bir darbe vuruluyor.  Anız yakanlara her dekar için 38,71 Tl. idari para cezası verilecek. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat arttırılıyor, hükmü gereği hazırlanmıştı

ORGANİK MADDELERİ AZALTIYOR

Toprağın üst tabakasında faaliyet gösteren ve toprakta verimliliği sağlayan mikroorganizmaların anız yangınıyla yok olduğunu aktaran Ziraat Mühendisi Hasan Hüseyin Motuk, anız yangınlarının ardından toprağın organik madde yönünden fakirleştirdiğini vurguladı. Anız yangınlarının toprak erezyonunu da artırdığının altını çizen Motuk, "Anız yangınları toprak içerisindeki faydalı canlıların ve topraktaki organik maddenin yanarak yok olmasına neden olur. Anız yakılan toprakta bitkilere yarayışlı besin maddeleri azalmakta ve zamanla toprağın verimliliği düşmektedir. Verimli tarım topraklarımız zamanla verimsiz çorak topraklar haline gelmektedir. Anız yakılması su ve rüzgar erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır. Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır" dedi.

ANIZ YAKMAYAN ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ

Anız yangınlarını önüne geçilmesi için yetkililerin gerekli önlemleri alması gerektiğini dile getiren Motuk, şu önerilerde bulundu: " Gıda, Tarım ve Hayvancılık ilçe müdürlükleri, Ziraat odaları, çiftçi mallarını koruma dernekleri gibi yapılanmalara bu konuda özel sorumluluklar verilebilir. Anızını yakmayan çiftçilere Çevre ve Şehircilik bakanlığınca farklı teşvikler verilmeli.  Üretici eğitimleri ile ilgili, tüm kesimlerin görev alacağı bir sistem oluşturulmalıdır. Konu, tüm toplumun dikkatini çekecek şekilde, farklı platformlarda ele alınmalıdır. Anız yakmanın zararları ile ilgili bir film hazırlatılarak, ulusal ve yerel televizyon kanallarında periyodik olarak gösterilmelidir. Bu önlemler için yürürlükte olan kanun ve yönetmelikler yetersiz ise, gerekli yasal ve hukuki düzenlemeler yapılmalı. Sap parçalayıcı kullanımı ve doğrudan ekim yapan mibzerlerin yaygınlaştırılması yönelik çalışmalara önem verilmelidir."

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.