ATİB’de El Ele, Gönül Gönüle Bir Kurultay
Avrupa Türk İslam Birliği 22. Büyük Kurultay şölenini büyük bir coşkuyla gerçekleştirdi. Schwelm’ de gerçekleşen kurultay şöleninde ATİB mensupları akın akın kurultaya gelerek birlik ve beraberlik mesajı verdiler.
Sunuculuğunu Oğuzhan Erkmen ve Deniz Malak’ ın yaptığı kurultay şölenine ATİB genel Başkanı İhsan Öner ile tüm ATİB’ lilerin yanısıra Azerbaycan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyev, Azerbaycan Kültür Mirası Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, İstanbul 26. Dönem Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Av. Mustafa Yeneroğlu, Makedonya Türk Milli Birlik Harekatı Genel Başkanı Erdoğan Saraç ve yine Makedonya Türk Milli Birlik Harekatı Merkez Meclis Üyelerinden Alaeddin Körbayram, Muhametseit Karaca, ZMD (Almanya Müslümanları Konseyi) Genel Başkanı Aiman Mazyek, Avrupa Türk-Caferiler Birliği Başkanı Mehmet Irmak, KT Bank Avrupa Genel Müdürü Kemal Ozan ve çok sayıda sivil kitle kuruluşlarının temsilcileri katıldılar.
ATİB Dortmund Türk Kültür Merkezi Din Görevlisi Yüksel Eroğlu’ nun etkileyici Kur-an’ ı Kerim tilavetiyle başlayan program dualarla açıldı. Tüm salonun tek yürek İstiklâl Marşını okumasının ardından ATİB NRW Bölge Başkanı Nihat Murat selamlama konuşması yaptı.
Her kurultayımız için bir şiir yazmayı geleneksel hale getiren değerli ozanımız Ozan Yusuf Polatoğlu, 22. Büyük Kurultayımız için hazırladığı şiiri okuyarak tüm ATİB’ lilerin duygularına tercüman oldu.
Daha sonra ATİB 23. Dönem Genel Başkanı İhsan Öner kürsüye davet edilerek kurultayın açış konuşmasını yaptı. Konuşmasında önemli mesajlar veren ATİB genel Başkanı İhsan Öner, “Açılımı, “Avrupa Türk-İslam Kültür Dernekleri Birliği” olan ATİB, kurulduğu günden beri iki noktada ısrarcı ve belirleyici olmuştur: Bunlardan birisi; kültürel kimliğimiz, diğeri ise; artık buralı oluşumuzu simgeleyen Avrupalı Türk kimliğimizdir” diyerek sözlerine başladı. Öner, son zamanlarda ülkemizde ve Avrupa’ da artan terör olaylarına, Suriye’ deki iç savaş ve sonrası ortaya çıkan mülteci sorununa ve bununla birlikte alevlenen Müslüman Göçmen karşıtlığı ile yabancı düşmanlığına, yine Almanya’nın Neo-Nazileri, NSU Terör Örgütü, Pegida Hareketi ve en son olarak birkaç eyalet seçiminde AfD (Almanya için Alternatif) partisinin çok büyük bir oy patlaması yapmış olmasına vurgu yaparak, Almanya’da biz Türkleri ve diğer Müslüman azınlıkları “Türbülansı bir gelecek” beklediğine işaret etti.
Başta Anadil problemi olmak üzere, çifte vatandaşlık, aile birleşimi hususunda alınan yanlış kararlar, islamafobi, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı, asimilasyon, STK’ ların meseleler karşısındaki sessizliği gibi Avrupa’ daki çözüm bekleyen meselelerimize dikkat çeken ATİB Genel Başkanı İhsan Öner, tüm bunlara rağmen “biz birlikte yaşadığımız toplumlara sevgi ve saygı tohumları ekmeğe devam edeceğiz” dedi. “Birlikte yaşadığımız topluma ayak uydurmaya, ülkeyi sahiplenmeye ve bu topluma eğitimli, şahsiyetli, iş-güç sahibi, vasıflı, diplomalı insanlar yetiştirmeğe devam edeceğiz” diyen Öner konuşmasını, “Bizim kızılelmamız; Avrupalı Türk kimliğiyle ilelebet bu kültür coğrafyasında var olmaktır!” sözleriyle sonlandırdı.[ATİB Genel Başkanı İhsan Öner’ in 22. Büyük Kurultay Şöleni Konuşmasının Tam Metni]
ATİB Genel Başkanı İhsan Öner’ in açış konuşmasının ardından ATİB 23. Dönem Genel Yönetim Kurulu Üyeleri sahneye davet edilerek tüm misafirleri selamladılar. Daha sonra Genel Başkan İhsan Öner’ e Mahmut Ahi tarafından Kırgız milli kıyafeti olan çapan giydirildi. Programa katılan misafirlerden KT Bank Almanya Genel Müdürü Kemal Ozan, Avrupa Türk Caferiler Birliği Genel Başkanı Mehmet Irmak, ATİB Eski Genel Başkanı Selahattin Saygın, Makedonya Türk Milli Birlik Harekatı Partisi Genel Başkanı Erdoğan Saraç, Azerbaycan Kültür Mirası Vakfı Başkanı Günay Efendiyeva, ZMD Başkanı Aiman Mazyek ve Ak Parti 26. Dönem İstanbul Milletvekili TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Av. Mustafa Yeneroğlu birer selamlama konuşması yaptılar. Avrupa Türklerinin meselelerine dikkat çeken AK Parti İstanbul Milletvekili Av. Mustafa Yeneroğlu konuşmasında, Avrupa‘ da yaşanan İslam düşmanlığına dikkat çekti. Bu konuyla ilgili önemli araştırmaların yapıldığını söyleyen Yeneroğlu, toplumda İslam düşmanlığının oluşumunda ve artmasında hangi kamu, toplum ve medya aktörlerinin rol oynadığının samimi bir şekilde araştırılarak, tespitlerin yapılması ve biran önce bu sorunun ortadan kaldırılması noktasında ciddi çalışmalar içerisinde olduklarını söyledi.Yeneroğlu konuşmasını, Avrupa Türkleri‘ nin meseleleriyle ilgili önemli somut adımlarında atıldığını ve dahada olumlu gelişmelerin yaşanacağının müjdesini vererek sonlandırdı.
ATİB 22. Büyük Kurultayı davetlisi olarak gelen Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyev‘ i Referans Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Araştırmacı-Yazar Orhan Aras kürsüye davet etti. Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Elçin Efendiyev konuşmasında:“ Bugün burada Avrupa Türk İslam Birliği’nin kurultayında bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Kökleri, dilleri, kültürleri bir olan insanların bir araya gelmesi kadar tabii bir şey olmaz. Biz yıllarca Sovyetler Birliği’nde baskı altında Türk ve Türkiye demekten korkarak yaşadık. Sovyetler Birliği’nin o dönemde en büyük düşmanlarından biri Türkiye idi.Çok iyi hatırlıyorum. Bir gün babam bir radyodan Türkiye istasyonunu arayıp bulduktan sonra kulağını radyoya dayayarak Türkiye’yi dinledi“ dedi.
Konuşmasını: „Şimdi artık sınırlar kalktı ve serbestçe birbirimize gelebiliyor ve birliğimizin beraberliğimizin tadını çıkarabiliyoruz. Bugünlerde Azerbaycan yine en yakın komuşusu Ermenistan tarafından sürekli taciz edilmektedir. Biliyorsunuz topraklarımızın %20’si işgal altındadır ve oradan bir milyona yakın insan göçmen olarak başka şehirlerde yaşamaktadır. Biz Azerbaycan tarafı olarak hep barış taraftarı olduk, asla savaş istemedik. Ama gerekirse topraklarımızı savunmaktan da vazgeçmeyeceğiz. Biz biliyoruz ki bu zor günlerde yanımızda olacak olan yine siz kardeşlerimiz ve Türkiye olacaktır“ diyerek devam ettiren Efendiyev, Genel Başkan İhsan Öner‘ in şahsında tüm ATİB‘ lileri tebrik ederek sözlerini sonlandırdı.
Oldukça coşkulu ve heyecanlı geçen ATİB 22. Kurultayı’ nın şölen bölümü ATİB Greven Türk Kültür ve Sanat Merkezi’ nin hazırladığı tiyatro gösterisiyle başladı. ATİB Mülheim ve Bielefeld gençlerinden oluşan tiyatro öğrencileri günümüzde ki kültürel yozlaşmayı anlatan kısa bir tiyatro oyunu sergilediler. Kısa sürede aldıkları tiyatro eğitimi ile güzel bir performans sunan ATİB’ li tiyatro öğrencileri tüm salonun beğenisini kazandılar.
Daha sonra Ozan Yusuf Polatoğlu, Ozan Ferhat Kafkas, Mustafa Turgut ve Aşık Erol Şahiner birarada sahneye çıkarak marşlar ve türkülerle salonda bayram havası estirdiler. Çağımızın Dede Korkut’ u olan Ozan Yusuf Polatoğlu tüm ATİB’ lilerin ezberinde olan “Yürü Yürü” ve “El Eleyiz” isimli eserlerini okurken tüm salon Ozan’ a eşlik etti. Ardından Türk Halk Müziği Sanatçısı Esat Kabaklı sahneye gelerek okuduğu marşlar ve türkülerle kurultaya ayrı bir renk kattı. Gece geç saatlere kadar süren ATİB 22. Büyük Kurultay Şöleninde ay yıldızlı bayraklarımızı büyük bir coşkuyla sallayan yediden yetmişe tüm ATİB’ lilerin sevinci, birliği ve beraberliği hafızalarda önemli yer edindi. aksaraymedya.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.