Ayçiçeği alımları başladı
Konya Şeker’in geçtiğimiz yıl temelini atıp bu sene tamamladığı Altınekin’deki Ham Yağ Fabrikası daha ilk yılında üreticinin yüzünün gülmesini sağladı. Konya Şeker’in Ham Yağ fabrikası inşaatını başlatması üzerine bölgede ayçiçeği ekim alanları genişlerken geçen yıla göre beklenen üretim artışının % 70’ler civarında olmasına rağmen ayçiçeği fiyatı da geçen yıla göre ortalama %20-25 arttı. Geçtiğimiz yıl Konya’da yaklaşık 110.000 ton ay çiçeği üretimi gerçekleştirilmiş ve ayçiçeği fiyatı ton başına 1.100 lira ile 1.250 lira arasında oluşmuştu. Konya Şeker’in Ham Yağ Fabrikası inşaatını başlatmasıyla çok sayıda bölge çiftçisi ayçiçeği tarımına yönelmişti. Bu çerçevede Konya’daki ayçiçeği üretiminin bu sene yaklaşık %70’lik bir artışla 180.000 ton civarına çıkması beklenirken, hasat sezonunun gelmesiyle birlikte Konya Şeker’in uygulayacağı fiyat politikası da üreticiler tarafından merakla beklenmeye başlanmıştı. Ramazan Ayı boyunca köyleri gezen ve üreticilerle yüz yüze sohbet eden Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, çiftçilerin ayçiçeği ile ilgili taleplerini almış, sorularını da cevaplamıştı. Konuk, bu yaz Konya’da üreticilerin en çok konuştukları ürünlerden biri olan ayçiçeğinin fiyatını binlerce üretici ile istişare imkânı sunan Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Genel Kurulunda üreticilerle de mutabakat sağlayarak ton başına 1.400 TL avans fiyat olarak açıkladı. Konya Şeker tarafından 41 randıman yağlık ayçiçeği için açıklanan bu avans fiyat daha üst randımanlı ayçiçeği için daha yüksek miktarda uygulanacak ve ayçiçeğinin piyasa fiyatlarının şekillenmesinden sonra da Konya Şeker piyasada ayçiçeği fiyatları ortalamasının yüksek olması halinde yeniden üretici lehine bir değerlendirme yapacak.
Binlerce üreticinin katılımıyla gerçekleştirilen Konya Pancar Ekicileri kooperatifi Genel Kurulu’nda, “Cenabı Allah’ın izni, sizlerin de destekleriyle Anadolu’nun inşirahı, üreticinin ferahlaması, rahata ermesi için sistemi sallamaya, sarsmaya, köklü değişimler gerçekleştirmeye devam edeceğiz” diyen Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Altınekin ilçesinde yapımı gerçekleştirilen ve bu yıl ilk kez üretim yapacak olan Ham Yağ Tesisleri’nin bu sene ilk defa ayçiçeği alımı yapacağını, bu ilk alımın bile çok şeyi değiştireceğini, üretici lehine daha büyük bir değişimin ilk ancak çok güçlü bir işaretini vereceğini söyledi. Günlük 500 ton ayçiçeği işleyecek olan Ham Yağ Tesisleri’ne yetecek kadar ayçiçeğinin üreticilerin elinde bulunduğunu vurgulayan Konuk, piyasada fiyatlarla ilgili çeşitli spekülatif söylentilerin dolaştığını ve Konya Şeker’in alım yapacağı ayçiçeğinin fiyatının farklı farklı yorumlandığını ifade ederek, “Konya Şeker ham yağ piyasasına girince bölgemizde ayçiçeği üretimi fazlalaştı. Eskiden yoktu ama şimdi ayçiçeğine hem devletin desteği var, hem de Konya Şeker Altınekin ilçemize Ham Yağ Tesisleri kurdu. Konya Şeker bu tesisi kurmasaydı bu kadar ayçiçeği üretiminin olması da, ayçiçeğinin üretici tarafından bu kadar konuşulması da mümkün değildi” dedi.
Konya Pancar Ekicileri kooperatifi’nin Genel Kurulu’nda üreticilerle ayçiçeği fiyatı üzerinde fikir alışverişi yapan Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, Konya Şeker’in Yem Fabrikası’nda alımını yaptığı hammaddelerden arpa ve mısır da olduğu gibi ayçiçeği alımlarında da üreticileri tüccarlara ezdirmeyeceklerinin altını çizerek, “Biz, bu yıl ilk kez ayçiçeği alımı yapacağız ve bunları da ilk kez tesislerimizde işleyeceğiz. Biz bu tesisi, Anadolu’daki üreticinin ürün deseninin artırılması, çeşitlenmesi, üreticinin ekonomik değeri yüksek ürünlere üretebilmesi için projelendirdik. Bu tesisi kurarken kapasitesini de tüm bölgeyi etkileyecek kadar büyük belirledik. Bu tesisimizde günlük 500 ton ayçiçeği işlenecek. Ayçiçeği alımını bu sene yapacağız ve bizim verdiğimiz fiyat avans fiyat olacak. Önümüzdeki günlerde piyasa şartlarına göre üzerine ilave yapacağız. Ayçiçeği avans fiyatını bugün itibariyle Konya Şeker olarak 1400 TL/Ton olarak açıklıyoruz. Üreticilerimize hayırlı uğurlu olsun. Çiftçinin başı dik olsun. Biz üreticilerimizi kimselere muhtaç etmeyeceğiz. Üreticilerimizin üretimini yaptığı ayçiçeği, patates, pancar, mısır yani sizin ürettiğiniz her ürünün kıymetini arttıracak, sizin açığa ekim yapmamanızı sağlayacak yatırımları birer birer gerçekleştiriyoruz. Yakın bir gelecekte de besi hayvanlarınızı ve sütünüzü de alacağız” diye konuştu.
Genel Başkan Recep Konuk’un ayçiçeği avans fiyatını üreticilerle istişare ederek, ton başına 1400 lira avans fiyat olarak açıklaması, üreticiler arasında büyük yankı buldu. Biz Ayçiçek fiyatını 1100-1200 lira/ton beklerken, sağ olsun başkanımız avans fiyat olarak 1400 lira/ton olarak açıkladı. Bu fiyat bizi ziyadesiyle mutlu etti. Sayın başkanımıza bizi namerde muhtaç etmediği için teşekkür ediyoruz. Onun ve Konya Şeker’in destekleri sayesinde kimseye muhtaç olmadan geçimimizi sağlıyoruz. Ne mutlu ki, bize gelir sağlayacak yatırımlar yapan bir başkanımız var” şeklinde konuşarak, açıklanan fiyattan duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Bu arada, Altınekin Ham Yağ Tesisleri’nin ayçiçeği alımları bugün(Cumartesi) başlıyor. Alımlarla ilgili olarak Konya Şeker’in hinterlandı içerisinde bulunan bölgelerin bazılarına alım istasyonları kurulacağı ifade edilirken, üreticilerin elinde bulunan ayçiçeğinin tamamının alımını yapacağı vurgulandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.