Ayçiçeği ekim alanında şok düşüş!
Çiftçi, ayçiçeği üretimine yönelmişti. Ayçiçeği, ekim alanında ve üretiminde aranan ve kabullenilen bir alternatif bitki olmuştu. Ancak geçen yıl ayçiçeğinde yaşanan olumsuz hadiseler nedeniyle üretici başka ürünlere yöneldi. Bu yıl ayçiçeği ekim alanında ülke genelinde yüzde 20'yi, Konya'da ise yüzde 30'u geçen bir düşüş yaşandı. Trakya ve İç Anadolu Bölgesi'nde ayçiçeği tarımınn yaygınlaşmasının ardından Türkiye'nin ham yağ ihtiyacındaki dışa bağımlılığı da büyük ölçüde bitiyor. Türkiye, ayçiçeğinde en fazla üretim yapan 10 ülke içinde bulunuyor. Hasat süresinin erken olması ve girdilerinin düşük olması nedeniyle ayçiçeği üretimine karşıyoğun bir ilgi oluştu. Yağlık ürünlerden olan ayçiçeğini, üreticiler düşük maliyeti ve yüksek fiyatından dolayı tercih ediyor. Türkiye'de petrolden sonra en çok döviz harcayarak ithal edilen ham yağ için ayçiçeği ekimine büyük ihtiyaç duyuluyor. Öte yandan Mayıs ve Haziran ayında görülen yağışlar ise ayçiceği ile birlikte baharlık ürün diye tabir edilen ürünlere olumlu bir etki yaptı.
FİYATTA 200 LİRALIK ARTIŞ BEKLENİYOR
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, ayçiçeği hasadıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Geçen seneye göre ayçiçeği ekim alanında Türkiye genelinde 20'lik bir düşüş var. Konya'da ise bu oran yüzde 30'u geçiyor. Geçen sene Konya'da yaklaşık 850 bin dekarda, bu yıl ise 650 bin dekarlık alanda ekim yapıldı. Türkiye genelinde bu yıl 1 milyon 200 bin ton, Konya'da ise 250 bin ton rekolte bekleniyor. Konya, Trakya'dan sonra ikinci sırada. Bölgemizde dekardan 350-400 kilo civarında verim bekleniyor. Geçen sene 50 yağ oranını yakayan ürünler tonu bin 250 liradan satıldı. Bu sene tonu bin 450 TL civarında olacağı tahmin edilmektedir. 2014 yılı için Bakanlık ayçiçeğinde ton başına 300 TL deslekleme yapacağını açıklamıştır. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda çiftçiyi fiyat konusunda umutlandıran bölgemizin tarımda katalizör kurumu Konya Şeker'in ayçiçeği alımına müdahil olacağı beklentisidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus 50 yağ oranını yakalayan ürün çok az. Üreticiler geçen yıl ortalama ürünlerini bin 50 liradan sattı. Bu yıl da ürünler yağ oranına ve beklenen fiyatlara göre ortalama bin 200 lira civarında alıcı bulur” dedi.
KONYA AYÇİÇEĞİ TOHUMUNDA SÖZ SAHİBİ
Çalış, Mayıs ve Haziran ayında etkili olan yağmurların baharlık ürün eken üreticiye rahat bir nefes aldırdığını söyledi. Geçen yıl ayçiçeğinde yüzde 25'i bulan bir fiyat gerilemesinin olduğunu, bu yıl böyle bir gerileme beklemediklerini ifade eden Çalış, çiftçilerin bu yıl mağdur olmayacağını söyledi. 2012 yılında dünya genelinde ve özellikle ukrayna bölgesinde üretim azlığından dolayı çiftçilerin ayçiceği ekimine yöneldiğini, bu üretimden de kazançlı çıktığını belirten Çalış, "2013 yılında aynı beklentinin karşılanmaması çiftçiyi hem magdur etti hemde karamsarlığa itti, ama Konya çiftçisi ayçiçeği üretimini benimsedi. Ayçiçeğinin diğer baharlık ürünlere göre daha az su tüketmesi sulu alanlarda iyi bir münavebe tercihi olmasını sağlamıştır. Bu yüzden Ova üreticisi ayçiçeği ekmeye başladı. Konya, bu ürünün üretiminde söz sahibi olmaya başladı. Türkiye'nin ayçiceği tohumunun yüzde 60'ı Konya'dan karşılanıyor. Yağ açığını kapatma noktasında Konya önemli bir misyon yükleniyor. Dövizler bu sayede dışarıya gittmemeli, Konya’nın en büyük sorunu olan tarımsal su açığının havza dışından transferlerle karşılanması durumunda diğer ürünlerle birlikte ayçiçeği ekliş alanlarının dahada genişlemesiyle Ülkemizin ham yağ açığını kapatacak potansiyelimiz vardır” dedi.
KERİM ATICI merhabahaber.com
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.