Ayçiçeği üreticisinin gözü fiyatta
Türkiye'nin ihtiyacı olan yağlık ürünler içinde önemli bir yere sahip olan ayçiçeğinin üretimi ise artıyor. Ayçiçeği ekim alını 2014 yılında gözle görülür oranda arttı. Ayçiçeği ekim alanında geçtiğimiz yıllarda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle ciddi bir düşüş görülürken bu yıl ekiliş alanında ciddi bir artış gözleniyor. Konya Ovası'nda son yıllarda ayçiçeği üretimi hızla artıyordu. Çiftçi, ayçiçeği üretimine yönelmişti. Ayçiçeği, ekim alanında ve üretiminde aranan ve kabullenilen bir alternatif bitki oldu.
EKİMİ YÜZDE 20 ARTTI
Ancak geçen yıllarda ayçiçeğinde yaşanan olumsuz fiyat politikaları nedeniyle üretici geçtiğimiz yıl başka ürünlere yöneldi. Bu yıl ayçiçeği ekim alanı yüzde 20 oranında arttı. Trakya ve İç Anadolu Bölgesi'nde ayçiçeği tarımının yaygınlaşmasının ardından Türkiye'nin ham yağ ihtiyacındaki dışa bağımlılığı da büyük ölçüde bitiyor. Türkiye, ayçiçeğinde en fazla üretim yapan 10 ülke içinde bulunuyor. Hasat süresinin erken olması ve girdilerinin düşük olması nedeniyle ayçiçeği üretimine karşıyoğun bir ilgi oluştu. Yağlık ürünlerden olan ayçiçeğini, üreticiler düşük maliyeti ve yüksek fiyatından dolayı tercih ediyor. Türkiye'de petrolden sonra en çok döviz harcayarak ithal edilen ham yağ için ayçiçeği ekimine büyük ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca Türkiye'nin ayçiceği tohumunun yüzde 90'ı Konya'dan karşılanıyor. Yağ açığını kapatma noktasında Konya önemli bir misyon yükleniyor.
250 BİN TON REKOLTE
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Celil Çalış, ayçiçeği hasadı ve fiyatları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Geçen yıla göre ayçiçeği ekim alanında Türkiye genelinde ve Konya’da 20'lik bir artışın olduğunu söyleyen Çalış, geçen sene Konya'da yaklaşık 60 bin dekarı tohumluk, 400 bin dekarı yağlık olmak üzere 460 bin dekar alanda ayçiçeğinin ekildiğini belirtti. Geçen yıl toplamda 210 bin ton verim elde edildiğini ifade eden Çalış, “Bu yıl ise yaklaşık 550 bin dekarlık alanda ekim yapıldığı tahmin ediliyor. Türkiye genelinde geçen yıl 5 milyon 690 bin dekar alanda ekiliş gerçekleşmiş ve 1 milyon 500 bin ton veri elde edilmiştir. Bu yıl 1,8 milyon ton, Konya'da ise 250 bin ton rekolte beklenmekte" sözlerini kullandı.
DÜŞÜK FİYAT VERİLMESİN
Konya'nın ayçiçeği ekiminde Trakya'dan sonra ikinci sırada olduğunu dile getiren Çalış, Türkiye'de verim ortalaması dekarda 265 kilogram iken Konya bölgesinde dekardan 400 kilogram civarında verim beklendiğini ifade etti. Çalış, “Bölgemizde kıraç alanda ayçiçeği ekilişi bulunmamaktadır. Bu da verimin Türkiye geneline göre yüksek olmasının en önemli etkenidir. Özellikle Trakya bölgesinde sulu şartlarda üretim yapılmamaktadır. Geçen sene Çukobirlik ve Trakyabirlik ton başına bin 550 TL fiyat verdi. Konya Şeker tarafından 44 yağ oranına tonu bin 650 TL fiyat verildi. Geçen yıl göz önüne alındığında fiyatlar uygundu. 2015 yılı için Bakanlık ayçiçeğinde ton başına 300 TL deslekleme yapmıştır. Bu yıl Bakanlığın ton destekleme fiyatını 400 TL olarak belirlemesi sevindirdi. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda çiftçiyi fiyat konusunda umutlandıran ülkemizin tarımda katalizör kurumu Konya Şeker'in ayçiçeği alımına müdahil olmasıdır. Üreticinin beklentisi ayçiçeği fiyatlarının geçen yıl ki fiyatların gerisinde kalmamasıdır" diye konuştu.
EKİM MASRAFLARI ARTTI
Yağış azlığı nedeniyle ekim masraflarının arttığına da dikkat çeken Çalış, şunları söyledi: "Burada yapılması gereken münavebeye, ayçiçeğinin vejatasyon süresi olan 120-130 günde gübrelemeye hasat zamanına dikkat etmek gerekmektedir. En büyük sorun açıklanan fiyatlarda yağ oranında ürünün yeterince elde edilememesi gözüküyor. Konya'da ayçiçeği üretim maliyeti ortalama 400 TL. Bu yıl yağış azlığı nedeniyle sulama masrafları yüzde 10 arttı. Bu yılki iklim koşulları ve yağışlar ayçiçeği başta olmak üzere baharlık ürün eken üreticiye fazla bir fayda sağlamadı. 2013-2014 yılında aynı beklentinin karşılanmaması çiftçiyi hem mağdur etti hemde karamsarlığa itti. Ama Konya çiftçisi ayçiçeği üretimini benimsedi. Ayçiçeğinin yaygınlaşmasında destekler önemli. Bölgede kurulan yağlık ürünler işleme fabrikasının çiftçiyi umutlandırıyor."
KERİM ATICI
haberfark.net
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.