Ayçiçeğinde destekler artırılsın
Yaklaşık 3 sene önce fiyatlardaki artıştan dolayı çiftçiler ayçiçeği ekimine yöneldi. Geçtiğimiz yıla kadar çok sayıda çiftçi tarlasına ayçiçeği ekti. Ayçiçeği üretimindeki yoğunluk da fiyatları düşürdü. Ova'nın bazı kısımlarında ayçiçeğinin hasadı geçtiğimiz günlerde başladı. Bazı kesimlerinde ise sulamalar devam ediyor. Ülke genelinde üretimi yaklaşık yüzde 15 civarında artan ayçiçeği geçtiğimiz yıl kilosu 2,4 ile 2,2 lira arasında değer görüyordu. Bu yıl ise tarım politikalarındaki dengesizlik nedeniyle ayçiçeğinin kilosu şu an için 1,6 civarında değer görüyor. Şirketler kilosunu 1,6'dan aldığı ayçiçeği, yağ üreticilerine ise 1,2 liradan satılıyor. Borç batağında yatan çiftçi ise zararını anca karşılıyor. Elektrik ile sulama yapan çiftçilerin borcu ise bir hayli fazla. Elektrik borcunu ödemeyen veya geç ödemek isteyen çiftçilere ise destekleme yapılmıyor. Çiftçinin bir diğer sorunu ise gübre. Yurt dışından ithal olarak gelen gübreler, dolara bağlı olarak fiyatları büyük oranda arttı. Tarım üretiminde artan maliyet, çiftçiyi borç batağına sokuyor.
AYÇİÇEĞİ BİLE PARA ETMİYOR
Yanlış tarım politikalarından dolayı sadece ayçiçeğinde değil hemen hemen tüm tarım ürünlerinde azalan fiyatlar ve artan üretim maliyeti altında çiftçinin ezildiğini dile getiren Ova çiftçilerinden Seyit Ali Karakoyun, "Geçtiğimiz yıllarda ayçiçeğine yoğun bir talep oldu. Üretim o zamanlar az olunca da fiyatları birden arttı. Bunu gören çiftçi bir sonraki sezon için tarlasına ayçiçeği ekmeye başladı. Büyük bir patlama oldu ayçiçeği üretiminde. Yüzde 20'lere varan artış yaşandı. Ova'da hemen hemen her bölgede mutlaka bir ayçiçeği tarlası görmek mümkün hale geldi. Üretim artınca da fiyatlar düştü. Ayçiçeği üretimi zamanında yetkililerce de desteklendi. Çiftçilerle görüşüp Konya Ovası'nın ayçiçeği ekimine uygun olduğunu söylediler. Çiftçiler de bu uyarılara kulak verdi ve tarlasına ayçiçeği ekti. Biz bile cahil aklımızla üretim artınca fiyatların düşeceğini tahmin edebiliyorken, yetkililer bunu nasıl düşünemiyor" ifadelerini kullandı.
ÜRETİMİN DÜŞMESİNİN NEDENİ TARIM POLİTİKALARI
Borç batağına giren çiftçilerin tarlasını terk ettiğini ve tarımsal üretimin azaldığını kaydeden Karakoyun, "Üretim maliyetini artıran ön önemli neden gübre fiyatları. 80 liradan aldığımız gübreyi, doların artması ile birlikte bugün 93 liradan alıyoruz. Üretim maliyeti arttığında devletin desteklemesi lazım. Tarımsal üretimden herkes ekmek yiyor. Desteklemeler yıl geçtikçe azalıyor. 7 Haziran'dan önce çiftçiler olarak söz aldık ancak hala bir adım yok. Şimdi de 1 Kasım'ı mı bekleyeceğiz? Son 5 yıl içerisinde tarım politikalarında ciddi yanlışlar yapıldı. Buğday ve arpada bu yanlış politikalardan en çok etkilenen ürünler oldu. Benim bu yıl ektiğim arpa, maliyetimi karşılamadı. Üstüne bir kaç ton buğday sattık. Anca maliyetin altından kalkabildik. Arpa ve buğday ekenler bu sene büyük zarar gördü" diye konuştu.
TÜM ÜRÜNLERİN FİYATI DÜŞTÜ
Çiftçinin hububatta bu sene umduğunu bulamadığını belirten Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Celil Çalış ise, şöyle konuştu: "Bu senenin iklimi çiftçinin istediği gibi oldu diyebiliriz. Bir kaç gün olumsuz hava olaylarının dışında tarladaki ürünler beklediğini aldı. Özellikle buğday ekili tarlalar güzel yağış aldı bu sezon. Ancak çiftçi umduğunu bulamadı. Fiyatlar yine alt seviyelerde kaldı. Bunun nedeni ise Tarım Bakanlığı'nın zamansız buğday ithal etmesinden kaynaklandı. İhtal edilen buğday, fiyatları birden düşürdü ve çiftçi ne olduğunu bilemeden 'elimdeki buğdayı, en azından üretim maliyetini karşılarım' diyerek satmak zorunda kaldı. Sadece ayçiçeğinde değil, birçok üründe fiyatlar düştü. Bir taraftan da üretim maliyeti arttı. Burada en önemli sebep gübre. Bunun yanında elektriğe yapılar zamlar ve çiftçinin elektrik borcundan dolayı destekleme alamaması da çiftçinin boynunu büküyor. Yetkililer çiftçilere tarlanızı terk etmeyin, toprağınıza sahip çıkın uyarısında bulunsa da çiftçi birer birer tarlasını satmak zorunda kalıyor."
BERKHAN PARLAK
haberfark.net
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.