Bakanlık güven kaybetti
Tarım Bakanlığı bünyesinde kurulan ve GDO(genetiği değiştirilmiş ürünler)’nun ülkemizde serbest dolaşımı için vize verme kurumu olan Bilimsel Komite’nin ilk icraat olarak geçen ay 17 GDO’lu mısırdan 16’sının ithaline izin verdiğini söyleyen Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer, “Tüm dünyada GDO’nun zararları konusunda vicdan sahiplerinden yükselen çığlığı görmezlikten gelen kurul, GDO’lu mısırların gıda amaçlı tüketilmesinde ve hayvan yemi olarak kullanılmasında hiçbir sakın olmadığı fetvasını vermeyi de sürdürüyor. Şimdi de 9 çeşit mısır, 3 çeşit soya, 3 çeşit kanola, 6 çeşit pamuk, 1 çeşit şekerpancarı, 1 çeşit maya, 1 çeşit patates, 1 çeşit bakteri biyokütlesi olmak üzere, toplam 25 çeşit GDO’lu (genetiği değiştirilmiş) ürünün ithalatına izin verdi” dedi.
‘HANİ GDO TÜRKİYE’YE GİREMEZDİ’
GDO’nun yasaklanacağını ve hiçbir şekilde Türkiye’ye girişine izin verilmeyeceğini söyleyen siyasetçilerin bu sözlerini yerine getirmediğini belirten Kemal Özer, bu tür söylemleri üreten siyasetçileri sert bir dille eleştirdi. Tarım Bakanı Mehdi Eker başta olmak üzere iktidarın da muhalefetin de GDO’lu ürünlerin yasaklanacağını belirtmesine rağmen Bilim Kurulu’nun bu zararlı ürünlerin toplum tarafından tüketilmesine izin verdiğini dile getiren Özer, “Eski Tarım Bakanı Sami Güçlü ve Hüsnü Yusuf Gökalp, eski müsteşar yardımcısı Hasan Ekiz, eski TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu’nun itiraflarında da olduğu gibi, GDO’lu ürünler uzun zamandır ülkemize yasak olsa da serbestçe giriyordu. Üstelik ithalatçılardan en büyüğü bizatihi kamu kurumlarıydı. Dış Ticaret Müsteşarlığı’nın resmi verilerine göre yılda 17 milyon 618 bin dolar değerinde tohum ihraç eden Türkiye, 2009’da 132 milyon 214 bin dolarlık hibrit veya GDO’lu tohum ithal etmiştir. Mesela şekerpancarı tohumunun yüzde 100’ü, GDO’cu Syngenta ve KWS firmalarından ithal edilmektedir. Üstelik ithalat yapan hem kamu hem de özel sektördür. Tohum sorununa çözüm üretmek yerine, GDO’yu ‘Biyogüvenlik’ maskesiyle yasallaştırmışlar; 0,9 maskesi ya da AB uyumu, Dünya Ticaret Örgütü dayatması veyahut da ‘yemlerdeki GDO et, süt ve yumurtaya geçmez’ şeklindeki gerçek dışı beyanla, GDO’lu ürünlerin ülkeye girişine sorumsuzca izin verir hale gelmişlerdir” dedi.
TÜKETİCİ, TÜKETMEME HAKKINI KULLANMALI
Gıda Hareketi olarak Tarım Bakanlığı ve samimiyetsizlikte kendileri ile yarışanları kınadıklarını söyleyen Kemal Özer, “Tüketicileri, mısır ve mısır nişastası, unu, glikozu ve mısırözü yağı gibi mısır ürünlerini, soya unu, soya lesitini ve soya yağı gibi soyalı ürünleri, kanola yağını, pamuk yağını, şeker pancarından elde edilmiş rafine beyaz ve kahverengi şekeri ve şekerli ürünleri, hamur mayalarını, patates ve patatesli ürünleri tüketmemeye çağırıyoruz. Ruh ve beden sağlığına önem veren, inançlarına saygısı olan, ülkesinin geleceğini korumak isteyen tüketicilerin, bu çağrıya kulak vereceklerinden kuşkumuz yoktur” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.