Başkan Karatay: "Yargı sivilleşince, vesayet, darbe bitecek ve adalet gelecek"
AK Parti İl Başkanı Abdulkadir Karatay, yeni anayasa değişikliğinde yer alan yargının sivilleşmesi maddesi değiştiğinde vesayetin tamamen ortadan kalkacağını ve adaletin geleceğini söyledi.
Anayasanın 18 maddesinin değişimi içerisinde yer alan ve anayasanın belki de en önemli değişimlerinden bir tanesinin de yargının sivilleşmesi olduğunu belirten Başkan Karatay, "Yargı ile ilgili 3-4 tane maddemiz var. Bir tanesi, yargının bağımsızlığı ibaresinin yanına tarafsızlığının da eklenmesiydi. Yine bir tanesi askeri mahkemelerin tamamen kaldırılması, Anayasa Mahkemesindeki askeri üyelerin artık mahkemeye üye olarak sunulmayacağı ve bir diğeri de HSYK'nın yapısındaki düzenleme. Şimdi tüm bunları değerlendirdiğimiz zaman Türk Milleti adına yargı yetkisini bağımsız mahkemeler kullanıyor. "Bağımsız mahkemeler kullanıyor" ifadesine baktığımız zaman da askeri yargı ve sivil yargı olmak üzere 2 tane yargımız var. Herhangi askeri bir durumda, askeri bir olayda veya askerle bir mahkemeleşme durumunda sivillerimiz de askeri mahkemelerde yargılanabiliyordu. Şimdi bu ne demektir? Devlet içerisinde kurum olan Türk Silahlı Kuvvetlerinin kendine has bir yargı mekanizmasının olmasıydı. Biz bu maddeyi tamamen kaldırıyoruz. Askeri yargının tamamen kalkması yargının a'dan z'ye sivilleşmesi demek. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her kişi, ister asker olsun, ister sivil olsun, herhangi bir durumda sivil mahkemelerimiz tarafından yargılanacak ve sivil mahkemelerimizce hukuku değerlendirilecek. Böyle baktığımız zaman artık yargımızın sadece sivil bir yargıya dönüştüğünü görüyoruz. Neden önemli? Biliyorsunuz ki, "Türkiye Cumhuriyeti Devletini korumak adına TSK görevlidir" gibi darbelere imkan veren bazı maddeler var. Bu darbe ortaya çıktıktan sonra askeri mahkemede yargılandığı zaman darbeyi yapan yine Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup insanları yine TSK'ya ait olan yargıda hesap vermesi elbette ki tam bir adaleti ortaya koymaz. Dolayısıyla bizim yaptığımız bu düzenleme ile artık darbelerin de önünü kapatmak adına, bir daha darbelerin yaşanmaması adına yargının sivilleşmesi çok önemli bir düzenleme. Belki de bu anayasa paketi içerisindeki en önemli düzenlemelerden bir tanesi. Nasıl ki yürütmenin seçilen Cumhurbaşkanı tarafından belirlenerek yürütme ve yasamanın ayrılmasıysa, bir başkası da mahkemelerin, daha doğrusu yargının tamamen sivilleşmesi" dedi.
'Vesayet tamamen ortadan kalkacak'
Mahkemelerin Türk Milleti adına karar verdiğinin altını çizerek açıklamasına devam eden Başkan Karatay, "Biz hep şunu söylüyoruz. Mahkemeler Türk Milleti adına karar verir. Türk Milleti adına karar veren bir mahkemeye de yine Türk Milleti tarafından seçimlerle seçilen Cumhurbaşkanının, seçimlerle gelen meclisin başta HSYK'nın yapısında yaptığımız düzenleme ile oradaki üyelerin millet tarafından yetkilendirilmiş hem cumhurbaşkanı, hem de milletvekili tarafından belirlenmesi gerçekten çok önemli bir düzenleme. Dolayısıyla biz yargının sivilleşmesinden şunu anlıyoruz. Artık vesayet tamamen ortadan kalkacak. Vesayet nedir peki, ona da bir açıklık getirelim. Vesayet, Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi her ne kadar teorik olarak söz sahibi olsa da, pratik olarak biz bunu geçtiğimiz 50-60 yıllık çok partili demokrasi hayatında göremedik. Çünkü millet tarafından görevlendirilen Türkiye Büyük Millet Meclisi yeri geldiği zaman bazı kurumlarda söz sahibi olamıyor, iktidar olduğu halde muktedir olamıyordu. Nedir mesela? İşte bir kanun çıkartıyorsunuz, Yargıtay, Danıştay veya Anayasa Mahkemesinden dönüyor. Yine bir düzenleme yapıyorsunuz, askeri yargıda da, askeriyenin tamamında neredeyse hiçbir denetleme hakkınız bile olmuyordu. Dolayısı ile bizim yaptığımız bu düzenleme ile beraber devletin tek sahibi olan milletin, millet tarafından görevlendirilen yürütmenin başı olan cumhurbaşkanı ve yasama olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin tüm yetkileri millet adına kullanıp yargıda olmak üzere diğer kurumlarla beraber bütün seçimleri buralardan yapılması. Bu da şu demektir ki, Türkiye Büyük Millet Meclisi kanun koyma gücüyle devletin en önemli kurumu olarak görev yaparken, hükümet olarak, cumhurbaşkanı ve cumhurbaşkanının atayacağı yardımcıları ve bakanları yürütmenin en önemli erki olurken ve bir taraftan da hem yürütmeyi, hem yasamayı denetleyen yargının Türk Milleti tarafından seçilmiş kişilerce belirlenmesinin artık hiçbir kurumun kendine özel bir kanunu olmadan Türk Milletinin bu vesayeti ortadan kaldırıp idareye, iradeye kendisinin sahip olması, sahip çıkması demek. Bu yüzden yargının sivilleşmesi gerçekten çok önemli. İnşallah önümüzdeki 16 Nisan referandumunda güçlü bir evet çıktıktan sonra bu düzenlemeler hızlı bir şekilde yapılıp, bu milletin, bu halkın bugüne kadar yapmış olduğu desteği, çalışmayı, gayreti kendi adını kullanacak olan hem hükümetin, hem yasama organının, hem de yargı organının milletin isteklerini, taleplerini hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak çalışacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.