Belgemen, "Beyaz sinekle mücadelede tohum kaplama ilaçları asla kullanılmamalı"

Belgemen, "Beyaz sinekle mücadelede tohum kaplama ilaçları asla kullanılmamalı"
Eskil Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Vedat Belgemen'in konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

"Bu sezon satın almış olduğunuz tüm mısır tohumları  Clothianidinin (poncho FS 600) bakanlık tarafından yasaklanmasından dolayı ilaçlı mısır tohumları bölgede farklı (bozkurt ve tel kurduna etkili) ilaçlarla işlenerek satışa sunuldu. Bu sebeple çok büyük tehlike olan beyaz sineğe karşı savunmasız kalındı ve korkulan da oldu. Asıl problemde bundan sonra başlayacak. Şu an tarlalarınızda buğdaylar yeşil olması hasebiyle sinekler arpa ve buğday tarlalarında.  Bunların hasadı yaklaşıyor  ve yeşil aksamların kurumaya başlamasıyla birlikte tüm beyaz sinekler mısır tarlalarında beslenmeye başlayacak ve mısırlarda büyük zarara sebep olacaktır.

 Çiftçi arazilerini acilen kontrol etmeli ve damlama sermiş olsa dahi verim kaybı yaşamamak için holderle ilaçlama yapmalı ve 21 gün sonra çiftçi ürününün yine kontrol etmeli." dedi. 

Belgemen sözlerini şöyle sürdürdü, "Etiketinde uyarı da bulunan tohum kaplama ilaçlarının bölgemizde beyaz sinek mücadelesinde kullanılmaktadır. Bu tohum kaplama ilaçları hem faydalı hem de zararlı böcekleri öldürdükleri için bitkilerin tozlaşması olmamakta ve verim kayıplarına sebep olmaktadır, aynı zamanda bal arıları bu bitkilere konduklarında ölümlerine sebep olmaktadır. Bu ilaçların bitki bünyesinde kalıcı etkisinin yüksek olduğunu için insan ve hayvan sağlığı açısından zararlıdır. Çiftçilerimiz bu ilaçları sinekle mücadalede asla kullanmamalı." diye konuştu.  haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.