Besicilerin yem isyanı! Bir yılda yeme tam yüzde 68 zam geldi
Kendi hammaddesini üretemeyen ülkemiz yemi bile ithal ediyor. Dolardaki artış ile birlikte yem fiyatlarına da sürekli zam yapılıyor. Son bir yıl içinde yeme yüzde 68 civarında zam geldi. Çuvalı 46 TL'ye satılan yem, bugünler de 68 liraya satılıyor. Yetiştiriciler, önümüzdeki günlerde yeme bir zam daha geleceğini öngörüyor. Yetiştiricilerin tedirginliği artarken, hükumetin ivedilikli sıkıntıya bir çözüm bulmasını istiyor. Yem fiyatlarındaki artışın yoğurt, ayran, peynir, tereyağı gibi süt ürünleri ile et ve et ürünleri fiyatını daha da artıracağı söyleniyor.
BİR YILDA 22 LİRALIK ARTIŞ OLDU
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Erdoğdu, yetiştiricilerin yükünün her geçen gün arttığına dikkat çekerek, "Böyle giderse hayvancılık bitecek" dedi. Yem fiyatlarına son zamanlarda afaki bir şekilde zam yapıldığının altını çizen Erdoğdu, süt yeminin çuvalının 68 liraya kadar yükseldiğini söyledi. Besi yeminin çuval fiyatının da 65 lira olduğunu aktaran Başkan Erdoğdu, "Geçen yıl Mayıs ayında yemin çuval fiyatı 46 liraydı. Bu yıl ise 68 TL. Bir yılda yaklaşık 22 liralık artış oldu. Özellikle son 2-3 ay içinde 13-14 lira arttı. Hayvancılık açısından en önemli girdilerin başında yem geliyor. Içeride yeterli üretim yok. İthalata bağımlıyız bu sebeple de kur baskısı altındayız. Artan yem fiyatları, çiftçileri gerçekten fazlasıyla mağdur ediyor. Çeşitli yemler var, hepsinin fiyatı farklı. Tek gerçek yemlerin hepsine zamların gelmesi. Üretim çoğu alanda azalıyor. Üreticilerin yükü ağırlaştırıldı" şeklinde konuştu.
YEME BİR ZAM DAHA GELECEK
"Bir bilgi daha aldık. Eli kulağında yem fiyatlarına 2 liralık bir zam daha gelecek" diyen Başkan Erdoğdu, besicilerin perişan olduğunu kaydetti. Ramazan ayında süt mamüllerine yüzde 27 zam yapıldığını fakat yetiştirici olarak bu artıştan kendilerinin bir fayda görmediğini belirten Erdoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz, bu artışın neresindeyiz? Bizim süt fiyatımız hala aynı. Sütümüzü süt tozu yapımına veriyoruz. Kremayı kendimiz satmak zorunda kalıyoruz. Sanayici alım yapmıyor. Elimizdekilere göz dikildi. Yem de bile dışa bağımlıyız, ithal ediyoruz. yem fiyatı artarken çiğ süt fiyatının belirlenen referans fiyatın altında kalıyor. Dolar ha bire yükseliyor. Yem de bile dışa bağımlı olduğumuz için kurdaki her artış, yem fiyatını da yukarıya çekiyor. Düzgün bir tarım politikası şart. Ayrıca Konya'da bu yıl istenilen düzeyde yağış düşmedi. Yağış olmadığı için bu yıl arpa ve buğday sapı Adana'dan Konya'ya getiriliyor. Sapın ton fiyatı 450 ise lira."
EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.