Bilgisayarlı sulama dönemi
Önümüzdeki 3 yıl içerisinde tamamlanacak olan proje ile Konya genelindeki kuyuların tamamı kapalı sulama sistemine geçirilecek. Böylece Konya Ovası’nda Mavi Tünel’den gelecek su kadar tasarruf sağlanmış olacak.
Konuyla ilgili DSİ 4. Bölge Müdürlüğü’nde DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz ve ilgili müdürlerin katılımı ile toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan DSİ 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, projenin detaylarınıkonuşmak üzere bir araya geldiklerini belirterek, “İl Özel İdaremizle yaptığımız protokolün amacı Konya, Niğde, Karaman ve Aksaray illerindeki 195 bin hektar arazinin kapalı sistemle sulanmasıdır. Şu an 130 bin metrekare alan açık sulanıyor. Bu da enerji ve su kaybına neden oluyor. Bu kaybın önlenmesi için açık sulama yapan kuyuların kapalı sisteme alınması gerekiyordu. Bu nedenle DSİ Genel Müdürlüğü tarafından Konya İl Özel İdaresi’ne 128 milyon TL ödenek ayrıldı” dedi. 877 kuyuda 43 bin hektar alanın kapalı sulama sistemi ile sulandığını ve çabalarının bu rakamı artırarak su kaybını ve enerji verimliliğini artırmak olduğunu dile getiren Mustafa Uzun, “86 bin hektar alanıkapalı sulama sistemine bu proje ile geçireceğiz. Konya Kapalı Havzası’nda 2.4 milyar metreküp su kapasitemiz var. Belgeli belgesiz 100 bine yakın kuyu ile 4.5 milyar metreküp su kullanılıyor. Bu da yeraltı sularının azalmasına neden oluyor. Bu proje tamamlandığında yılda 800 milyon metreküp su tasarrufu ayrıca elektrik tasarrufu sağlanacak. Bu, Konya için atılmış dev bir adımdır. Proje, bölgemizdeki diğer illere ve Türkiye’ye örnek olacaktır” dedi.
Birlikte çalışıldığı zaman daha büyük projelere imza atılıp daha verimli sonuçlar alınabildiğini belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Kaçmaz da yapılan protokolle 3 yıl içerisinde vahşi sulamadan modern sulamaya geçileceğini belirtti. Mavi Tünel’in Konya Ovası’nın sulanmasında önemli bir merhale olduğunu kaydeden Mehmet Kaçmaz, “Projenin tamamlanmasının ardından Mavi Tünel’den gelecek su kadar su tasarrufu sağlanmış olacak. 2011 yılı içerisinde 51 proje çalışması yapıldı. 12 milyon TL harcandı. 11 projenin de çalışması devam ediyor. Yılda 87 milyon metreküp su tasarrufu sağlanabiliyor” diye konuştu.
İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi ise projenin Konya için hayati öneme haiz olduğunu ifade etti. Konya’da yeraltı sularının çekilmesini önleyecek olan bu proje ile tarım şehri olarak bilinen Konya’nın en büyük eksiği olan sulama sorununun bitirileceğini ifade etti. Konya’daki sulama suyu sorununun çözümünde sulama yapmanın yeterli olmayacağını, yeraltı suyunun da desteklenmesi gerektiğini kaydeden Ali Selvi, “414 milyon metreküp suyun 100 milyon metreküpü içme suyu ve yeraltı suyunun desteklenmesinde kullanılacak. ÖDS adı verilen projeyle 330 milyon metreküp su tasarrufu sağlanmış olacak. Yani Mavi Tünel’den gelecek su kadar su tasarrufu sağlanmış olacak. Projenin tamamlanması ile birlikte hangi ürünün ne kadar suya ihtiyaç duyduğu, hangi dönemde sulanması gerektiği otomasyonla belirlenecek ve sulama da yine otomasyonla yapılacak. Artık bilgisayar programı ile sulama yapılacak. Enerji masrafı da yüzde 10’un altına inecek. Verim, dengeli ve düzgün sulamaya bağlıolarak artacak” diye konuştu. İl Özel İdaresi olarak daha önce destek almamışolan kooperatiflere yüzde 75, destek almış olan kooperatiflere ise yüzde 50 hibe desteği sağlanacağını dile getiren Selvi, “Geriye kalan ödemeler de 3 yıl ödemesiz, 3 yıldan sonra eşit taksitler halinde faizsiz ödenebilecek. Konya için hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.