Bilişim Sistemine Girme Suçu ve Cezası

Bilişim Sistemine Girme Suçu ve Cezası
Bilişim sistemine girme suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 243. maddesinde hüküm altına alınmıştır.

Bilişim sistemine girme suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 243. maddesinde hüküm altına alınmıştır. Buna göre; “Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.” Kişi, bir bilişim sisteminde yer alan verileri yok eder veya değiştirirse, bilişim sistemine girme suçuna kıyasla daha fazla ceza yaptırımı uygulanmasını gerektiren nitelikli hal söz konusu olur.

Uygulamada bilişim sistemine müdahale suçu olarak da tabir edilen bilişim sistemine girme suçu sebebiyle yürütülen ceza yargılamasında İstanbul bilişim avukatı yardımına başvurmak, sürecin müspet yönde seyri ve arzu edilen mahkeme kararının elde edilmesi adına en doğru yaklaşım olacaktır. Zira, suç hakkında öngörülen ceza yaptırımının ağırlığı nedeniyle hukuk bilgisi ve tekniği ileri bir avukattan yardım almak son derece önemlidir.

Bilişim sistemine girme suçu, mağdurun rıza göstermesi halinde – hukuka uygunluk nedeni olduğu için – suç olmaktan çıkar. Şu halde; bilişim sistemi üzerinde hak sahibi kişi, bir üçüncü kişiye, söz konusu sisteme girme izni verir ya da sisteme giriş için gerekli bilgileri (şifre vs.) verirse, bilişim sistemine giren kişi hakkında bilişim sistemine girme suçu sebebiyle ceza verilemez. Zira, hukuka uygunluk nedeninin mevcudiyeti dolayısıyla fiil hukuka uygun kabul edilir.

Bilişim Sistemine Girme Suçu Cezası

Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir (TCK m.243/1). TCK m.243/1’de düzenlenen ceza yaptırımı, bilişim sistemine girme suçunun basit şekli için öngörülen ceza yaptırımıdır. İşbu suçun basit şekli ve nitelikli halleri için 5237 sayılı Kanunda düzenlenen cezalar şu şekildedir:

Madde 243- (1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.

(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.

(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(4) Bir bilişim sisteminin kendi içinde veya bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri nakillerini, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.