Bozkurt afetzede çiftçiyi Meclis gündemine taşıdı
Geçtiğimiz haftalarda, don felaketi sonrası ürünleri zarar gören üreticinin mağduriyetini dile getiren, bir başka önergesinde ise tarımsal sulama yapan çiftçilere devlet desteği isteyen Bozkurt, bu kez kuraklığın da vurduğu Konya Ovası’ndaki üreticilerin taleplerini dile getirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle önerge veren CHP’li Bozkurt, kurak bir kış geçiren ve aşırı sıcaklara maruz kalan Konya Ovası’nda geçtiğimiz Haziran ayı sonunda yaşanan dolu afeti ve şiddetli fırtınanın özellikle Ereğli, Karapınar ve Bozkır ilçelerindeki ekili arazilere büyük zarar verdiğini hatırlattı.
Bakanlık ilçe tarım müdürlüğü yetkililerinin yaptığı inceleme neticesinde Karapınar’daki 120 bin dekarlık tarım alanında %35 - % 75 arasında değişen oranlarda zarar olduğu tespitinin yapıldığını, Ereğli ilçesinde de 100 bin dekarın üzerinde alanın kuraklık ve doludan etkilendiği belirtildiğini ifade eden Bozkurt, kuraklık sebebiyle Karapınar’da yapılan hububat hasatında bir önceki yıla göre ortalama %50 rekolte düşüklüğü meydana geldiğini belirtti.
Sulu tarım yapılan hububat alanlarında yağmurun az düşmesinden dolayı, üreticinin yer altı sulama kuyularından sulama yapmak zorunda kaldığına, su kuyularının da elektrik enerjisi ile çalıştığı göz önüne alındığında, üreticinin yüksek enerji faturaları ile karşı karşıya geldiğine dikkat çeken CHP’li Bozkurt, MEDAŞ Elektrik Üretim A.Ş.’nin çiftçinin elektrik kullanımı geçmiş borçlarına mahsuben destekleme gelirlerine banka kanalıyla el koymasının, halihazırda tohum, gübre, mazot giderlerini ödemekte büyük zorluk çeken üreticiyi büsbütün mağdur ettiğini belirtti.
Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı gerçek ve tüzel kişilerin Ziraat Bankası, özel bankalar ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TKK) olan vadesi gelmiş ve önümüzdeki hasat dönemine kadar vadesi gelecek tarımsal kredi borçlarının ertelenmesinin düşünülüp düşünülmediği sorusunu yineleyen Bozkurt, Karapınar, Ereğli ve Bozkır ilçeleri başta olmak üzere doğal afette zarar gören bölgelerde devlet bankaları veya özel bankalar kanalıyla faizsiz ya da düşük faizli ve uzun vadeli kredi imkanı verilmesine yönelik bir çalışma başlatılmasının planlanıp planlanmadığını sordu.
Bozkurt, önergesinde ayrıca şu soruları yöneltti:
- Konya Ovası genelinde afet ve kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen üreticilerin, yeni sezonda tekrar üretim yapabilmesi için, gübre ve mazot giderlerinin karşılanması yahut desteklenmesi düşünülmekte midir?
- Konya Ovası genelinde kuyular aracılığı ile yer altı sulaması yapan üreticilerin yüksek enerji faturaları ile karşı karşıya kalmamaları ve elektrik borcu bulunan çiftçilerin borçlarının yeniden yapılandırılması için bir düzenleme düşünülmekte midir?
- Üreticiler, tarımsal elektrik enerjisi birim değerinin yüksek oluşunun yanı sıra, “Dağıtım Bedeli” adı altında yüksek faturalara maruz kalmaktadır. Tarımsal üretimde kullanılan elektrik faturalarına dağıtım bedeli, enerji fonu, TRT payı, belediye vergisi, KDV vs ücretlerinin yüklenmesi doğru mudur? Tarımsal üretimde kullanılan elektrik enerjisinden harici kesinti, fon ve vergilerden muaf tutmayı düşünüyor musunuz?
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.