Buğdayı mart soğuğu vurdu

Buğdayı mart soğuğu vurdu
Konya Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, 2010 Mart ayında yaşanan don olaylarının özellikle buğday ekili tarlalara zarar verdiğini belirtti. Ürünü zarar gören çiftçilerin Tarım İl Müdürlüğü’ne müracaatları istendi


Tarım İl Müdürü İbrahim Doster Tahıl Hastalıkları İzleme Birimi’nin Konya’nın değişik bölgelerinde arazi çalışmaları yaptığını, bu çalışmalar neticesinde 2010 Mart ayının ortalarında yaşanan don olaylarından tarlaların büyük bir çoğunluğunun etkilendiğinin görüldüğünü söyledi.

SOĞUK HAVA TARLALARA ZARAR VERDİ

Soğuktan yazlık buğday çeşitlerinin daha çok etkilendiğini ifade eden İbrahim Doster, “Yazlık buğdayın yanında, kışlık buğday çeşitlerinin de soğuktan etkilendiği görülmüştür. Kışlık buğdayın soğuktan yüksek oranda etkilenmesinde sonbaharda buğday ekiminden sonra, çıkıştan önce ve çıkıştan sonra olmak üzere iki defa sulanarak kışa normalin üzerinde bir gelişme ile girmiş olması ve kışın da ılıman geçmesinden dolayı bitkilerin gelişmelerine devam ederek dona karşı hassasiyetlerinin artmış olmasıdır. Bu durum, Konya iklimine uygun olmayan yazlık buğday çeşitlerinin ekilmemesi uyarılarının ne kadar yerinde olduğunu canlı göstermiştir” dedi.

ÜRÜNÜ ZARAR GÖRENE YARDIMCI OLUNACAK

Tahıl ekili alanlarda yaptıkları incelemelerde bazı alanlarda kök ve kök boğazı çürüklüğüne rastladıklarını söyleyen Tarım İl Müdürü Doster, “Makarnalık buğdayların, ekmeklik buğdaylardan daha az etkilendiğini gözlendik. Hastalık, münavebe yapılmayan alanlarda daha yoğun olarak görülmektedir. Hastalığın toprak kaynaklı olmasından dolayı mücadelesinin zor olduğu, bunun için de hastalıkla mücadele için başta uygun bir münavebe sistemiyle beraber diğer kültürel uygulamalara da hassasiyet göstermeleri konusunda çiftçilerimizin dikkatli olmalarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Çiftçinin, ekininin soğuktan zarar görüp görmediğini bitkinin yapraklarına bakarak öğrenebileceğini, yapraklarda leke görülebileceğini söyleyen Doster, “Hastalık belirtilerinin görüldüğü tarlalarda zaman geçirilmeden en yakın il ve ilçe tarım müdürlüğüne müracaat edilmeli ve gerekli bilgiler alınmalıdır. Buğday tarlalarında sarı pas hastalığı yoğun olarak görülmemekle birlikte, ilkbahara çok gelişmiş olarak giren bazı buğday türlerinin sarı pas hastalığına yakalandıkları görülmüştür” dedi. İlaçlama zamanının belirlenmesi için hastalığın seyrinin izlenmesi gerektiğini kaydeden Tarım İl Müdürü İbrahim Doster, hastalığın bitkinin üst tarafına ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağın hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlaması gerekebileceğinden en yakın il ve ilçe tarım müdürlüğüne müracaat edilmelidir” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.