Büyükşehir Konya’nın Gürültü Eylem Planını Hazırladı

Büyükşehir Konya’nın Gürültü Eylem Planını Hazırladı
Konya Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezinde sorumluluk sınırları içerisinde bulunan sanayi tesisleri, eğlence yerleri, karayolları ve demiryolları kaynaklı gürültü haritaları oluşturarak Çevresel Gürültü Eylem Planı hazırladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezinde sorumluluk sınırları içerisinde bulunan sanayi tesisleri, eğlence yerleri, karayolları ve demiryolları kaynaklı gürültü haritaları oluşturarak Çevresel Gürültü Eylem Planı hazırladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Selçuklu, Karatay ve Meram ilçeleri sorumluluk sınırları içerisinde bulunan endüstri tesisleri, eğlence yerleri, kara yolları ve demiryolları kaynaklı gürültü haritaları oluşturarak Çevresel Gürültü Eylem Planı hazırlandı. Avrupa Komisyonu tarafından 2002 yılında yayımlanan Çevresel Gürültü Direktifi paralelinde ülkemizde yürürlüğe giren 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince 27601 sayılı Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği yayımlandı. Bu yönetmelik, kişilerin beden ve ruh sağlığını, huzur ve sükununu gürültü ile bozmayacak bir çevrenin geliştirilmesi ve çevresel gürültüye maruz kalmanın etkileriyle mücadele etmeye yönelik olarak kaynaklardan yayılan gürültü emisyonuna sınırlamalar getirdi. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan hali hazır haritalar Kent Bilgi Sistemi coğrafi veri tabanında güncellenerek ve imar planları kullanılarak, Stratejik, Karayolu, Demiryolu, Hafif Raylı Sistem, Eğlence Merkezleri ve Endüstriyel Gürültü haritaları olmak üzere 28 tanesi Alan Değerlendirme, 28 tanesi AB Etkilenme Analiz olmak üzere toplam 56 adet gürültü haritası oluşturuldu. Gerçekleştirilen modelleme çalışması sonucunda, etki alanı içerisinde yer alan tüm kaynaklar katkıları açısından karşılaştırıldığında, karayolu kaynaklı gürültünün diğer kaynaklara oranla çok daha baskın olduğu tespit edildi. Karayolu kaynaklı gürültünün önlenmesi ya da azaltılarak sınır değerlere indirgenmesi için çeşitli eylem planları Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığının onayına sunuldu. Bu kapsamda 8 bölge ve 22 caddede, 12 farklı eylem türü uygulandı. Bazı caddelerde tek bir eylem gürültü değerlerini sınır değerler içine taşıyabilirken, bazı caddelerde ise birden fazla eylem entegre bir şekilde uygulanarak gürültü değerleri sınır değerler içine taşındı. Halkın katılımı ve bilinçlendirilmesi için Konya Büyükşehir Belediyesi internet sitesinden yapılan Şehir Merkezinde Çevresel Gürültü Anketi ile kamuoyu yoklaması yapılarak sonuçları eylem planı çalışmalarına ışık tuttu. Vatandaşlar, tüm bu verilere ve haritalara http://www.konya.bel.tr/sayfadetay.php?sayfaID=1973 web adresinden ulaşabilirken, konu ile ilgili her türlü bilgi ve görüşlerini [email protected] adresine gönderebiliyor.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.