CHP'den anadilde eğitim atağı
Yeni madde önerisi CHP’li komisyon üyesi Atilla Kart tarafından komisyona yazılı olarak sunuldu.
Yeni Madde Önerisnde Değişiklik
Yeni maddede CHP’nin daha önce komisyona sunduğu madde önerisindeki, “Eğitim ve öğretim kurumlarında Türkçe’den başka bir dilde eğitim yapılamaz. Herkes anadilini öğrenme ve anadilinde kültürel faaliyette bulunma hakkına sahiptir” ifadesi çıkarıldı.
Bunun yerine ‘Eğitim dili Türkçedir. Ana dili Türkçe olmayan öğrenciler zorunlu Türkçe eğitiminin yanı sıra kendi dillerini öğrenme ve kullanmak hakkına sahiptir. Devlette bu talep olduğunda gerekli tedbirleri alır” önerisi getirildi.
Anadilde eğitim yerine anadilin öğrenilmesini isteyen CHP, Türkçenin dışında ikinci bir anadile de karşı çıktı. Öte yandan AK Parti eğitim dilinin anayasa yerine yasada ele alınmasını istedi. BDP anadilde eğitimin bir hak olduğunu ve bunun anayasal güvenceye alınması gerektiğini vurgularken MHP ise eğitim dilinin Türkçe olduğunu ve bundan vazgeçilemeyeceğini kaydetti.
YÜKSEK YARGIDA UZLAŞI YOK
Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu, Anayasa Mahkemesi’nin yapısı ve üyelerin seçimi konusunda da uzlaşamadı. Daha önce üyelerin tamamının Meclis tarafından seçilmesini öngören ve AK Parti dışındaki üç partinin uzlaşmasıyla yazılan maddeye CHP itiraz etti.
Meclis’in Anayasa Mahkemesi üyelerinin tamamını değil yarıdan azını seçmesini isteyen CHP, Danıştay ve Yargıtay’dan seçilecek üyeler konusunda da fikir değiştirdi. Danıştay ve Yargıtay’ın üye seçmesi yerine üyelerin idari ve adli yargıdan seçimle gelmesini isteyen CHP, buna gerekçe olarak da “Danıştay ve Yargıtay’daki bloklaşmayı gösterdi.
Bugün
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.