Çiftçi ayçiçeğine taban fiyat istiyor

Çiftçi ayçiçeğine taban fiyat istiyor
Türkiye’nin yağlık ayçiçeği üretiminin yüzde 30’unu karşılan Konya’da, bu oranın önümüzdeki yıllarda daha artması bekleniyor. Ayçiçeği üretimi yapan çiftçiler ise taban fiyatı oluşturulmasını talep ediyor

Hububatın başkenti olarak bilinen Konya’da yağlık ay çiçeği üretimi de hızla artıyor. 2001 yılında 3 bin 500 hektar ayçiçeği ekilirken 2013 yılında bu oran 70 bin hektara çıktı. Ekimi, hasadı ve bakımının kolay olması ve pazar sorunu olmaması nedeniyle yağlık ayçiçeğine yönelen çiftçiler, dönümden 300 kiloya yakın ayçiçeği aldıklarını belirtti.

ÇİFTÇİNİN BEKLENTİSİ: BİR LİRA 50 KURUŞ

2012 yılında kilosu bir lira 40 kuruştan satılan ayçiçeğin 2013 yılında 1 lira 10 kuruşa kadar düştüğünü ifade eden çifçiler, “Bu yıl 1 lira 50 kuruş talep ediyoruz. Artık ay çiçeğine taban fiyatın getirilmesini istiyoruz. Taban fiyatı olmadığı için istediğimiz şekilde ekim yapamıyoruz. Geçen yıl fiyatlar çok düştü ve zarar etme noktasına geldik. Bu sene de aynı şekilde olursa çiftçiler ay çiçeğinden zarar eder ama beklentimiz olumlu yönde” dedi.

Konya’da sonbahar kuraklığının yaşandığını ama bu ay içerisinde çiftçinin beklediği yağışları az da olsa aldığını ifade eden çiftçi İbrahim Şahin (72), “Nisan ayının 15’i ayçiçeği ekimi için ideal, yağışlarla birlikte toprak nemlendi. Ay çiçeği ekimine hazırlıklarımızı başlıyoruz. Eylül ayı gibi hasat ediliyor. İnşallah fiyatlar beklediğimiz gibi olur bu seneyi bereketli kapatırız” diye konuştu.

DESTEKLER ZAMANINDA VERİLMİYOR

Çiftçi Yılmaz Ersoy (50) ise, girdilerin pahalı olduğunu belirterek, “Elektirk, mazot, gübre ve suyun fiyatı düşünüldüğünde ayçiçeğin kilosunun 150 kuruştan aşağıya olmaması gerekiyor. Şuanda beklentimiz bu yönde hasat zamanı belli fiyatlar belli olur. Şuanda erken ama inşallah bir lira 50 kuruşun altına düşmez. Tarım ilçe müdürlüğünden alınan kilogram başına 25 kuruş yardım var ama bunlar zamanında verilmiyor. Verilen destekler az değil ama 2013’ün desteğini önümüzdeki Haziran ayında alacağız. Desteklerin biraz daha erken verilmesini istiyoruz” dedi.

Ayçiçeğin buğdaya göre daha avantajlı olduğunu söyleyen Suat Aça da (62), “Buğday sonbaharda ekiliyor ve hasatı Ağustos ayı gibi yapılıyor. 10 ay gibi bir süre çiftçi bekliyor. Ayçiçeği ise baharda ekiliyor. Sonhabarda yani eylül ayı gibi hasat ediliyor. Bu da ayçiçeğini buğdaya göre daha erken hasat ediliyor ve ikinci bir ürün ekmemi sağlıyor. Ben yaklaşık olarak 14 yıla yakın ayçiçeği ekiyorum. Konya’daki büyük yağ firmaları alıyor. Bazende Adana tarafına satılıyor. Geçmiş yıllarda fasülye ekiyorduk. Verimi düşünce ekimden vazgeçtik. Ama üst üste fasulye dikince toprak verimi düşürdü. Bunu o zamanlar anlayamadık ve önlem almadık. Şimdi ayçiçeğini dinlendiriyoruz. Konuyla ilgili tarım müdürlüğü ve üniversitedeki hocalardan bilgi alıyoruz” ifadelerine yer verdi.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.