Çiftçi bilinçlendiriliyor

Çiftçi bilinçlendiriliyor
Konya Yöresi Çiftçi ve Sivil Toplum Kuruluşları Çevre Kirliliği Konusunda Bilinçlendirilmesi Projesiyle tarımsal faaliyetlerde toprağa zarar verilmesinin önlenmesi amaçlanıyor

Konya Çevre Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği tarafından Konya Çevre İl Müdürlüğü ve Konya Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün ortaklığı ile Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı’nda yürütülmekte olan ‘Konya Yöresi Çiftçi ve Sivil Toplum Kuruluşları Çevre Kirliliği Konusunda Bilinçlendirilmesi Projesi’nin tanıtım toplantısı yapıldı. Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen toplantıya; Vali Yardımcısı Zikri Şahin, Konya Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Çetin Palta, Konya Çevre Koruma Eğitim ve Araştırma Derneği Başkanı Salih Yaşar, Çevre ve Orman İl Müdür Vekili Namık Ceyhan, Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar ve çok sayıda davetli katıldı. Proje tanıtım toplantısı açılışında konuşan Salih Yaşar, “Çevre kirliliği konusunda tüm insanlara ulaşmaya çalışıyoruz. Dernek olarak çevreye zarar veren sanayicilere yönelik birçok seminer programımız oldu. Burada tanıtımını yaptığımız proje ile de çiftçilerimizi çevre kirliliği konusunda bilgilendireceğiz. Bu zamana kadar yürüttüğümüz projeleri başarılı bir şekilde tamamladık. Bu projeyi de başarılı bir şekilde tamamlayacağımıza inanıyorum” dedi.
‘DAHA TEMİZ VE KULLANILABİLİR BİR ÇEVRE BIRAKMALIYIZ’
Tüm insanlığı geleceği olan toprak ve suyun kirletilmemesi gerektiğini söyleyen Dr. Çetin Palta da, “Toprak ve su tüm insanlığın geleceğidir. Bu kaynaklarımızı kirletirsek sağlıklı bir gelecekten bahsetmemiz mümkün değildir. Bu konuda enstitü olarak üstümüze düşeni yapmalıyız” diye konuştu. Tarımın milli gelirdeki payının çok yüksek olduğu için tarım arazilerinin daha verimli ve kirletmeden kullanılması gerektiğini de anımsatan Dr. Palta, “Tarım sektörünün milli gelirdeki payı 62 milyar dolar. Bu ülke olarak gelirimizin büyük bir bölümünü oluşturuyor. Ülkemizin 2023 vizyonu gereğince, tarım arazilerinden daha çok yararlanmak ve temiz bir şekilde kullanmak zorundayız. Bu anlamda çiftçilerimizi çevre kirliliği konusunda eğitmeliyiz” ifadelerini kullandı.
‘TOPRAK İNSANLIĞIN GELECEĞİDİR’
Toprağın insanların geleceği olduğunu aktaran Namık Ceyhan, “Toprak ve su insanların vazgeçilmezidir. Bu kaynaklar yok edilirse insanların yaşaması imkansız gibidir. Topraklarımızı en çok tehdit eden unsurlar erozyon ve kuraklıktır. Bu sorunlarla mücadele etmek çok zor değil. İnsanların bu sorunlarla doğru mücadele etmesi için bilinçli davranmaları gerekir. Bu projede bunu hayata geçirmeyi hedefliyor. Bu anlamda proje çok anlamlı” dedi.
MEVKA adına konuşan Fatih Yalçın da, ajans olarak bölge ve şehre katkı sağlayacak bir çok projeye ve programa destek verdiklerini, gelecekte de destek vereceklerini belirtti.
Proje Danışmanı Dr. Yusuf Işık ise, “Projenin konusu çevre. İnsanlar günümüzde sürekli çevrelerine zarar veriyorlar. Bu da geleceğimizi tehdit ediyor. Çiftçilerimizi arazilerinde yüksek verim alabilmek için kimyasal ilaç kullanıyorlar. Bu arazide verimi artırıyor ancak toprağın ömrünü kısaltıyor. Bu anlamda çiftçilerimize gerekli bilgileri vereceğiz” ifadelerini kullandı.
‘27 İLÇEDE ÇİFTÇİLERE YÖNELİK SEMİNER VERİLECEK’
Proje hakkında bilgi veren Nihal Göksu, “Projenin amacı çevre kirliliği konusunda insanları ve özellikle çiftçileri bilinçlendirmek. Çiftçilerin toprağa karşı duyarlılıklarını artırmak hedefleniyor. Tarım uygulamalarındaki yanlış yöntemleri anlatarak doğruları öğretilecek. Bu amaçla 27 ilçede çiftçilere yönelik seminerler düzenlenecek. Ayrıca sivil topluk kuruluşlarıyla çiftçiler arasında köprü vazifesi kurulacak” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.