Çiftçi borç ve kredi batağında
Çiftçilerin 2007 yılından beri bankalardan kullandığı kredi miktarı 2014 yılının ilk yarısında yüzde 296 oranında artış gösterdi. Konya, en çok tarımsal kredi kullanan iller sıralamasında üçüncü sırada bulunuyor. Çiftçilerin borç alıp da ödeyemediği kredi miktarı yüzde 347’lik artışla 305 milyon TL'den 1 milyar 366 milyon liraya çıktı. Borcu ödeyememe oranı ise yüzde 3.05'ten yüzde 3.45'e çıktı. Yabancı sermayeli bankaların tarımsal kredilerdeki payı da artıyor. Krediyle işletme kuran veya isletmesini büyüten, yeni ekipman alan bazı çiftçiler borcunu ödemekte zorluk çekiyor. Hayvancılık işine sıfır faizli kredi ile giren bazı girişimciler de ödeme güçlüğü yaşıyor. Borcunu ödeyemeyenler kara kara düşünüyor. Tarım ekonomisi uzmanları ve ziraatçiler ise "Kredi kullanımında dikkatli olun" çağrısında bulunuyor.
KREDİLERDE DENETİM YOK
Konuyla ilgili görüş bildiren Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cennet Oğuz, üreticilerin krediye ihtiyacının olduğunu, ancak bu kredilerin nerde, ne şekilde kullanıldığının bilinmesi gerektiğini söyledi. Konya'nın en çok tarımsal kredi kullanan iller arasında olduğunu belirten Oğuz, Konya çiftçisinin borcuna sadık olduğunu, ancak Türkiye’de üreticiler tarafından alınan kredilerin kontrol ve denetimlerinin yapılamadığını ve başka alanlarda kullanıldığını söyledi. Üreticilerin finansman ihtiyacını banka kredilerinden karşıladığını, son yıllarda tarım sektörüne büyük teşviklerin ve kredilerin verildiğini belirten Prof. Dr. Oğuz, "Ancak kredilerin nerede, nasıl ve ne için kullanıldığının denetlenmesi gerekmektedir. Bu krediler bazen amacı dışında kullanılıyor. Tarıma verilen kredi miktarları cazip olduğu için sektöre çiftçi olmadığı halde avukat ve doktor gibi başka meslekten kişilerde girebilmektedir. Özellikle hayvancılık sektörü riski yüksek olan bir sektör olup bazen sonuç hüsran olabiliyor. Arazisi olmayan kaba yem üretimi yapamayan işletmelerin de bu kredilerden yararlanması sürdürülebilir olmamıştır. Her elini kolunu sallayana kredi vermek doğru değil. Borcunu ödeyemeyenler sonra 'devlet buna bir çözüm bulsun' diyor. Her şeyi devletten beklememek lazım" diye konuştu.
BÜYÜK BİR KARMAŞA VAR
"Çiftçilerin ulaşabileceği çok farklı finansman kaynakları olup bu konuda da bir karmaşa yaşanmaktadır" diyen Oğuz, Konya'da 100 binin üzerinde çiftçinin bulunduğunu ifade etti. Oğuz, "Konya Ovası Projesi (KOP)'un, Mevlana Kalkınma Ajansı, IPARD ve benzeri kurumların bölgemizde olması üreticilerin kredi kullanımı konusunda ki bilincini artırmaktadır. Bazı küçük işletmeler büyümek için kredi almaktadırlar örneğin, 5 hayvanı olan, bu sayıyı kredi sayesinde 10'a çıkarabilmektedir. Ancak alınan kredilerin amacı dahilinde kullanılıp kullanılmadığının denetlenmesi önemlidir. 'Çiftçinin durumu kredi kullanmadan önce neydi, krediden sonra nereye geldi?' diye sormak lazım. Tarım politikası çiftçilerin refahını hedeflediği için zor bir politika. Ülke olarak tarımda hedef koymalıyız. Tarım politikası, uzun vadeli düşünülmeli ve Devlet politikası olarak ele alınmalıdır” diye konuştu. "Herkes ayağını yorganına göre uzatmalı" diyen Türkiye Ziraatçılar Derneği Konya Şube Başkanı Mehmet Tanış da, "Konya tarım sektöründe söz sahibi bir il. İlimizde kredi kullanımı da aşırı derecede fazla. Herkes bankalara koşuyor. Bankalar kredi vermek için her yolu deniyor. Devlet, borcunu ödeyemeyen vatandaşa zaman zaman 'niye bu kadar kredi çekiyorsun' diye kızıyor. Kredi tuzağına düşmemek lazım. Bu tuzağa düşenler zor günler geçiriyor. Kimi intihar ediyor kimi iflas ediyor. Krediyi işletmeyi büyütmek için kullanmak lazım. Ancak bazı çiftçiler işin içinden çıkamıyor. Bazıları ihtiyacı olmadığı halde dev traktör alıyor. Bazıları 'Komşumda büyük traktör var bende de olsun' diyor. Bu nedenle kredi kullanımında çok dikkatli olmak lazım" şeklinde konuştu.
KERİM ATICI merhabahaber.com
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.