Çiftçi elektrik üretecek

Çiftçi elektrik üretecek
Konya’da bir firma çiftçiyi yüklü elektrik derdinden kurtaracak, rüzgar ve güneş panelleri geliştirdi. Çiftçinin kendi elektriğini üretebilmesi için tasarlanan paneller, elektrik kazalarının da önüne geçecek.

Salih KÖPRÜLÜ- YENİ MERAM

KONYA çiftçisi tarımsal sulamada kullandığı elektrik girdilerinin fazlalığı nedeniyle, borcunu ödemede zorlandığı dönemde, bir firma tarafından geliştirilen çiftçinin kendi elektriğini üretebileceği güneş ve rüzgar enerji panelleri çiftçiyi heyecanlandırdı.

Konya çiftçisini elektrik borcu derdinden kurtaracak enerji panelleri ayrıca, tarımda sıklıkla yaşanılan ölümlü elektrik kazalarının da önüne geçecek.

Türkiye ilk defa Konya’da üretimi gerçekleşen ve devlet tarafından da desteklenen rüzgar ve güneş enerji panelleri, kırsal kesimde yaşayan vatandaşın, kendi elektriğini uygun fiyata elde imkanı sağlıyor. Konya’da projeyi geliştiren Elektrik ve Elektronik Mühendisi Bünyamin Küçükokka, panellerin yüzde yüz yerli olduğunu ve şuanda ürünlerine Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden yoğun bir talebin olduğunu söyledi.

YÜZDE YÜZ YERLİ VE YATAY EKSENLİ

Artık günümüz insanının faturalarla, elektrik borçları ile uğraşmak istemediğini o yüzden de yatay eksenli elektrik üreten rüzgar tribünlerine büyük ilgi olduğunu belirten Küçükokka, “Günümüzde maalesef elektriğin gitmediği köyler mevcuttur. Amacımız vatandaşımızı hem elektrikten mahrum bırakmamak, hem de kendi elektriklerini kendilerinin üretmelerini sağlamaktır. Projemiz 5 kilovata kadar yüzde yüz yerli yatay eksenli rüzgar tribünlerinin tasarımı ve imalatıdır. İmalatımız şuan Konya’da devam etmektedir. Sektörde Türkiye’de üretim yapan tek firmayız. Panellerimiz, artık elektrik borcundan bıkan çiftçimize vatandaşımıza yöneliktir. Çiftçimiz tarlasına ilk etapta rüzgar tribünlerini kurduğunda, 15-20 yıl elektrik faturası ödemeyecek. Aşağı yukarı 4 yıl içinde de, rüzgar tribünü kurmak için yapmış olduğu masrafı karşılayacaktır. 15-20 yıl sonra tribünlere tekrar bakım yaptırması gerekiyor. Tarlalara panel kurulumu için mühendislik çalışması yaparak, projelendirmek gerekir. Rüzgar enerjisine uygun bir bölgede çiftçinin yaptığı yatırım, kendini 4 yılda amorti etmektedir” dedi.

ÇİFTÇİMİZ ELEKTRİĞİNİ RÜZGARDAN ÜRETECEK

Ürünlerin tasarım ömrünün 20 yıla yakın olduğunu belirten Küçükokka, “Hiçbir maliyete gerek kalmadan çiftçimiz elektriğini rüzgardan elde edebilecektir. Konya ve civarında büyük sistemlerde önce bir fizibilite gereklidir. Güneş panellerinde ise Konya zaten Türkiye’de en çok güneş alan bölgelerdendir. O yüzden paneller kolaylıkla kullanılabilinir. EPDK’nın yayınlamış olduğu yönetmelikte 500 kilovatın altındaki yenilenebilir enerji sistemlerinde üretim lisansına gerek kalmadan, bir kurum veya kişi kendi ihtiyacını karşılayabilecek elektriğini üretiyor ve ihtiyacından fazlasını da devlete satabiliyor. Bu yönetmelik yeni bir yönetmelik. Henüz yaygınlaşmadı ama önümüzdeki yıllarda bu tür projeler yaygınlaşacaktır” diye konuştu

KONYA’YA GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMİ DAHA UYGUN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2011 yılında açıkladığı güneş enerjisi yatırımlarının yapılacağı bölgeler arasında ilk sırada Konya’nın yer aldığını da hatırlatan Bünyamin Küçükokka, “Devletimiz bize gerekli desteği verdiğinde, Karapınar bölgesini bizde bir güneş enerjisi üssü haline getirebilecek güçteyiz. Güneş paneli üretimi ülkemizde yeni yeni yaygınlaştı. Büyük tesisler için yatırımlar EPDK iznine tabidir. Biz firma olarak enerji oluşturabilecek güce sahibiz. Konya’da ortalama 6,5 – 7 bölü saniye rüzgar hızı öngörülmektedir. Ancak rüzgar lokal bir enerjidir. Yerinde ölçüm yapılması gerekir. Konya diğer bölgelere rüzgar enerjisi azdır. Ama dediğim gibi rüzgar enerjisi lokal bir enerjidir. Yani çok değişken bir yayılımı vardır rüzgarın. O yüzden de kurulacağı bölgeye göre ölçümler yapılması gerekir. Konya bölgesine güneş enerji sistemi daha uygundur. Güneş haritasına göre Konya, Van, Kahramanmaraş, Antalya bölgeleri yıllık güneşlenme miktarı bakımından en çok değer sahiptir. O yüzden güneş enerjisi Konya için daha uygundur” diye konuştu.

Ayrıca devletin elektrik üretim projelerini daha çok desteklemesi gerektiğini de söyleyen Küçükokka, vatandaşında bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.