Belgemen, "Çiftçi, hububatta üre gübre uygulaması için uygun zamanı beklemeli!"
Hububatta üst gübre ihmal edilmemeli
Belgemen, “Yağışlı geçen yıllarda uygun gübreleme yapılmazsa protein oranı düşük olur. Danede ilk biriken besin maddesi proteinler olup bunlar protein ağları oluşturur. Yağışlı geçen yıllarda danede protein oranının düşük kalması, nişastanın daha fazla ve uzun süre danede birikmesi, bitkinin daha uzun süre yeşil kalmasından kaynaklanmaktadır. Bugünlerden sonra buğdayda kalitenin ve verimin arttırılması için üst gübreleme oldukça önem arz etmektedir. Protein oranının istenilen seviyede elde edilebilmesi için en önemli faktör azotlu gübrelemedir. Çünkü proteinin yapı taşı azottur. Yetersiz ve zamanında uygulanmayan azot verim, protein ve kalite düşüklüğüne sebebiyet verir. Üst gübreleme bu nedenlerle çok önemlidir.
Buğdayın gelişme dönemlerine göre AZOT alımı;
Çimlenme – Kardeşlenme……………… % 13
Kardeşlenme – Sapa kalkma………… % 11
Sapa kalkma – Başak oluşturma…… % 60
Başak oluşturma – Olgunlaşma……… % 16.” dedi.
Çiftçi donda gübre atmamalı
Bazı çiftçilerin karın üzerine ya da sabahın erken saatinde yerler don haldeyken üre gübresi attığını ifade eden Belgemen, "Soğuk havada gübrenin mahsule hiç bir faydası olmaz bu durum da gübre özelliğini kaybederken, mahsulün gelişimine bir katsı sunmadığı için çiftçi birazcık olsun havaların ısınmasını beklemeli ve yüz gübresini ona göre atmalı." diye konuştu.
Zamanında doğru gübre kullanımı önemli
Kurak ekinlerde nisan ayının ilk haftasına kadar üre gübre uygulanmasının tamamlanması gerektiğini kaydeden Belgemen, “Üst gübrelemenin parçalar halinde verilmesi ve özellikle başak döneminde azotlu gübre verilmesi gereklidir. Kuru şartlarda yağışa bağlı olarak bir defada, sulu şartlarda bitkinin azot tüketimine bağlı olarak, parçalar halinde verilmesi verimi ve kaliteyi arttırır. Üst gübrelemede önemli olan husus toprak analiz sonuçlarında verilmesi gereken azot miktarının bitkinin ihtiyaç duyduğu dönemde toprakla buluşturulmasıdır. Sulu şartlarda ekmeklik buğdaylara, arpalara ve Makarnalık buğdaylara iki defada verilmesi önerilen azotun birinci kısmı kardeşlenmenin başında ikincisi ise sapa kalkma döneminde verilmelidir.” diye sözlerini tamamladı. haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.