ÇİFTÇİDE ANALİZ YOĞUNLUĞU
Mücahit Olgunçelik
Çiftçilere, üretim yılı içerisinde işledikleri ÇKS'de kayıtlı tarım arazisi büyüklüğü dikkate alınarak mazot, gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi ve toprak için verimli ürünlerin sağlanması için en uygun zaman olan ağustos ayı çiftçi için yoğun geçiyor. Toprak analizini bir an önce tamamlamak isteyen çiftçiler bu doğrultuda laboratuvar akın ediyor.
Toprak ve yaprak analizi neden yapılmalıdır?
Toprak ve yaprak analizleri, bitkilerin beslenme durumunu belirleyen iki önemli yöntemdir. Toprak ve yaprak örneklerinin laboratuvarda yapılacak analizleri sonucunda, toprakta yetişecek bitkinin iyi bir şekilde büyümesi ve kaliteli ürün alınması için hangi besin maddelerine gereksinim duyduğu, hangi maddelerin eksik ya da fazla olduğu belirlenmiş olur. Bu analizler sonucunda çiftçinin arazisinde yetiştireceği ürün için hangi gübreyi ne miktarda kullanması gerektiğini öğrenmesi, kaliteli ve kârlı bir üretim için çok önemlidir. Çünkü, bitkinin ihtiyacından daha az gübre verildiğinde, bitkiler yeterince beslenemediklerinden iyi gelişememektedirler. Alınan ürün miktarı da buna bağlı olarak düşük olmaktadır. Gereğinden fazla kullanılan gübre ise; hem toprağı hem de ürünü olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle, çiftçinin gübre kullanmadan önce, mutlaka toprak ve yaprak analizini yaptırması ve alacağı analiz raporuna göre gübre kullanması gerekir.
Toprak örneği alınırken nelere dikkat edilmelidir?
Değişik tarlaların topraklarında farklı miktarlarda bitki besin maddesi bulunmaktadır. Bunun için her tarladan ayrı ayrı toprak örneği alınması gerekir. Aynı tarla içerisinde farklı özellikler gösteren kısımlar da bulunabilir. Örneğin toprağın bir kısmı açık diğer kısmı koyu renkli ise, bu durum tarlanın bu iki kısmında organik madde, demir gibi birçok madde bakımından farklılıklar olduğunu gösterir. Eğer aynı tarlanın içinde böyle farklı yerler varsa bu alanlardan da ayrı ayrı toprak örneği alınmalıdır. Ancak, doğal gübre yığılmış yerlerden, yahut sap, ot ve kök artıklarının bulunduğu ortamlardan, yahut da meyve bahçeleri hariç tek tük ağaç altından toprak örneği alınmamalıdır.
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.