Çiftçinin derdi elektrik borcu!
Elektrik borçları nedeniyle bazı sulama kooperatiflerinin elektrikleri kesildi. Yıllardır kangrenleşmiş bir sorun haline gelen kooperatiflerin borçları bir türlü çözülemedi. Çumra, Karapınar, Ereğli ve Karaman'a bağlı bazı köylerde borçları nedeniyle bazı kooperatiflerin elektrikleri kesildi. Kesintinin rekolteyi düşüreceği ifade ediliyor. Öte yandan ekim mevsimi için hazırlıklar yapan çiftçiler, yağmur bekliyor. Yağmur yağmaması ve kuyuların açılmaması halinde ise çiftçiler büyük sıkıntı yaşayacak. Ayrıca, Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararla artık tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar tarımsal destekleme ödemeleri de yapılmayacak. Alınan karar da çiftçiyi daha da zor durumda bıraktı. Çiftçiler ise elektrik borçlarının 3 ayda bir ödenmesini istiyor.
KESİNTİ VERİM KAYBINA NEDEN OLUR
Çiftçinin yeni dönem hazırlıklarına hız verdiğini söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, “Çiftçi elektrik borcu nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Bazı sulama kooperatifleri kapandı. Bazıları da zar zor ayakta kalıyor. Kooperatifler çiftçiden para toplamakta zorlanıyor. Meram Elektrik Dağıtım A.Ş özelleştikten sonra her ay çiftçiye fatura kesmeye başladı. Bu nedenle üretici her ay fatura ödemekte zorlanıyor. Son düzenlemeyle elektrik borcu olan çitfçiye destekleme verilmeyecek. Karar çiftçiyi üzdü. Çiftçi, 'Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bizi daha çok desteklemeli. Ancak Bakanlık özel şirketin tahsildarlığını yapıyor' diye tepki gösteriyor. Bakanlık, MEDAŞ'ın parasının peşine düştü. Biz borçların affedilmesini istemiyoruz. Borçlar yeniden yapılandırılsın. Herkes borcunu ödemek ister. Şu an Konya Ovası'nın genelinde sulama yapılıyor. Ancak borçları nedeniyle kapatılan kooperatifler çiftçiye su veremiyor. Bu da üretime olumsuz yansır. Sulu arazideki hububatta verim kaybı yaşanır. Mısır ve ayçiçeği gibi ürünlerde ise su kısıtlaması olursa hiç verim alınmaz. Bugünlerde baharlık ürünler hızla ekiliyor. Bu nedenle borçlar yapılandırılmalı. Kapalı kooperatifler açılmalı” diye konuştu. Çalış, Mart yağışlarının kırsal alandaki ekinlere can verdiğini ifade etti. Kıraç alanlarda nem rezervinin olduğunu belirten Çalış, “Kar çok azdı. Toprak neredeyse kar görmedi. Önümüzdeki dönemde 2-3 yağış alırsak minimum verim kaybıyla hasat dönemine gireriz. Ancak yağış alamazsak ekinlerde sıkıntı oluşur. Sulu alanlarda sıkıntı yok. Konya'da 600 bin hektarlık sulu, 2,5 milyon hektarlık ise kıraç arazi var. 700-800 bin hektarlık alan zorunlu olarak nadasa bırakılıyor. Bakanlık, aspir, nohut ve benzeri ürünlere destek vererek, nadas alanlarının miktarını düşürmek istiyor” ifadelerini kullandı.
KOOPERATİF YÖNETİCİLERİ SUÇLU
Konya Bölgesi Sulama Kooperatifleri Başkanı Şaban Güven, bazı sulama kooperatiflerinin elektrik borçları nedeniyle hala kapalı olduğunu bunun da çiftçileri mağdur ettiğini aktardı. Elektrik kesintisinden kooperatif yöneticilerini sorumlu tuttuğunu dile getiren Şaban Güven, “Kooperatifler devlete değil, Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. (MEDAŞ)'a borçlu. Elektrik veresiye verildiği için kooperatifler zor durumda kaldı. Burada sorumlu ya da suçlu elektrik dağıtım şirketi değil aynı zamanda yöneticiler. Çiftçiler gidip kooperatiften veresiye elektrik alıyor. Ardından ödemiyorlar. Fatura da kooperatife kesiliyor. Gereken dersler çıkarılmalı. Çiftçiye ödeme kolaylığı getirilirse hem çiftçi faizden kurtulmuş olacak, hem de MEDAŞ alacaklarını tahsil etmiş olacak. Elektriği olmayan kooperatiflere üye olanlar sulama yapamadı. Böyle giderse önümüzdeki sulama sezonunda da yapamayacak. Bu da hem çiftçilere hem de genel üretime yansıyacak. Dolayısıyla bu sıkıntının en kısa zamanda halledilmesini istiyoruz” dedi. Konya Ovası'nın Ocak, Şubat ve Mart ayı içinde iyi yağış aldığını da söyleyen Güven, “Bu ay ve önümüzdeki ay içinde de yağış bekliyoruz. Yağış alırsak yüzümüz güler” diye konuştu.
KERİM ATICI merhabahaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.