Çiftçinin keyfi yerinde
Türkiye'nin tahıl ambarı olarak tanımlanan Konya Ovası'nda hasat başladı. Yağışların fazla olması ile harmanı umutla bekleyen çiftçiler, emeklerinin karşılığını almak için ürünlerini satışa çıkardı. Binlerce çiftçi, uzun süre emek verdikleri mahsulünü satmak için Toprak Mahsulleri Ofisi ve Konya Ticaret Borsası'nın yolunu tuttu. Sabahın erken saatlerinde gelen çiftçiler, ürünlerine verilecek fiyatı merakla bekledikten sonra tav oldukları fiyata ürünlerini satıyor. Kimi çiftçi rekoltenin fazla olmasına sevinirken, kimisi fiyatları yeterli bulmuyor. Rekolte, kalite ve fiyatlar hakkında gazetemize bilgiler veren Konya Ticaret Borsası Başkanı M. Uğur Kaleli, "Öncelikle 2013 harman sezonunun hayırlar getirmesini temenni ediyorum. 2011 yılında 3 milyon 150 bin ton rekor bir buğday rekoltesi ve 1 milyon ton arpa rekoltesi oldu. Geçen yıl ise kuraklık nedeniyle 2 milyon 100 bin buğday rekoltesi, 700 bin tona yakın da arpa rekoltesi olmuştu. Fakat geçen yıl protein oranı çok yüksekti. Bu yıl rekolte çok iyi. 2 milyon 750 bin ton buğday rekoltesi bekliyoruz. Yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde çiftçiler bir önceki döneme yakın bir arpa rekoltesi bekliyor" dedi.
KALİTE GEÇEN YILDAN DÜŞÜK
Şu an ağırlıklı olarak Karapınar ve Obruk bölgesinden ürün geldiğini belirten Kaleli, "O bölgedeki çiftçilerle görüştüğümüz zaman, dönüm başı 1 tonun üzerinde buğday ve arpa rekoltesi olduğu söyleniyor. Sulu yerlere daha başlanılmadı. Sulu yerlerimize de 1 hafta sonra başlanır. Bu yıl rekolte yüksek olsa da geçen yılki ürün kalitesinin olmadığını görüyoruz. Ekmeklik ürünlerde her hangi bir sıkıntının olacağını düşünmüyoruz. Ülkemiz kendine yetecek ürünü yetiştiriyor. Geçen yıllarda olduğu gibi bu sene de bir ithal girdisi olabilir. Bu yıl 2-2, 5 milyon ton bir buğday ithal edilebilir un karşılığında" diye konuştu.
REKOR FİYATI BORSA VERİYOR
Fiyatlar hakkında da bilgiler veren Kaleli, "Fiyatlarımıza baktığımızda bizim verdiğimiz fiyat, devletin verdiğinin çok üzerinde. TMO'da buraya geliyor buğday alıyor. TMO'ya geçen yıl 3 bin 700 ton ürün verildi. Ofiste kilogram fiyatı 62 kuruş ile 72 kuruş arasında değişiyor. Bizde ise 65 kuruş ile 760 kuruş arasında değişiyor. Fiyatlar proteine göre değişiyor. Şimdi TMO'da ürün alımını kaliteye göre yapıyor" ifadelerini kullandı. Borsadaki elektronik sistem sayesinde ürünlerin hak yemeden alınıp, satıldığını belirten Kaleli, "Borsada, hem fiziki, hem spot alımların yapıldığı bir sistemi kurduk. Dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Civar illerden ürünlerde buraya geliyor. Üreticiler rahatlıkla burada ürünlerini satıyor. Akşam saat 5'e kadar da tüccar çiftçiye parasını ödemek zorunda" diye konuştu.
ÇİFTÇİ REKOLTE'DEN MEMNUN
Çiftçiler ise rekolteden memnun. Borsaya umutla ürünlerini getiren çiftçilerin tek derdi fiyatlar. Beşağıl köyünden arpasını getiren Doğan Erol, geçen yıla göre 2 kat fazla verim aldığını söyledi. Altınekinli Abdullah Çakıoğlu ise, "Verim çok iyi. Fakat borsanın biraz daha fiyatları yükseltmesi lazım" dedi. Altınekin'den arpasını satmaya gelen Abdurrahman Tanoğlu da, "Bu yıl verim çok iyi. Allah bize çok şükür istediğimizi verdi. Şimdi borsadan bekliyoruz. Allah ürünü verdi, borsada para versin. Geçen yıla göre çok çok iyi bir verim aldık. Bize şükretmek düşer. İnşallah yeni dönem hayırlı olur" diye konuştu.
FİYATLAR YÜKSEK DURUMDA
Tüccarlar da, rekolteyi merakla bekleyenler arasında. Birçok tüccar kaliteli ürün arayışı içinde. Satışlar ve mevcut durum hakkında bilgiler veren Sel-Sa Tarım Yönetim Kurulu Başkanı ve Konya Ticaret Borsası Meclis Başkan Vekili Selçuk Öcal, “Hükümetin açıkladığı fiyatlar çok iyi. Bizim beklentilerimiz de buydu. Rekolteden de memnunuz. Geçen yıla göre protein bazı yerlerde düşük. Sulak yerlerde ise iyi. Şu an da mal az olduğu için fiyatlar yüksek. Ama bu dengelenecek. Sulak alanların işlenmesi ile birlikte fiyatlar dengelenir. Şu an hükümetin verdiği fiyatlar yüksek. 14 protein olan buğday 75 kuruştan gidiyor” ifadelerini kullandı.
İBRAHİM ÇİÇEKÇİ merhaba
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.