Çiftçinin rahmet duası kabul oldu
Geçen yıl bu sıkıntıları yaşayarak üründe verim düşüklüğü yaşayan çiftçi, ektikleri ürünlerden fazla para kazanamadı. Bu yıl hasatların ardından yeni dönem için yapılan ekimler için ise çiftçi umutlu bekleyişini sürdürüyordu. 2 gün önce Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden Türkiye genelinde yağış uyarısı yapıldı. Kar ve yağmurun ülkede etkili olacağının belirtilmesi üzerine çiftçinin umudu da artmıştı. Yapılan yağmur duaları ve umutlu bekleyiş boşa çıkmadı. Önceki gün akşam saatlerinde bölgede etkili olan yağmur, çiftçiyi sevindirdi. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün tahminlerine göre yağışlar hafta sonuna kadar ara ara devam edecek.
YAĞMUR DUASINA ÇIKTILAR
Beklenen yağışlar gelmeyince çiftçinin endişesi de artmaya başladı. Normal şartlarda Ekim ayından itibaren çimlenmesi gereken ekinler, kuraklıktan dolayı çimlenemedi. Bu nedenle neredeyse her gün farklı ilçelerdeki çiftçiler yağmur duasına çıkıyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan verim kaybını yaşamak ve zor duruma düşmek istemeyen çiftçiler, rahmet için el açtılar. Son olarak Altınekin Ziraat Odası Başkanlığı tarafından düzenlenen programda önceki gün akşam yağmur duası yapıldı. Duayla birlikte bölgeye yağmaya başlayan yağmur, çiftçiyi sevindirdi.
ŞİMDİDEN VERİMDE KAYIP VAR
Konuyla ilgili Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Bekir Kağnıcıoğlu, çiftçinin umutla yağış beklediğini söyledi. Şimdiden ürünlerde verim kaybı yaşandığına dikkat çeken Kağnıcıoğlu, sözlerine şöyle devam etti, “Sulanmayan ekinlerde yağış olmayınca risk oluştu. Ekim ayı içerisinde çimlenmesi gerekiyordu ekinlerin. Bunun için de yağış olması gerekiyordu. Ancak yağış olmayınca sulanamayan arazilerdeki ekinler çimlenemedi. O yüzden yüzde 20-30 verim kaybımız var şu anda. Bundan sonra gelecek olan yağış da o kaybın önüne geçemez. Çünkü ekinler ekim ayı içerisinde yeşermedi.”
SULAMADAN DOLAYI MALİYETLER ARTTI
Kuraklıktan dolayı şimdiden yaşanan kaybın, sulanabilir arazilerde olmadığını belirten Kağnıcıoğlu, sulanabilir arazilerdeki çiftçilerin ise farklı bir sorunla karşı karşıya kaldığını belirtti. Sulanabilir arazilerdeki çiftçilerin ürünleri yağış gelmeyince kendi imkanları ile sulamaya başladıklarının altını çizen Kağnıcıoğlu, “Çiftçi kendi imkanları ile suluyor ancak bir sulamayla da çıkmadı. 2 sulandı hatta 3 sulandı. Yapılan sulanmalarla ekinler çimlendi. Sulanmayanlarda tabi kiçimlenme yaşanmadı. Sulanabilir arazide çiftçi kendisi 3 kere suladığı için, bu durum farklı bir sorunu da ortaya çıkardı. Ben bu yaşıma geldim ilk defa bu ayda sulama yaptı çiftçimiz. Daha şimdiden çiftçinin maliyeti çok fazla artmış oldu. Şimdiden 3 su verildi ekine. Daha bu işin baharı var. Çiftçinin bu yıl para kazanabileceğini zannetmiyorum” şeklinde konuştu.
YAĞIŞ SEVİNDİRDİ
Umutla yağış beklediklerini bu nedenle yağmur duası gerçekleştirdiklerini belirten Kağnıcıoğlu, önceki gün akşam saatlerinde başlayarak aralıkla devam eden yağmurun kendilerini oldukça sevindirdiğini söyledi. Bu yağışla ekinlerin rahatlayacağına dikkat çeken Kağnıcıoğlu şöyle devam etti, “Altınekin hatta Konya 6 – 7aydır yağış yüzü görmedi. Ekinlerimizi ektik ama umutla bekliyorduk. Biz de el açtık dua ettik yağmur için. Allah’a şükür aynı saatlerde yağmur atıştırmaya başladı. Gece saatlerinde de yağmur şiddetini artırdı. Şu an Altınekin bölgesine kilometrekareye 10 kilogram yağış düştü. Yağıştan sonra baktık, yağmur tohuma işlemiş. Bu yağış ekinleri rahatlatacak. İnşallah hava kapalı, yağış da devam edecek Allah’ın izniyle. Bu yüzden sevinçliyiz.”
ABDULLAH AKİF SOLAK yenigün
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.