Çiftçinin yüzü gülüyor
Ekilen yerlerde çimlenme tamamen gerçekleşirken kışa kayıpsız girildi. İlkbahar yağışları da beklenildiği gibi olması halinde 2013 çiftçinin altın yılı olabilir
Havaların iyi gitmesi ve bereketli bir sonbaharın geçiyor olması geçen yıl zarar eden çiftçiyi umutlandırdı. Şu ana kadar hububatta çimlenme sahfasında herhangi bir kayıp yaşanmazken çiftçiler kışa rahat giriyor. Yağışların ideal olması ve çimlenmenin erken başlaması hububatın kış soğuklarına hazırlanmasını ve direnç kazanmasını sağladı. Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar “Bölge yeterli yağışı almıştır. Güzel bir yıl olacak” derken Konya Ziraat Odaları Kordinasyon Kurul Başkanı Faruk Çöklü, “Rekor bir üretimden bahsetmek için henüz çok erken ancak nisan ve mayıs yağışları da ideal olursa geçen yılın zararını karşılarız” ifadelerini kullandı.
KIŞA KAYIPSIZ GİRDİK
“İç Anadolu Bölgesi'nde sonbaharda düşen ilk yağışlar ekim yapılan yerlerde çimlenmeyi sağlamıştı” diyen Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Özkan Taşpınar, “Mısır ve Şeker Pancarı hasadı sonrası ekim yapılan alanlarda çimlenme için gerekli olan rutubette son yağışlarla sağlandı. Çimlenmeyen hububat kalmadı. Kış öncesi yağışlar tarım için hayati öneme sahiptir. Bölgemiz yeterli yağışı almıştır. Kışa kayıpsız girdik. Bundan sonra gelecek olan bir kar yağışı tarımsal anlamda çok büyük öneme sahip. Toprağın üstünde biriken karın yavaş yavaş erimesi toprağın her yerine nemin nüfuz etmesini sağlıyor. Bu şekilde nem uzun süre toprakta kalıyor ve hububatın gelişimi için gerekli rutubet sağlanmış oluyor. Ayrıca toprağı örten kar bir yorgan görevi görerek hububatın soğuktan etkilenmesini engelliyor. Meteorolojiden aldığımız verilere göre önümüzdeki günlerde kar yağışı beklenmekte. Ayrıca kış aylarının yağışlı geçeceği ile ilgili tahminler mevcut. İnşallah kış yağışları da iyi olacak ve geçen yıl yaşadığımız sıkıntıları yaşamayacağız. Çiftçiler kışa hazır” dedi.
GEÇEN YIL YÜZDE 50 ZAİYAT VARDI
Geçen yılın yağış oranları ile bu yılın yağış oranları karşılaştırıldığında iyi bir yıl geçeceğini tahmin ettiklerini söyleyeyen Konya Ziraat Odaları Kordinasyon Kurul Başkanı Faruk Çöklü, “Rahmet erken geldi bu yıl. Çimlenme tamamen gerçekleşti. Geçen yıl yağışların geç gelmesi, çimlenmenin gecikmesi nedeniyle zorluklar yaşanmıştı. Kuraklık ve soğuğun erken gelmesi çimlenme dönemindeki hububatın soğuktan kırılmasına neden olmuştu ve %50'ye yakın zaiyat verilmişti. Şükürler olsun ki bu yıl rahmet erken geldi. Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve aşırı soğuk olmaması nedeniyle çifçimiz tarlayla ilgilendi. Bu sayede ekilmeyen yer kalmadı. En son şeker pancarı hasadı yapılan yerler kalmıştı. Şeker pancarında da sona yaklaşıldı. Birkaç güne kadar ova da ekim bitecek. Boş arazi kalmadı. Havasını ve suyunu alan toprak çalışıyor. Arazi yeşile büründü Konya tabiri ile söylersek güzleme oluştu. Çimlenmenin erken olması ve aşırı soğukların olmaması nedeniyle hububat kışa hazırlanabildi. Soğuğa karşı direnci arttı ve olumsuz hava şartlarına karşı mukavemet gücü fazlalaştı. İlerde olması muhtemel soğuklardan etkilenmesini ve hernagi bir kayıp yaşanmasını beklemiyoruz” diye konuştu.
ÇİFTÇİ GELECEĞE UMUTLA BAKIYOR
Havaların iyi gitmesinin ekonomiyi de canlandırdığını söyleyen Çöklü, “Yağışların beklenenden fazla gerçekleşmesi çiftçimizi cesaretlendirdi. Aynı zamanda esnaf çiftçiye güvenmeye başladı. Geçen yıldan zarar eden ve elinde avucunda kalmayan çiftçi bu yıl ekim yapabilmek için ihtiyacı olan ürünleri esnaftan borçla temin ettmek zorunda kaldı. Ancak esnaf mal verirken rahat. Çünkü ürünün bereketli olacağını biliyor. Yağışlar böyle gittikten sonra çiftçimiz yatırdığının kat kat fazlasın alcaktır. Tabi bu durumda piyasayı canlandırdı. Hareketlilik arttı. Ürün gelmeden havaların iyi gitmesi bile Konya ekonomisini canlandırdı. Çiftçimiz geleceğe umutla bakıyor. İnşallah bu yağışlar bu şekilde devam eder. Hem geçen sene zarar eden çiftçimiz sevinir. Hem eksilen yeraltı kaynak sularımızda artış yaşanır. Tabi ürün açısından Nisan, Mayıs yağışları da çok önemli. Belki rekor bir üretimden bahsetmek için çok erken ancak nisan ve mayıs yağışları da bu şekilde bereketli olursa inşallah tarım açısından çok güzel bir yıl geçirebileceğimizi söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.