Çiftçiye ekin ikazı

Çiftçiye ekin ikazı
İdeal ekim döneminin 1-20 Ekim tarihleri arası olduğunu söyleyen Tarım İl Müdürü Doster, bu dönemde tarlaya ekilecek olan tohumun toprakla uyumlu olmasına dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi

ÇİFTÇİLERE EKİM UYARILARI

Konya Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi’nin yaptığı değerlendirme sonucunda 2010 yılı iklim değişikliğinin hububata bazı olumsuz etkileri olduğunun görüldüğünü belirten Tarım İl Müdürü İbrahim Doster yeni ekim döneminde benzer olumsuzlukların yaşanmaması için çiftçilere uyarılarda bulundu. Doster, ekilecek tohumun, tarladaki toprak yapısına ve iklime uygun olması gerektiğini bildirdi.

 

FAZLA TOHUM FAZLA VERİM DEĞİLDİR

Tarlaya atılan tohum miktarının fazla olmasının, verimin de aynı seviyede artacağı anlamına gelmeyeceğini söyleyen Tarım İl Müdürü Doster, “Konya’daki tarımsal alanlarda buğday ve arpa için ortalama tohum miktarı dekar başına 18-20 kilogram civarındadır. Çiftçilerimiz tohumu fazla attıkları zaman fazla verim elde edeceklerini düşünmesinler. Tohumlarını heba etmenin yanında verimi de düşürebilirler” diye konuştu. 

 

KURAK TARLADA AZOTLU GÜBREDEN KAÇININ

Buğdaydaki verim düşüklüğünün en büyük nedenlerinden bir tanesinin de pas hastalığı olduğuna dikkat çeken Doster, “pas hastalığı genellikle yüzde 75 ve üzerinde nem oranı bulunan yerlerde görülmektedir. Bu yüzden fazla sulama yapılmamalı, aşırı azotlu gübre kullanımından kaçınılmalı, varsa dayanıklı çeşitler tercih edilmeli, tarla hazırlığı ve tesfiyesi iyi yapılmalı, fazla derine ekim yapılmamalıdır” dedi.

Konya Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi’nin yaptığı değerlendirme sonucunda 2010 yılı iklim değişikliğinin hububata bazı olumsuz etkileri olduğunun görüldüğünü belirten Tarım İl Müdürü İbrahim Doster yaptığı yazılı açıklamada, 2010/2011 yetiştirme periyodunda benzer olumsuzlukların yaşanmaması için çiftçilere uyarılarda bulundu. Bölgeye uygun çeşitlerin ekilmesinin en önemli kural olduğunu belirten İbrahim Doster, “Yapılan araştırmaya göre en ideal ekim tarihi 1-20 Ekim tarihleridir. Aşırı taban gübresi kullanılması ve yağışa bakılmaksızın kış öncesi iki sulama yapma gibi alışkanlıklardan vazgeçilmelidir. Hububatın çıkışı için 30 mililitre su kafidir” dedi.
 FAZLA TOHUM, FAZLA VERİM DEMEK DEĞİL
Dekara atılacak tohum miktarı konusunda yapılan çalışmaların çiftçilere duyurulmasına rağmen, uygulamada halen dekara daha fazla tohum atıldığını söyleyen İbrahim Doster, “Bölgemiz için dekara atılacak en ideal tohum miktarı 18-20 kilogram olarak belirlenmiştir. Bunun üzerindeki miktarlarda yapılan ekimler öncelikle tohum israfına sebep olurken, buğday alanlarında farklı sorunlara yol açmaktadır. Sık ekilen buğdaylarda iklim koşullarının da uygun gelişmesi sonucunda tarlada havalanma problemi ve nem artışı olmaktadır” ifadelerini kullandı.
Hububatta çeşit seçimine de dikkat edilmesi gerektiğini bildiren Doster, çeşit seçilirken sulu ve kuru tarım bölgelerine göre ayrı değerlendirme yapılması gerektiğini belirtti. İklime bağlı hastalıkların takibinin yapılmasının da önemli bir madde olduğunu vurgulayan Doster, “İklime bağlı hastalıklardan olan sarı pas, buğday verimini ve kalitesini önemli derecede etkilemektedir. Sarı pas hastalığı genellikle yüzde 75 ve üzerinde nem oranı bulunan yerlerde görülmektedir. Bu yüzden fazla sulama yapılmamalı, aşırı azotlu gübre kullanımından kaçınılmalı, varsa dayanıklı çeşitler tercih edilmeli, tarla hazırlığı ve tesfiyesi iyi yapılmalı, fazla derine ekim yapılmamalıdır” diye uyarılarda bulundu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.