Çiftçiye vergi zulmü!
Konya Ovası'nda kullanımı artan biçerdöver ve pancar sökme makinası gibi tarım makinalarına vergi uygulanıyor. Vergi borcundan haberdar olmayan veya borcunu ödeyemeyen biçerdöver sahibi çiftçilere ise 30-40 bin TL vergi cezası kesildi
Konya Ovası'nda biçerdöver, pancar sökme makinası gibi tarımsal makinaların alımı ödeme kolaylığının sağlanması ve hibe destekleriyle birlikte hızla arttı. Özellikle önceden Adana gibi güney illerinden Konya Ovası'na gelen biçerdöver operatörlerinin yerini Konyalı çiftçiler almıştı. Köylü artık kendi ekinini satın aldığı biçerdöverlerle dermeye başladı. Bazı biçerdöver sahibi çiftçiler ise hem kendi ekinini hem komşusunun ekini dermeye başlamıştı. Fakat birçok çiftçi biçerdöverleri ile ilgili maliyeye vergi ödeneceğini bilmiyordu.
BİÇER FİYATI KADAR CEZA GÖNDERDİLER
Maliye ise Konya ve Karaman'a bağlı birçok köyde biçerdöver sahibi çiftçilere ağır para cezaları gönderildi. En düşük para cezası 30 bin TL'den başlıyor. Cezalar 40 bin TL'yi bile geçebiliyor. Çiftçilerin elinde bulunan bazı biçerdöverlerin fiyatı ise 40 bin TL bile etmiyor. Çiftçi ise verilen cezayı nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Bazı çiftçiler ise cezanın haksız olduğu iddiasıyla, konuyu yargıya taşıdı. Devlet, bir taraftan büyük şirketlerin trilyonlarca lira vergi borcunu silerken, diğer taraftan çiftçinin binbir zahmetle aldığı biçerdöverlere ağır vergiler koyuyor. Vergiden haberi bile olmayan çiftçilere ağır para cezaları kesiliyor. Çiftçi yaz sıcağında alın teri dökerek, helal ederek kazandığı bir avuç parayı da devlete ödemek zorunda. Diğer taraftan mazot, gübre ve elektrik gibi girdilerin fiyatlarının da sürekli artması çiftçinin belini büküyor.
30-40 BİN TL PARA CEZASI MI OLUR?
Biçerdöver sahibi çiftçiler ise verilen para cezalarına tepki gösteriyor. Çiftçiler, verilen cezaların haksız olduğunu belirterek, “Birçok çiftçi biçerdöver aldığı zaman bunu Maliye'ye bildirileceğini bilmiyordu. Biz de bilmiyorduk. Vergi borcumuz var diye 30 bin TL, 40 bin TL para cezası kesildi. Yazın sıcağında binbir emekle kazandığımız parayı devlete ceza olarak ödeyeceğiz. Vergi borcumuz varsa borcumuzu ödeyelim ama 30-40 bin TL'lik para cezası nedir?” diye tepkisini dile getirdi.
YANLIŞTAN BİR AN ÖNCE DÖNÜLMELİ
Bazı biçerdöver sahiplerine kesilen ağır para cezalarıyla ilgili konuşan Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş, çiftçiye kesilen bu ağır para cezalarının doğru olmadığını, bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini söyledi. Akbaş, cezalarla ilgili şu ifadeleri kullandı: “Resmi evraklarını Maliye'ye bildirmeyen biçerdöver sahiplerine 30-40 bin TL'yi bulan para cezaları kesildi. Ben de Mart ayında bir biçer satın aldım. Maliye'ye bildirmediğim için Ağustos ayında bana 2 bin TL ceza kestiler. Birkaç aylık bir gecikmeyi ağır şekilde cezalandırdılar. Biçerdöver sahiplerinin zaten fazla bir kazancı yok. Bu cezalarla biçerdöver sahibi çiftçiler, 1-2 yıllık kazancını Maliye'ye verecek. Çiftçinin hatası var. Onu kabul ediyorum. Ancak eski model bir biçerin değeri kadar ceza yazılmış. Çiftçi bir an önce resmi evraklarını Maliye'ye teslim etmeli. Maliye de bu ağır cezalarda indirime gitmeli. Nerede görülmüş bu ağır cezalar? diye sordu.
ÇİFTÇİ GİRDİ MASRAFLARI ALTINDA EZİLDİ
Çiftçileri mazot ve gübre gibi ağır girdilerin altında ezildiğini dile getiren Akbaş, şunları söyledi: “Mazotun litresi neredeyse 5 TL oldu. Gübre fiyatları her ekim zamanı fırlıyor. Diğer taraftan MEDAŞ'ın katı tutumu nedeniyle çiftçiler ekili arazilerini bile sulayamadı. Birçok köyümüzde ödenemeyen borçlar nedeniyle kooperatiflerin elektrikleri kesildi. Bu borçlar ödenmezse elektrikler açılmayacak. Olan yine çiftçimize olacak. Ülke ekonomisi kaybedecek, Türk tarımı kaybedecek. Şimdi de bazı çiftçilerimizin binbir emekle aldığı biçerdöverlerine vergi getirildi. Bazı çiftçilerimiz biçerdöverleriyle sadece kendi ekinini deriyor. Kesilen bu cezalar haksızdır. Devletimiz bu yanlıştan bir an önce dönmelidir.”
KERİM ATICI merhaba
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.