Çiftçiyi yük olarak görenler var!
Altınekin Ziraat Odası toprak analizi yaptıran çiftçileri ödüllendirdi. Altınekin Belediyesi Düğün Salonu'nda yapılan ödül törenine Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Ş. Şemsi Bayraktar, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Altınekin Belediye Başkanı Ali Poçan, Altınekin Kaymakamı Haydar Köktaş, Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ve çeşitli ilçelerin ziraat odası başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu tarımda teknoloji kullanımı ve toprak analizinin önemine değindi. Kağnıcıoğlu, “Toprak analizini teşvik etmek amacıyla çeşitli kampanyalarla çiftçimizi ödüllendiriyoruz. Bu konuda tek amacımız çiftçilerimizin kaliteli ve verimli ürün almasına vesile olmaktır” dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Ş. Şemsi Bayraktar ise, Türk tarımının önündeki en büyük engellerden birinin tarım alanlarının giderek küçülmesi ve parçalanması olduğunu söyledi. Gıda sektörünün giderek stratejik bir alan haline geldiğini söyleyen Bayraktar, “Başbakanımızdan söz aldık. Miras Hukuku değişecek” ifadelerini kullandı. Altınekin Ziraat Odası tören kapsamında toprak analizi yapan çiftçilere toplam 75 bin liralık hediye dağıttı.
ÇİFTÇİYİ YÜK OLARAK GÖRENLER VAR
Dünyada tarımın öneminin giderek arttığını ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Ş. Şemsi Bayraktar, “Doğu Blok’u ülkelerinin ekonomik olarak gelişmesi ile birlikte tarım stratejik bir sektör haline gelmiştir. Çin, Hindistan gibi nüfusu yoğun olan ülkeler sadece pirinç tüketmiyor artık. Dünya nüfusunun artışı ile birlikte tarım ürünlerine olan talep doğru orantılı olarak artmaktadır. Gıda fiyatları giderek yükseliyor. Sektör giderek borsa gibi spekülatif bir sektör haline geliyor. Küresel ekonomik aktörler stoklarla spekülasyonlarla gıda piyasası ile oynuyorlar. Tüm bunlar gıda sektörünün öneminin giderek arttığının bir kanıtı. Türkiye tarımının önündeki en büyük engellerden biri tarım alanlarının çok parçalı bir yapıda olması. Devletin uyguladığı çeşitli tarımsal kalkınma projeleri Türk tarımının gelişmesinde rol oynamıştır. Ancak bu projelerden biri olan KOP bir an önce bitirilmelidir. Bugün bitecek yarın bitecek gibi söylemlerle çiftçiyi oyalamasınlar. Türkiye tarımsal alanları parçalanmaya devam ediyor. Tarımsal alanda hukuksal boşluklar kapatılmalı. Bu ülkede çiftçileri toplumun üzerinde bir yük olarak görenler var. Bunlar Allah’tan korkmayan insanlar. Parlamento’da, medyada, her yerde varlar. Çiftçiler sürekli üretmeye devam ettikleri için bu insanlar böyle konuşabiliyorlar. Üretmeyin bakalım ne olacak. Sofralarında gıda eksildiğinde çiftçileri hala yük olarak görebilecekler mi?” dedi.
DÜNYANIN EN PAHALI MAZOTUNU BİZ KULLANIYORUZ
Ziraat odaları Birliği Başkanlığı’nın partiler üstü bir makam olduğunu söyleyen Bayraktar, “Ziraat odası başkanlarının partisi olmaz. Hizmet alacağı herkesle irtibat kurar. Ziraat Odaları Birliği’nin itibarı giderek yükseliyor. Son organizasyonumuza Başbakan sekiz bakanı ile katıldı. Çiftçinin tek bir isteği var. Ürettiği ürünün para etmesini istiyor. Devlet önemli desteklemelerde bulunuyor. Ancak dünyanın en pahalı motorinini biz kullanıyoruz. Akaryakıtta KDV ve ÖTV sorunu çiftçinin belini büküyor. Mazot destekleri artırılmalı. Elektrik fiyatları çok yüksek, fiyatlar aşağı çekilmeli ve mevcut borçlar yapılandırılmalı. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi bir de başımıza TÜİK çıktı. TÜİK ziraat odalarının hazırladığı verimlilik rakamlarının yüksek olduğunu bahane ederek rakamları yüzde 50 aşağı çekti. Bu da prim desteklemelerinin yüzde 50 düşmesi demek. Bir an önce bu uygulamadan vazgeçilmeli” diye konuştu.
MİRAS HUKUKU DEĞİŞECEK
Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve Üretici Birlikleri'nin daha fonksiyonel hale gelmesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, “Daha önce de belirttiğim gibi Türk tarımının önündeki en büyük engellerden biri tarımsal alanların çok parçalı yapısıdır. Mevcut miras hukuku bu parçalanmayı destekliyor. Başbakanımızla bu konuyu görüştük. Kendileri söz verdi. Toprakların parçalanmasını engelleyecek yeni kanuni düzenlemeler yapılacak. İstikrarlı bir tarımsal kalkınma için tarımsal alanların parçalanmasını engelleyeceğiz hatta toplulaştırmaya gideceğiz. Türkiye’nin koyduğu 2023 hedefine ancak bu sorunlar çözüldüğünde ulaşabiliriz. Tarımda teknoloji kullanımını arttırmalı, geleneksel yöntemleri terk etmeliyiz. Örneğin Türkiye’de çok büyük bir gübre israfı mevcut. Yanlış gübre kullanımı tarımı etkiliyor, topraklarınızı analiz ettirin. Toprağınızın ne istediğini bilin” ifadelerini kullandı.
merhabahaber.com YUNUS ALTINBEYAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.