Dana Bank ençok kazandıran banka!

Dana Bank ençok kazandıran banka!
Konya da Pankobirlik tarafından hayata geçirilen Dana Bank müşterilerin yoğun ilgisiyle karşılandı. İneğini vermek isteyen köylüler sıraya girdi.

Çiftçilerin tek şansının örgütlenmek olduğu fikrinden yola çıkan Konya Şeker, ineği olana aylık 250 TL net gelir veren Dana Bank’ı yaymaya karar verdi. Şirket canlı hayvan ithal edip entegre et üretimine hazırlanıyor

Konya Şeker’in kurduğu Dana Bank, gelen talebi karşılamak için bu yıl kapasitesini ikiye katladı. Konya Şeker’in kurduğu ve 3 bin liralık bir ineğin sahibine her ay 250 ila 300 TL net ödeme yapan Dana Bank’ın kapasitesi bu yıl 1000 ineğe çıkarıldı. PANKOBİRLİK ve bir çiftçi kooperatifi şirketi olan Konya Şeker’in Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Türkiye deki hayvan sayısı yeterli değil. Ülkenin hayvancılıktaki yarışla ilgili yani birim faaliyetlerdeki problemlerini bu gün yaşamaya başladık bunun da temel sorunu dünyadaki üretim maliyetlerinin bizim ülkemizle çok fazla örtüşüyor olmamasıyla kaynaklanıyor. Bunu gereğidir ki ülke olarak biz bir kurum olarak ta bir tedbir geliştirdik. Dana Bank’ı veya diğer ismiyle dana kreşini kurduk burada aslı olan üreticiler çok iyi bilir arazi farklılaşmasının bir değişik versiyonu olan hayvanların bir araya getirilerek başta sağlık hizmet veterinerlerinin çok daha uygun fiyatlarla temini girdilerin çok hesaplı olması ve alınması ve bunun sonucu da bir arada olan hayvanların özellikle ürünlerin işlenmesi hijyen şartlarının sağlanması ürün kalitesinin artması verimliliğini artıran çok temel dadataları hayvan kreşiyle veya dana bankla oluşturmuş olduk. Sadece ürünün maliyetlerinin düşmesi niteliğinin artmasını gerektirmiyor. Ayrıca artık aile işletmeciliğinde eşlerin çocuklarına ve eşlerine daha fazla vakit ayırabilecek bir anlamda kendine vakit ayırabilecek sürecide başlatmış olduk.    

Dana Bank’ın sistemi, otak ahırlar yapılarak toplu üretime geçilmesi sayesinde maliyetleri düşürme mantığı üzerine kurulu. AB kriterlerine uygun bir üretim standardı yakalayan Dana Bank, çiftçilerin ineklerini ’kreş’ mantığında ’konaklatıp’ onların tüm bakım ve gıda ihtiyaçlarını karşılıyor, sütlerini sağıyor. Aylık olarak bakım masrafları düşüldüğünde 3 bin liralık bir ineğin sahibine net 250 TL ödeniyor. Daha çok süt veren örneğin 4-5 bin liralık ineklerde bu rakam 300 TL’ye çıkıyor. Çumpaş bünyesinde kurulan Dana Bank’a çok sayıda başvuru olduğunu anlatan Recep Konuk, “Talepte ciddi bir artış var. Biz bu sistemle hem süt fiyatlarını düşürerek tüketiciye hem de maliyetlerini düşürerek çiftçiye kâr ettiriyoruz” dedi. Dana Bank’ta bakılan inekler kesim vakti geldiğinde kesiliyor ve bedeli inek sahibine ödeniyor.

Avustralya’dan 1200 Angus İneği Getirilecek


Dana Bank modelinin hayvancılığın tekrar ayağa kaldırılması açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Recep Konuk, şimdi et üretimine de hazırlandıklarını, Avustralya’dan 1200 Angus ineği getirdiklerini açıkladı. Yavrulu olan bu inekler Türkiye’de yetiştirilecek ve üretim artırılacak. Kesimhane ve entegre et üretim tesisi yatırımı için düğmeye bastıklarını anlatan Konuk, bu kapsamda yeni bir marka yaratarak pazara gireceklerini, yatırımlarının 1 yıl içinde et fiyatlarını aşağı doğru etkileyeceğine inandıklarını söyledi. Konuk, Panogra şirketi bünyesinde yapılan yatırımın Türkiye’de bitme aşamasına gelen hayvancılığı geliştirmek açısından etkili olacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.