Domalan, çiftçinin ikinci harmanı
Domalan, birçok ülkeye ihraç ediliyor
Yağışların bol olduğu dönemlerde belli bölgelerde kendiliğinden çıkan, toprağın altında olduğu için zor bulunan, ekonomik değeri ise diğer mantar türlerine göre yüksek olan domalan mantarı, şimdiler çiftçiler tarafından büyük rağbet görüyor. Sonbahar mevsimi döneminde yağışların mevsim normalleri seviyesinde düşmesi ve içinde bulunduğumuz ilkbahar döneminde de yağışların yine mevsim normallerinin altına inmemesi sonucu ‘güzleme’ adı verilen mevsim olayı meydana geliyor. Güzleme, her yıl görülmüyor, fakat toprak güzlediği zaman, daha verimli oluyor. Bunun bir faydası da domalana oluyor. Bir mantar türü olan domalan bu nedenle her yıl olmuyor, mevsim şartları uyum sağladığında kendiliğinden çıkıyor. Nisan ayının başında Çumra, İsmil gibi ilçelerle, bu ilçelerin yakın köylerinde, Karatay’a bağlı Beşağıl, Yellikuyu, Yenikuyu, Merdivenli gibi köylerde çıkan domalan, mayıs ayının sonlarına kadar toprak altından aranarak bulunabiliyor. Domalanın kilogram fiyatı ise 15-20 TL arasında değişiyor. Toplanan domalanlar, Kadınlar Pazarı olarak bilinen Nene Hatun Çarşısı’nda getiriliyor, buradan hem toptan, hem perakende satışı yapılıyor.
ÇİFTÇİNİN GÜNLÜĞÜ 100-150 TL’YE GELİYOR
Nene Hatun Çarşısı’nda bulunan iş yerinde domalan alım satımı yapan Fehmi Karabıyık, domalan mantarının çiftçilerin harmandan önceki harmanı olduğunu söylüyor. Karabıyık, “Öyle ki kilogramı 15 ila 20 TL arasında değişen domalanı, işin ehli olan bir kişi günlük 10 kilograma kadar toplayabiliyor. Yani köyünde çiftçilik yapan birisinin şimdilerde tarlada yapabileceği bir iş yok. Çiftçi evinde boş boş beklemek yerine dağda, kırda domalan topluyor. Bir çiftçinin günlüğü de performansına göre değişmekle birlikte ortalama 100-150 TL arasında değişiyor. Bu da çiftçiler için büyük bir gelir kaynağı oluyor. Aynı zamanda domalanla birlikte bizim de işlerimizin seyrinde hareketlilik yaşanıyor. İnsanlar özel olarak domalan sipariş ediyor. Etle fiyatı hemen hemen aynı olmasına karşılık, birçok kişi et yerine domalan yemeyi tercih ediyor” diye konuştu.
ARAPLAR BÜYÜK İLGİ GÖSTERİYOR
Domalan mantarına sadece Konya halkının değil, diğer illerden ve hatta yurt dışından da büyük ilgi olduğunu dile getiren Fehmi Karabıyık, “Domalanın lezzetli olduğu kadar sağlık açısından da çok faydalı olduğu sanılıyor. Hatta, doğada kendiliğinden yetişen bir ürün olduğu ve her zaman, her yerde bulunamayacağı için şifalı olduğuna inananlar da var. Domalanın çıkmaya başladığını duyanlar bizi telefonla arayıp sipariş veriyor. Biz de Türkiye’nin neresine olursa olsun kargoyla siparişleri ulaştırıyoruz. Bunun yanında Araplar da çok büyük ilgi gösteriyorlar. Özellikle Suriye halkı domalanın birçok yemeğini yapıyor. Dolması, pilavla birlikte yemeği, ızgarası, kızartması, yumurtalı ve benzeri envai çeşit yemeği yapılıyor” dedi.
Geçtiğimiz yıla göre bu yıl doğada daha çok domalan mantarı bulunduğunu belirten Fehmi Karabıyık, “Geçtiğimiz yıl nisan ayında domalan mantarı bu yıldan çok daha azdı. Şimdilerde domalana ilgi her geçen gün artıyor. Mayıs ayında domalanın daha da artacağını ümit ediyoruz. Domalan mantarının artması ile birlikte fiyatında da bir gerileme olmasını tahmin ediyoruz. Bugün 15-20 TL arasında sattığımız domalan, iki hafta içerisinde 10-15 TL’ye kadar düşecektir” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.