Domuz gribi bitti şimdi sıra keçi gribinde mi?
Geçen yıl “Domuz Gribi” olarak karşımıza çıkan bu enfeksiyonlar, bu yıl mevsimsel grip olarak eski ünvanına kavuşsa da, dikkatlerin belki de gribal enfeksiyonların üzerine yoğunlaşmasıyla hastalığın eski yıllara nazaran daha uzun ve şiddetli seyrettiği şeklinde algılanmaktadır.
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Yılmaz, son dönemde yaygın olan Keçi gribi hastalığı ile ilgili bilgiler verdi. Bu mevsim geçmiş senelerde de olduğu gibi viral üst solunum yolları enfeksiyonunun artık son ayları. Kimi hastalığı biraz burun akıntısı, boğaz ağrısı, hafif kırgınlıkla ayakta atlatırken; yüksek ateş, öksürük, kas ve eklem ağrıları ile yatanlar, hatta hastaneye kaldırılmak zorunda olanlar bile olabiliyor. Şu günlerdeki salgına sebep olan virüsün hangisi olduğunu bilmiyoruz. Bunun için hastaların burun ve geniz salgılarından bazı tetkiklerin yapılması gerekiyor ama hangi virüs olursa olsun ona özel bir tedavi söz konusu olmadığı için her hastada böyle bir araştırma yapılmıyor.
Keçi gribi, Q fever (Q ateşi), Quensland ateşi veya Q gribi olarak da bilinen, keçi ve koyunlarda görülen bir hastalıktır. Ancak adı her ne kadar grip ise de etkeni influenza virüsleri değil, Coxiella burnetii olarak adlandırılan özellikle keçi ve koyunlarda spontan abortuslarla (düşükler) seyreden hastalığa neden olan, “Coxiella burnetti” ismindeki bir bakteridir.Keneler aracılığıyla da hayvandan hayvana taşınabilen bu bakterilerin yaptığı hastalık ilk olarak 60 sene kadar önce Avustralya’ da (Quensland’ da) tanımlanmıştır. Bu bakteri en çok hayvanın süt, idrar, dışkı, plasentasında bulunur ve insanlara solunum yoluyla veya çiğ sütün içilmesiyle bulaşır. Bulaş için tek bir bakterinin alınmasının bile yeterli olduğu kabul edilir ki buda bakterinin enfeksiyona neden olma potansiyelinin çok yüksek olduğunu gösterir. İnsandan insana, kan ve deri yoluyla bulaşma mümkündür, ancak çok ender olarak rastlanır. Hastalığın kuluçka süresi 10-40 gün arasında değişir. Hayvancılıkla yakın ilişkisi olan mesleklerde (veteriner, tabakhane, süthane, mezbaha çalışanları gibi )daha fazla görülür.
Ani olarak grip gibi başlıyor
Keçi gribinin belirtileri, ani olarak yükselen ateş, titreme, terleme, diare, baş ve kas ağrıları, halsizliktir, bazı hastalarda zatürree gelişir. Çoğu zaman kuru bir öksürük vardır. İltihaplı veya kanlı balgam ve göğüs ağrısı da olabilir. Hastaların bir kısmında hepatit (karaciğer enfeksiyonu) gelişebilir. Karaciğer ağrılı ve büyüktür, sarılık da görülebilir. Akut enfeksiyon yaklaşık 14 gün sürer ancak bazı vakalarda kronikleşme olur ve hastalık süresi 2 yıla kadar uzayabilir. Kronikleşme olduğunda bazen tek belirti yorgunluk hissidir. Bazı vakalarda ise enfeksiyondan aylar sonra, özellikle kalbin aort kapaklarını tutan, antibiyotiklere dirençli ve ölüm oranı yüksek olan bir iltihap da gelişebilir.
Keçi gribi geçen sene Hollanda, Almanya ve Belçika’ da bir salgın yapmış; birkaç bin insan hastalanmış ve az sayıda da olsa ölenler olmuştu. O günlerde hastalığın tıpkı domuz gribi gibi dünya çapında bir salgına yol açabileceğinden endişe edilmiş ama bu çok şükür ki gerçekleşmemişti.
Akciğer röntgeninde zatürree bulguları vardır. Karaciğer enzimleri yükselmiş olabilir. Hastalığın teşhisi kanda bakteriye karşı oluşan antikorların ölçülmesiyle konur. Tedavide etkili olan ilaçlar tetrasiklin, kloramfenikol ve kinolon sınıfı antibiyotiklerdir ve mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. zed
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.