Ekim konusunda acele etmeyin!

Ekim konusunda acele etmeyin!
Türkiye'nin hububat ambarı Konya Ovası'nda çiftçiler ekim hazırlıklarına başladı. Beklenen yağışların bir türlü gelmemesi çiftçileri kara kara düşündermeye başladı.

Yaşanan mevsimsel kuraklık en çok hububat çiftçisini olumsuz etkiledi. Kuraklık yüzünden tarla hazırlama ve ekim işlemleri de ötelendi. Mazot, gübre gibi tarımsal girdilerin artması yüzünden zaten zor günler geçiren çiftçiler bir de kuraklık yüzünden sıkıntılı günler yaşamaya başladı. Konya'nın birçok köyünde yağışların gelmemesiyle birlikte çiftçiler yağmurlama yaparak tarlasını ekime hazırlıyor. Taban gübresinde yaşanan yüzde 100'lük fiyat artışı ve MEDAŞ'ın elektrik parasını peşin alması çiftçileri maddi anlamda darboğoza soktu. Girdi maliyetleri yüzünden bu yıl çok sayıda çiftçinin hububat ekimi yapmayacağı dile getiriliyor.

EKİM KONUSUNDA ACELE ETMEYİN

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, çiftçinin gözünün havada olduğunu belirterek, çiftçilerin beklenen yağışlarının gelmemesi yüzünden ekim ve tarla hazırlama işlemlerini geciktirdiğini söyledi. Konya Ovası'nda hububat tarımının yüzde 78-80'inin kıraç arazilerde yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Soylu, "Konya'da beklenen yağışlarının gelmemesi ekimin ve tarla hazırlamanın ötelenmesine neden oldu. Çiftçilerimizin gözü havada. Yağış olmayınca çiftçimiz ekim yapmadı. Ovada hububat ekimi için çalışmalar hala başladı. Çok sıcak geçen bir yaz sezonundan sonra barajlarda da su sıkıntısı yaşanmaya başladı. Yer altı su seviyeleri de alarm veriyor. Bu ortamda bazı çiftçiler yer altı sularını kullanarak tarlasını ekime hazırlamak istiyor. Çiftçilerimize tavsiyemiz çok acele etmesinler. Kasım ayı ortalarına kadar beklemekte fayda var. Nemli dönemde tohum ile toprak buluşsun. Ekim sonuna ve Kasım ortasına kadar ekim yapılabilir. Toprak yatağı ekim için hazır olmalı. Acele edip de kötü toprak yatağına ekim yapmasınlar. Bu verimi de olumsuz etkiliyor" dedi.

TOPRAK ANALİZİNE GÖRE GÜBRELEME YAPIN

Girdi maliyetlerinin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Soylu, "Dövizde yaşanan artış yüzünden özellikle gübre fiyatlarında ciddi bir artış yaşandı. Çiftçilerimiz toprak analizine göre gübreleme programı oluşturmalıdır. Toprak analizine önem verilmeli. İhtiyaç kadar gübre atılmalıdır" diye konuştu. Çiftçinin sulu tarımda buğday yerine mısıra yöneldiğine dikkat çeken Soylu, "Türkiye buğdayda kritik eşiğe geldi. Buğday fiyatları yıllardır aynı fiyat neredeyse. Hükumet buğdayda teşviki artırmalı. Çiftçi buğdaydan daha fazla kazanç elde ettiği mısıra yöneliyor. Buğday konusunda çiftçimize daha fazla destek verilmeli" önerisinde bulundu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhaba

haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.