Emeklerin karşılığı alınıyor

Emeklerin karşılığı alınıyor
Hasat zamanının yavaş yavaş sona ermesi ile birlikte çiftçiler kaldırdıkları ürünleri satmak için Konya Ticaret Borsası ve Toprak Mahsulleri Ofisinin yolunu tuttu

Hasat zamanının yavaş yavaş sona ermesi ile birlikte çiftçiler kaldırdıkları ürünleri satmak için Konya Ticaret Borsası ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yolunu tuttu. Genel durum ise ürün az, kalite yüksek

Çiftçinin umudu olan hasat zamanı yavaş yavaş sona eriyor. Birçok çiftçi kaldırdığı hasattan memnun kalmazken, birçoğu da kaldırdığı hasata şükrediyor. Tahıl ambarı Konya Ovası’ndan kalkan ürünün genel durumu ise merak ediliyor. Şimdilerde çiftçiler ürünlerini satmak için Konya Ticaret Borsası ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yolunu tutarak, ürününü paraya çeviriyor. Konya Ticaret Borsası’na gelen çiftçilerin ürününe, elektronik ortamda yapılan analizlere göre fiyat veriliyor. Uzmanlar tarafından incelenen ürünlerin fiyatında ise baş etken buğdayın proteini oluyor. Çiftçilerin ürünlerinin fiyatı isimlerine göre elektronik ekranlarda yansıtılıyor. Çiftçinin ve Konya Ticaret Borsası’nın görüşlerine göre ise, geçen seneye oranla buğdayda rekolte düşerken, fiyatlar ve kalite yüksek.

GEÇEN YILA GÖRE FİYATLAR YÜKSEK

Konya Ticaret Borsası Meclis Başkan Vekili ve aynı zamanda buğday, arpa ticareti yapan Selçuk Öcal, Ulusal Hububat Konseyi raporlarına göre bu yıl, Orta Anadolu Bölgesi’nde buğday üretiminin, çok verimli ve özel bir sezon olan 2011’e göre yüzde 20 civarında düşerek 5 milyon 600 bin ton civarında gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü bu rakamında hasatla birlikte doğrulandığını ifade etti. Öcal, “Konya’da rekolte geçen sezona göre yüzde 20-30’lar düzeyinde düşmüştür. Fakat kalite geçen yıla göre yüzde 30 oranında artmıştır. Ülke geneli buğday rekoltesinin de 19-19,5 milyon ton arasında olacağını öngörmekteyiz” dedi.  Fiyatlar hakkında da bilgiler veren Öcal, buğdayın fiyatının 60 kuruş ile 72 kuruş arasında değiştiğini, fiyatların belirlenmesinde en önemli etkeninin protein olduğunu belirtti. Öcal, geçen yıl fiyatların 55 kuruş ile 60 kuruş arasında değiştiğini ve kalitenin düşük olduğunu kaydetti. Çiftinin fiyatları beğenmediğini belirten Öcal, dünyadaki en yüksek fiyatın Türkiye’de olduğunu kaydetti.

ELİMİZDE ÜRÜN YOK

Çiftçiler ise durumdan memnun değil gibi gözüküyor. Her ne kadar kalite yüksek olsa da, rekoltenin düşük olması çiftçiyi üzüyor. Altınekin’den ürününü satmak için gelen çiftçi Mustafa Solak, mahsulün az olduğunu söyledi. Kalitenin ise geçen seneye göre yüksek olduğunu ifade eden Solak, “Kalite fiyatı artırıyor. Fakat elimizde ürün yok. Geçen yıl ektiğimiz yerle aynı yeri ektim. Geçen yıl 100 ton buğday çıktı, bu yıl 80 tona ulaşsın diye dua ediyoruz” dedi. Buğdayı 60,15 kuruştan sattığını dile getiren Solak, geçen yıl 50 kuruş dolaylarında sattığına dikkat çekerek, “Geçen yıla göre fiyatlarda 15 kuruşluk bir artış oldu. Biz fiyatlardan memnumuz. Şükürler olsun yetecek kadar ürün kaldırıyoruz” ifadelerini kullandı.

İBRAHİM ÇİÇEKÇİ merhaba

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.