Et ve süte büyük yatırım

Et ve süte büyük yatırım
Konya Şeker’in iştirakı olan Panagro Et-Süt Üretim Kompleksi’nin temeli düzenlenen törenle atıldı. Tesisin üretime geçtikten sonra entegre et ve süt üretimi açısından dünyanın en büyük merkezi olacağı bildirildi.

Konya Şeker tarafından Konya’ya kazandırılacak olan ve dünyanın en büyük et-süt entegre gıda kompleksi olma özelliği taşıyan Panagro Entegre Et ve Süt Üretim Tesisleri’nin temeli düzenlenen törenle atıldı. Meram ilçesi Kaşınhanı Mahallesi’ndeki tesisin temel atma törenine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AKP Konya Milletvekilleri Ayşe Türkmenoğlu, Ali Öztürk, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, odalar ve borsaların temsilcileri, sanayiciler, iş adamları ve çiftçiler katıldı.
Panagro Entegre Et ve Süt Üretim Tesisleri temel atma törende konuşan PANBOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, 1952 yılında 10 milyon lira sermayeyle Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin kurulduğunu belirterek, “Bu sermaye büyük bir amaca hizmet etmek için evlerin nafakasında tasarruf edenlerce denkleştirilmiştir. 1953 yılına gelindiğinde fabrikanın temeli atılmış ve 1954 yılında ilk üretim gerçekleştirilmiştir. Bugün o 10 milyon lira sermaye ile kurulan bir şeker fabrikasından, fabrikalar ve üretim tesisleri demetine ulaşan Konya Şeker’in yönetim yetkisi, 40 yıl boyunca devletteydi. Bu süre içinde yönetim felsefesi ve gelişimi açısından Konya Şeker’in diğer fabrikalardan farkı yoktu. Konya Şeker üzerindeki vesayetin kalktığını görmek, kuruculardan itibaren üçüncü kuşak çiftçilere nasip oldu. Bugün oluşan 550 milyon liralık sermaye ve son 11 yılda gerçekleştirilen 650 milyon dolarlık yatırım, 40 yıllık ataletten kurtulmanın ve bu yeni vizyonun sonucudur” diye konuştu.
203 MİLYON LİRALIK TESİS KURULUYOR
Konya Şeker’in iştirakı olan Panagro’nun tek kampüs içinde üretim yapan ve bu özelliğiyle dünyanın en büyük et-süt entegre gıda kompleksi olacağını söyleyen Recep Konuk, tesisin tamamlanması ile birlikte 50 bin çiftçinin aile geçimini besicilikten ve süt üretiminden sağlayacağını, bin 500 kişinin ise doğrudan istihdam edileceğini ifade etti. Türkiye’de kargas et üretiminin dana başına ortalama 250 kilogram olduğuna dikkat çekerek, hedeflerinin bunu yüzde 20 oranında artırmak olduğunu söyledi. Bu amaçla et ırkının ıslahı için çalışmalar yaptıklarını dile getiren Konuk, “Üreticilerin besi hayvanlarının bakımını yapacak çiftlikler kurduk ve bu çiftliklerde verimliliği adım adım artırıyoruz. Dünyanın tek kampüs içinde en büyük tesisi olarak inşa edilecek et-süt entegre gıda kompleksimiz Konya bölgesinde hayvancılıkla uğraşan yaklaşık 50 bin çiftçiden et ve süt satın alacak. Bu tesis, işleyeceği et ve süt için her yıl üreticisine yüz milyonlarca dolar et ve süt bedeli ödeyecek” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin en modern tesisi olması planlanan Panagro üretim üssünün 2012 yılının ilk yarısında faaliyete geçmesini hedeflediklerini dile getiren Recep Konuk, “62 bin metrekare kapalı 364 bin metrekare açık alan üzerine kurulacak olan üretim üssünün günde 4 bin 200 adet besi işleme kapasitesine ve yine günde 10 bin ton süt üretim kapasitesine sahip olması hedefleniyor. 10 bin ton aylık şarküteri, taze ürün, ileri işlenmiş ürün üretilecek olan tesiste tam kapasitede bin 500 kişi istihdam edilecek. Tesislerimizde üretilen et ve süt ürünleri kısa sürede tüm dünya ülkelerine ihraç edilecek” dedi.
ÇİFTÇİNİN ALIN TERİ KARŞILIĞINI BULUYOR
Programda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da artık çiftçinin alın teri kurumadan emeğinin karşılığını almaya başladığını ifade etti. Türkiye’nin dünyada etkili bir konuma geldiğini de söyleyen Bakan Davutoğlu, “Türkiye artık dünyada etkili bir konuma geldi. Yeni bir Türkiye vizyonu ile hareket ediyoruz. Buna paralel olarak yeni bir Konya vizyonu ile hareket ediyoruz. Bir ülke dünya ölçeğinde büyüyorsa, o ülkenin en önemli şehirleri de küresel ölçekte düşünmek zorundadır. Artık Konya küresel bir merkez haline gelecek. Bu nedenle bugün burada temeli atılan tesisin bizim için önemi çok büyüktür. Bu tür tesislerin devreye girmesi girişimcilerimizin cesur kararlarıyla başlar, hükümetimizin verdiği destekle yürür. Bugün burada bu tabloyu görüyoruz. Onun için projelerin tümünü hayata geçirmeye kararlıyız. Yeter ki sunulan projeler sağlam temeller üzerine oturtulmuş olsun. Bu şekilde ekonomik çalışmalara devam edersek önümüzdeki 10 yıl içerisinde Türkiye dünyanın yükselen yıldızı olacak. Bu Konya topraklarının bereketiyle olacak. Bu kalkınmanın gerçekleşmesi için bütün alanların entegre bir şekilde gelişmesi lazım. Tarım, sanayi ve hizmet sektörünün bir bütün içinde geleceğe hazırlanmalıdır. Onun için tarım ve hayvancılığın gelişmesi bu noktada omurga özelliği taşıyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin tarımsal milli gelirinin 2002 yılında 23 milyar dolarken, şimdi 61 milyar dolar olduğuna işaret eden Davutoğlu, “Bütün bunlar, Türkiye’nin tarımsal gelişiminin işaretidir. Şu an dünyanın 8. büyük tarım ekonomisine sahibiz. İnşallah ilk 5’e gireceğiz. Hayvancılık alanında bu tesislerin yapılıyor olması tam zamanında olmuştur. inşallah en kısa zamanda burası tamamlanmış olacak. Bugün bu tesisin açılması şunu gösteriyor, eğer ciddi bir girişim varsa, Konya’nın müteşebbisleri bir araya gelmişler ve Konya’yı tarım ve hayvancılık alanında bir üs yapma kararı vermişse hükümetimiz de bu işi başarıya ulaştıracak her türlü alt yapıyı sağlayacaktır. Bunu buradan taahhüt ediyorum. Konya ve Türkiye’nin faydası için atılan her adımın arkasındayız. İnşallah en kısa zamanda organize hayvancılık tesisi kurulmuş olacak. Organize Hayvancılık Bölgesi 200 milyon liralık bir yatırımı çekecek. İnşallah bu tesislerle sadece Türkiye’nin değil Ortadoğu, Balkanlar, Kafkaslar ve dünyanın diğer bölgelerine katkı sağlayacak ve küresel ekonomide en önemli alt yapılardan birini oluşturmuş olacağız. Günde 3 bin ton hayvan kesimi, 10 bin ton süt üretimi yapacağız” dedi.
Açılış konuşmalarının ardın protokol üyeleri yapılan duaya hep birlikte amin dedi ve Panagro Et-Süt Entegre Üretim Kompleksi’nin temeli atıldı.
RASİM ATALAY MERHABA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.