Fırsatçılar iş başında
Türkiye’de son günlerde yeniden gündeme gelen et fiyatları birçok ilde olduğu gibi Konya’da da besiciler tarafından tepki ile karşılandı. Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, Yönetim Kurulu Üyeleri ve besiciler ile birlikte basın karşısına geçerek sorunlarını gündeme getirdi. Özel Ciğerci Restoran’da düzenlenen basın toplantısında Kırmız ette yaşanan sorunların bugünün değil yıllardır süregelen sorunlar olduğunu dile getiren Karabulut, “Ülkemizde 2009 yılının sonlarında koyun ve sığır et fiyatının çok arttığı havasının yayılmasının ardından bir takım sözde önlemler alınacağı söylendi. Buna paralel olarak da, canlı hayvan getirmenin mi, et ithalatının mı yoksa ikisini birden yapmanın mı uygun olacağı tartışılmaya başlandı. Nihayetinde ithalat yetkisini Et Balık Kurumu’na verdiler ve sorunu çözmek istediler. Ama başarılı olamayınca özel sektöre et ve canlı hayvan ithalat izni vererek ülkeyi yolgeçen hanına çevirdiler” dedi.
Hükümetin yerli üreticiyi mağdur etmemek için ithal karkas ette yüzde 30 olan gümrük vergisini yüzde 45’e çıkarmasının ‘fırsatçı et lobileri’ tarafından abartıldığını da ifade eden Karabulut, bu lobilerin yaptıkları açıklamalarda gümrük vergisindeki artışın et fiyatlarına 4 lira zam olarak yansıyacağı şeklinde doğru olmayan bilgiler verdiğini söyledi.
Karabulut, “İthalat kararı çıktıktan sonra et lobilerinin yurt dışından ucuz fiyatla aldıkları etleri piyasaya 15–16 liradan satmaya başladılar. Son günlerde ulusal basında et lobilerinin yaptığı açıklamalar, tüketicilerin kafasını karıştırmaktan başka bir şey değildir. Hükümet, yerli üreticiyi mağdur etmemek için ithal karkas ette yaptığı gümrük vergisi ayarlamasının ardından ithal karkas etin fiyatı 11 liradan 12 liraya yükseldi” diye konuştu.
Karabulut, “Dolayısıyla et ithalatı kararı bize değil et lobilerine yaramıştır. Tüketici lehine hiçbir yarar sağlamamıştır. Son günlerde ulusal basında et lobilerinin yaptığı açıklamalar, tüketicinin kafasını karıştırmaktan başka bir şey değildir. Hükümet’in yerli üreticiyi mağdur etmemek için ithal karkas ette yüzde 30 olan gümrük vergisini yüzde 45'e çıkarmıştır. İthal karkas etin gümrük vergisine yapılan yüzde 15’lik artış ile ithal karkas etin fiyatı 11 liradan 12 liraya yükselmiştir. Fırsatçı et lobileri ortaya çıkarak ulusal basında yaptıkları açıklamalarda et fiyatlarına 4 lira zam geleceği haberlerini işlemeye başlamışlardır. İşin aslı öyle değildir. Kamuoyunu kimsenin yanıltmaya hakkı yoktur. Açıklamalar yapan bu fırsatçılar, 12 liraya aldıkları eti bugün 25–30 liraya satmaktadırlar. Bunlar, Nisan ayından buyana stok ettikleri ithal eti, yüksek fiyattan satma çabasıdır” diye konuştu.
Karabulut, ithalata süreklilik kazandırmanın ülkemizi sadece kırmızı et üretiminde değil süt üretiminde de pek çok sorunla karşı karşıya getireceğini ileri sürerek, pek çok besicinin iflas ederek üretimden çekileceğini, kırsal alanda işsizliğin artacağını iddia etti.
Piyasada istikrarı sağlamanın yolunun üretimi artırmaktan geçtiğini dile getiren Karabulut, ''Üretim artış hızına bağlı olarak da bir müddet sonra fiyatlar ülkemizde makul seviyelere inecektir. Ama ithalat ve benzeri müdahaleler yapıldıkça, izleyen dönemlerde sadece üretim azalmayacak, her sefer kriz daha da büyüyecek ve derinleşecektir” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.