Gazeteciliğin kitabına imza günü

Gazeteciliğin kitabına imza günü
Uzun yıllar Konya basınına emek veren Gazeteci, Basın İlan Kurumu Ordu İl Müdürü Çetin Oranlı’nın ‘Olaylar ve Kişisel Tecrübe Işığında Gazetecilik’ isimli kitabının ilk imza günü etkinliği Ordu Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisi’nde gerçekleşti.

İmza gününe Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Barosu Başkanı Av. İlhan Kurt, AK Parti Ordu İl Başkanı Av. Uğur Çelenk, Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Saadet Partisi İl Başkanı Av. Erkan Temiz, OSKİ Genel Müdür Yardımcıları Suat Olgun ve Mustafa Özkan, Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Erişen, Ordu SMMM Odası Genel Sekreteri Bahadır Baş, çok sayıda daire müdürü ve basın mensupları katıldı.

İmza töreninde konuşan Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Çetin Oranlı’yı ortaya konulan eserden dolayı kutladı ve yeni çalışmalar beklediğini ifade etti. Balkanlıoğlu, Oranlı’nın içeriği ve yansıttıklarıyla önemli bir esere imza attığını kaydetti. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da, kitabın ilgi çekici olduğunu belirterek, “Hizmetleriyle hem ilimeze, hem de ülkemize alanı itibariyle pek çok faydası bulunan, bilgi ve birikimiyle ortaya koyduğu eserle bugünü bize özel kılan Çetin beyi tebrik ediyorum” dedi. Yılmaz, Ordu’da kültür ve sanat hayatını destekleyeceklerini vurguladı. Konuşmaların ardından Oranlı, konuklarına kitaplarını imzaladı.

KİTAP HAKKINDA

Çetin Oranlı’nın ‘Ben gazeteciliği yaşadım, ne yazdımsa yaşadım da yazdım’ sloganıyla kaleme aldığı ilk kitabı, ‘Olaylar ve Kişisel Tecrübe Işığında Gazetecilik’ Kardelen Yayınları tarafından yayımlandı. 314 sayfadan oluşan kitap, içerik olarak gazeteciliğin teorik ve pratik yönünü kapsıyor.

Meslekte fiilen çalışan gazetecilere ve iletişim fakültesi öğrencilerine faydalı bir kaynak olan kitapta; ‘muhabir, muhabirlikte temel branşlar ve gereklilikleri, haber ve haberin temel nitelikleri, haberi algılamak ve haber ilişkisi üretmek, haberlerin magazinleştirilmesi sorunu ve Televole haberciliği, editör, gazeteciliğin baskı altına alındığı alanlar, editörün çalışma şekli ile ilgili öneriler, röportaj teknikleri, köşe yazısı ve köşe yazarlığı’ başlıkları altında 10 ayrı bölüm bulunuyor.

Takdim yazısı Basın Tarihçisi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı tarafından yazılan kitapta, gazetecilik mesleğinde yasal ve etik alanda karşı karşıya kalınan sorunlar ve risk alanları da detaylı bir şekilde aktarıyor.

Her bölümde örnek olaylar ve bölümle ilgili yazı türlerinden kesitler yer alıyor. Kitapta 28 Şubat dönemimde yaşanılan ve gazetecinin tanık olduğu çeşitli olaylar da kısa kesitler halinde aktarılıyor. Kitabın ek bölümde ise yazarın gazetecilik üzerine yazdığı yazılardan örnekler yer alıyor.

 

KİTAPLA İLGİLİ NE DEDİLER?

 

“KUTLUYOR, YENİ ESERLER BEKLİYORUM”

Prof. Dr. Sami Güçlü- Öğretim Üyesi, eski Tarım Bakanı, 22. ve 23. Dönem Konya Milletvekili: “Ben gazeteciliği yaşadım" diyor, 20 yıllık gazeteci Çetin Oranlı. Muhabirlikten başlayıp gazetecilik mesleğinin her kademesinde görev yapmış. Kendisiyle 2002 yılında Konya'dan Milletvekili adaylığı döneminde tanıştım. İşimiz ve sorumluluklarımız gereği sık görüştük. Birbirimizi tanıma imkânı bulduk, dostluk bağı kurduk. Çetin Oranlı,  benim güven duyduğum, meslektaşlarının sevdiği ve itibar gösterdiği, gündeme taşıdığı konularla dikkat çeken bir gazeteciydi. Belirtmem gereken bir başka yönü ise, Konya'nın sorunlarına büyük bir gayret göstererek sahip çıkmasıydı. 2012 yılında memleketi Ordu'ya döndü. Bilgisi, tecrübesi, gayretiyle kendi memleketine çok değerli katkılar yapacağına inanıyorum. Gazetecilik tecrübeleri, yaşadığı hayattan kesitler ve hatıralarının yer aldığı bu kitabı için kendisini kutluyorum. "Gazetecilik benim kaderim" diyor, ben de onun  yazmasını ve yeni eserler vermesinin kaderi olmasını diliyorum”.

“OKURKEN ÖĞRETİYOR VE KEYİF VERİYOR”

Prof. Dr. Ahmet Kalender- Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı: “Çetin Oranlı, hem “mektepli” hem de “alaylı” bir gazetecimizdir. Bu iki özelliği, ortaya enfes bir eser çıkarmış. Öz ifadeler, peşinden yaşanmış tecrübeler… Okurken hiç sıkmıyor, büyük bir keyif veriyor ve çok şey öğretiyor. Çetin kardeşimi kutlar, başarılarının devamını dilerim.”

“GAZETECİLİĞE YERLİ BİR BAKIŞ”

Prof. Dr. Caner Arabacı- Basın Tarihçisi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi: “Oranlı’nın kitabı, gazeteciliğe yerli bir bakış getiriyor. O, muhabirlik, yazı işleri müdürlüğü, editörlük, yayın organlarında yazarlık gibi, gazeteciliğin değişik kademelerindeki mesleki tecrübesini, zevkle okunan, güzel bir üslupla veriyor. Çetin’in en çok takdir ettiğim yönü de bu tatlı üslubuyla, içten, samimiyetini kirletmeden, âdeta doğal bir ürün olarak anlatacaklarını sunuvermesi…” haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.