Hasat atıkları enerjiye dönüşüyor
Kadınhanı Belediye Başkanı Hulusi Çökgel, halkın büyük bölümünün tarım ve çiftçilikle uğraşarak geçimini sağladığı Kadınhanı'nda 7 bin ailenin çiftçilik yaptığını söyledi.
Bölgede en fazla buğday, arpa, yulaf, nohut ve pancar ekimi yapıldığını ifade eden Çökgel, ''Bölgede her yıl yaklaşık 850-900 bin dekar hububat, 90 bin dekar baklagil, 15 bin dekar ayçiçeği ve 7 bin dekar alanda da mısır ekimi yapılıyor. Bu ekimlerden hasat sonrası 200-250 bin ton civarında hasat artığı olan sap elde ediliyor'' dedi.
Çökgel, bu atıkların bir bölümünün saman yapımında ve doğrudan yakacak olarak kullanıldığını ancak büyük bölümünün yakılarak heba edildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Çiftçilerimiz tarlalarındaki bu atıkları tarlanın işlenmesini kolaylaştırabilmek amacıyla çoğunlukla yakıyor. Proje ile hem ekonomik anlamda bir tasarruf sağlanmış olacak hem de anız yangınları nedeniyle toprakta ortaya çıkan verim kaybı önlenecek. Bunun önüne geçebilmek amacıyla bu atıkları enerjiye dönüştürebilmek için proje hazırladık. Proje çerçevesinde kuracağımız tesislerde, ekin sapları enerjiye dönüştürülmek üzere işlemlerden geçirilecek. Hasat zamanında tüm saplar, toplanarak bu tesislerde kimyasallar eşliğinde sıkıştırmalı makinelerde paketler haline getirilecek. Daha sonra da bunlar yakıt olarak kullanılmak üzere satışa sunulacak. Elde edilecek katı yakıt sanayide, iş yerlerinde ve konutlarda kullanılabilecek.''
HASAT ATIKLARINDAN KÖMÜR KADAR YÜKSEK KALORİ ELDE EDİLECEK
Ekin saplarının yüksek kaloriye sahip olduğu için enerjiye dönüşüm noktasında da kömür kadar değerli olduğunu anlatan Çökgel, kömürde her bir kilogramdan 4 bin 500-4 bin 700 kalori elde edilirken bu ekin saplarının işlenmesinden sonra 4 bin 250-4 bin 300 kalori enerji elde edilebileceğini bildirdi.
Çökgel, kırsal alt yapının geliştirilmesine katkı sağlayarak bölge halkının refah seviyesini artırmak amacıyla başlattıkları projeyi Mevlana Kalkınma Ajansı'na sunduklarını dile getirerek, ''Projemiz, Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından 29-30 Aralık 2009 tarihinde ilan edilen, Kırsal Kalkınma ve Küçük Ölçekli Alt Yapı Mali Destek Programları çerçevesinde mali destek almaya hak kazdı. Yaklaşık 910 bin liraya mal olacak proje için Kalkınma Ajansı'ndan 165 bin liraya yakın mali destek alacağız'' diye konuştu.
Çökgel, proje için bu ay içinde Mevlana Kalkınma Ajansı ile sözleşme imzalayacaklarını, projeyi de yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.