Haşim Kılıç, Erdoğan'ın karşısına çıkar mı?

Haşim Kılıç, Erdoğan'ın karşısına çıkar mı?
Radikal yazarı Ömer Şahin, hükümet kanadında Anayasa Mahkemesi'ne duyulan tepkiyi yazdı.

İŞTE ÖMER ŞAHİN'İN YAZISI

Hükümet, son günlerde peş peşe iptal kararları veren Anayasa Mahkemesi’ne öfkeli. Henüz Twitter kararının ateşi sönmemişken yeni bir iptal şokuyla karşılaştı. Anayasa Mahkemesi, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasa değişikliği ile Adalet Bakanı’na verilen tüm ek yetkileri iptal etti. Karar, oy birliğiyle alınmış olsa da tepkilerin odağına Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç yerleşmiş bulunuyor.

Haşim Kılıç son zamanlarda Anayasa Mahkemesi Başkanı kimliği kadar siyasi senaryoların odağına yerleştirilen isim oldu. AK Parti, yüksek mahkemeden gelen kararları da zamanlamayı da ‘manidar’ buluyor; Ağustos ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilişkilendiriyor. Haşim Kılıç’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan karşısında muhalefetin desteğiyle Cumhurbaşkanı adayı olacağına ilişkin senaryolar kulaktan kulağa yayılıyor. Hatta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kılıç’a yeşil ışık yaktığını iddia edenler bile var.

‘CHP’nin Köşk adayı Kılıç’
Bu görüşleri açık bir şekilde dile getiren isimlerin başında AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar geliyor. Tayyar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Haşim Kılıç’ın Cumhurbaşkanlığı konusunda konuştuklarını iddia ederken şunları söyledi: ”Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘sivil’ Cumhurbaşkanı derken tarif ettiği kişi Haşim Kılıç’tı. Siyasetçi olmayan sivil tanımına o uyuyor. Nasıl ki Deniz Baykal, Abdullatif Şener’e gaz verdi yoldan çıkardı, şimdi de Haşim Bey’e cumhurbaşkanlığı gazı veriliyor. O da Ahmet Necdet Sezer gibi Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’ndan Köşk’e çıkmayı istiyor. Tayyip Bey ve Abdullah Bey’in aday olmayacağı bir ortamda top seker beklentisi var. Ama, Tayyip Bey’in karşısına rakip olarak çıkamaz.”
 

‘Anayasa Mahkemesi’ne balans ayarı gerekiyor!’
AK Parti’de HSYK’dan sonra YSK ve Anayasa Mahkemesi’ne de neşter vurulmasını isteyenler seslerini yükseltmeye başladı. Anayasa Mahkemesi için yeni muhalefet odağı ya da ’Anamuhalefet Mahkemesi’ nitelemesi bile yapılıyor. Anayasa Mahkemesi’nde kapsamlı düzenleme kolay değil. Anayasa değişikliği gerektiği için iktidarın te başına gücü yeterli değil. Kanun değişikliğinin yeterli olduğu bireysel başvuru gibi bazı yetkilere dokunulması daha çok gündemde. Şamil Tayyarda, “Anayasa Mahkemesi’ne bir balans ayarı gerekiyor” görüşünde.

50 hâkim-savcı başvurdu
Anayasa Mahkemesi’nin kısmi iptal kararından sonra yeni bir gelişme daha ortaya çıktı. HSYK Yasası ile görevden alınan 50’ye yakın hâkim ve savcının ‘hak ihlali’ gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunduğu öğrenildi. Hâkim ve Savcılar, kanunla görevden alınmalarının hak ihlali olduğunu savunuyor. Anayasa Mahkemesi bu isimleri haklı bulursa tazminat konusu gündeme gelecek. HSYK Yasası’nda yapılan değişikliğin ardından 220 hâkim-savcı ile beraber 500 civarında insan görevden alınmıştı. 

HSYK, Adalet Bakanı ve Müsteşar ile birlikte 22 üyeden oluşuyor. Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümediği için başka il ve kurumlara gönderilen isimlerin geri dönüşü mümkün olmuyor. Bunun tek bir istisnası var. HSYK Genel Kurulu’nun 12 üyesinin kararı ile sonradan atanan tetkik hâkimleri ile teftiş kurul ve başkan yardımcılarının görevlerine son verip yeni isimler atayabiliyor.

ÖMER ŞAHİN / RADİKAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.