Hazine Arazilerinde Satışlar 2019’a kaldı!
Bu karar ile birlikte hazine arazisini uzun dönem kiralayarak (en az 3 yıl tarımsal amaçla kullanmak) üretim yapan çiftçilere hazine toprağını alabilme avantajı kazandırıldı. Buna ek olarak da 26/04/2012 tarihinden itibaren belediye ve mücavir sınırları içerisinde yer alan, imar planı olmayan ya da imar planında tarım arazisi olarak görülen Hazineye ait tarım arazilerine sahip olan kişiler hak sahibi olarak kabul edilecek. Hazine arazileri, artık ihaleyle değil kullanana ecrimisilin yarı fiyatına verilecek. Üzerinden 7 ay geçmesine rağmen, kanun Konya'da 2018 yılı Ekim ayına kadar uygulanmadı. Yeni yıl ile birlikte hazine arazilerinin satışa çıkacağı öngörülüyor.
2019 YILINDA ARAZİ SATIŞLARI BAŞLAR
Yıllardır hazine arazisi kiralayarak, üretim yapanlara öncelik verileceğini söyleyen Yüksek Ziraat Mühendisi Celil Çalış, Konya'daki en değerli hazine arazilerinin özellikle Çumra'da ve Karatay'ın sulak noktalarında bulunduğunu söyledi. Çiftçinin alınan bu olumlu karar ile artık toprak sahibi olabileceğine de dikkat çeken Çalış, şunları kaydetti: "Devlet; hazine arazisini çiftçiye satıp, üreticiyi toprak sahibi yaptığı kadar ödemelerinde de çiftçiye yardımcı olacak. 2018 yılının ilk çeyreğinde alındı bu karar. 7 ay geçmesine rağmen uygulanmadı. Kesinlikle geç kalınmadı. 2018 yılının bitmesine 2 ay kaldı. Hazine arazisi satışları, 2019 yılı ile birlikte başlar. Alt yapının bitmesine az kaldı. Üreticinin toprak sahibi olması, üretimin artması demektir. Sulu yerlerde yine mısır, ayçiceği, pancar ekilir. Kıraç alanlarda da arpa, buğday, nohut üretimi sürdürülür."
ÇİFTÇİ TARLA KİRALAMAK ZORUNDA KALMAYACAK
Çiftçiye hazine arazisi alma hakkının tanınmasının, üreticinin iştahını kabartacağını söyleyen Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu da "Üretici, hazine arazisi kirası ödeyeceğine; satın aldığı hazine arazisinin taksitini öder" dedi. Alınan karar ile hazine arazilerinin boş durmasının önüne geçildiğini de kaydeden Başkan Kağnıcıoğlu, "Tarım, bir ülkenin ekonomisinin bel kemiğidir. Toprakları değerlendirmek ve üretim kapasitesini artırmak lazım. Hazine tarlalarının satılabilmesi kararı bu noktada çok önemli. Ekonomiye ciddi katkı sağlayacağını düşünüyorum. Bazı çiftçilerimiz, özelden toprak kiralıyordu. Kira bedelleri, hazine arazisi kirasına göre de bayağı yüksek oluyordu. Çünkü özelden kiralanan tarlalarda kuyu da oluyordu, elektrik giderleri de. Şimdi çiftçi kendi kuyusunu vuracak, bireysel elektriğini açtıracak. Belki ilk aşamada biraz parası gidecek fakat uzun soluklu düşünüldüğünde çiftçi çok kârlı çıkacak. Sürekli toprak kiralayarak üretim yapan çiftçi, kendi toprağını ekmenin sevincini de yaşayacak. Karar, yılın ilk aylarında alındı, hayata geçirilemedi. Altınekin'de Kasım ayının 19'una kadar başvurular devam edecek. Parsel bazında bin 900, dekar olarak da 45 bin dekara yakın hazine arazisi var, Altınekin'de. 2019 yılında satışlar başlar" diye konuştu.
TOPLULAŞTIRMA NEDENİYLE İŞLEM YOK!
Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker de Karatay bölgesinde toplulaştırma yapılan yerlerde henüz işlemlerin başlatılmadığını belirtti. Arsaların yerlerinin değiştiğini kaydeden Başkan Kavuneker, toplulaştırmadan dolayı tapuların çıkmadığını da aktardı. "Hazine arazisini 3-5 yıl ekenlerin bile arsaları değişti" diyen Kavuneker, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Satış işlemleri 2019 yılını bulur. Bölgede 2-3 yıl ekim yapılan hazine arazileri ihaleye çıkıp el değiştiriyordu. Üretim kahrını çeken bölge halkı. Öncelik de bölge halkında olmalıdır. Bu konu ile ilgili talebimizi bakanlığa ilettik. İlçede 2-3 yıl hazine arazisi eken çiftçi kalmadı desem, yeridir. Bölge halkına bedava toprak verilsin demiyoruz, üretici bedeli ne ise ödesin. Dışarıdan gelenler, toprağımızı istila ediyor. Saracoğlu bölgesinde 13 milyon metrekarelik bir hazine arazisi var. Buranın tamamını bölge halkı ekmelidir."
EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com
haberfark.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.