Hipertansiyon, şeker hastalığı ve obezitedeki artış böbrekleri vuruyor!

Hipertansiyon, şeker hastalığı ve obezitedeki artış böbrekleri vuruyor!
Kronik böbrek yetmezliği tek tedavi şansı nakil olan ciddi bir sağlık sorunu...

Erken evrede tespit edildiğinde önlenebilen veya ilerlemesi geciktirilebilen bu hastalığın sinsi ilerlemesi erken teşhise çok da olanak vermiyor. Hasta çoğu zaman son evredeyken durumu fark ediyor. Ancak böbrek yetmezliğine giden yolda hipertansiyon, kalp damar sorunları, şeker hastalığı ve obezite gibi faktörler ciddi rol oynuyor. Bu hastalıkların tedavisi sırasında bilinçli olmak ve gerekli taramaları yaptırmak böbrek yetmezliğine giden yolun önüne geçebiliyor. Acıbadem International Hastanesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, ülkemizde ve tüm dünyada her geçen gün hızla artan böbrek yetmezliğiyle ilgili çarpıcı bilgiler veriyor.

Risk faktörlerine dikkat edin!

Böbrek nakline götüren kronik böbrek hastalığı için en yüksek risk grupları şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp-damar hastalığı ve ailesinde böbrek hastalığı olanlar ile yaşlılar. Diğer risk faktörleri arasında obezite, sigara, böbrek taşı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, sık ağrı kesici kullanımı ve bağ dokusu hastalıkları yer alıyor. Yapılan çalışmalar toplumumuzda erişkinlerin yüzde 32,7'sinde hipertansiyon, yüzde 12,7'sinde şeker hastalığı, yüzde 32,1'inde obezite ve yüzde 35,2'sinde aktif sigara içiciliği bulunduğunu gösteriyor. Özellikle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son dönem böbrek yetmezliğinin en sık nedeni olan şeker hastalığı sıklığının 2002'de yüzde 7.2 iken, günümüzde yüzde 12'nin üzerine çıkmış olması endişe verici bir durum. Tüm bu nedenler göz önünde bulundurulduğunda yapılması gereken en önemli şey, beslenme ve yaşam alışkanlıklarındaki bazı noktalara özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.

Böbreklerinizi korumanın olmazsa olmazları

Sağlıklı beslenin ve kilonuzu koruyun.Tuz tüketiminizi günlük 5-6 gramı geçmeyecek şekilde kısıtlayın.Günlük su tüketiminizi 1,5-2 litre olacak şekilde ayarlayın.Sigara içmeyin.Egzersiz yapın.Sık ağrı kesici ilaç kullanımından kaçının.Kan basıncınızı ölçtürün.Kan şekerinizi kontrol ettirin.Aşağıdaki risk faktörlerine sahipseniz zaman kaybetmeden doktora başvurun.Yüksek tansiyonŞeker hastalığıİleri yaşAilede böbrek hastalığı varlığı

Ülkemizde yaklaşık 7,6 milyon kronik böbrek yetmezliği hastası var

Halen tüm dünyada 2 milyonu aşkın kişi diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile yaşamını sürdürüyor. Gelecekteki 10 yıl içinde bu sayısının iki katına çıkması ve toplam tedavi maliyetinin 1,5 trilyon dolara yaklaşması bekleniyor. Türk Nefroloji Derneği verilerine göre Türkiye'de erişkinlerin yüzde 15,7'sinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunuyor. Bu oran, basit bir hesapla ülkemizde yaklaşık 7,5 milyon kronik böbrek hastasının varlığına, yaklaşık 70.000 hastanın son dönem böbrek yetmezliği evresinde olmaları nedeniyle diyaliz veya böbrek nakli tedavilerine gereksinim duyduklarına işaret ediyor.

Risk grubundakiler mutlaka tarama testlerini yaptırmalı

Özellikle kronik böbrek hastalığı için yüksek risk grubundaki bireylere yapılacak tarama testleri ile hastalığın erken evrede saptanması, ilerlemesinin engellenmesi ve böbrek hastalığı gelişimini azaltmak için toplumun sağlıklı yaşam değişiklikleri yönünde eğitilmesi son derece önemli.

Tek tedavi şansı nakil

Son dönem böbrek yetmezliği evresinde olan hastalar için ise tek tedavinin böbrek nakli olduğu unutulmamalı. Böbrek nakli beyin ölümü gerçekleşmiş (kadavra) vericiden veya canlıdan gerçekleştirilebiliyor. Kan grubu uyumu olması zorunlu, ancak doku grubu uyumu olması mutlak gereklilik değil.

Farkındalık her geçen gün artıyor

Gün geçtikçe giderek artan önemli bir sağlık sorunu olan böbrek hastalıklarına olan farkındalığı arttırma amacı ile dünyada ve ülkemizde düzenlenen çeşitli aktivitelerle insanlar bilinçlendirilmeye çalışılıyor. Geçtiğimiz 10 yıl içinde ülkemizde bu konudaki bilinç anlamlı şekilde arttı, ancak çalışmaların artarak devam etmesi gerekiyor. Sosyal ve ekonomik yükü her geçen gün artan kronik böbrek hastalığının kontrolünü sağlamak için, toplumda yaşam biçimi değişikliklerine yol açacak, böbrek hastalığının önlenmesi ve her aşamadaki tedavisine dayalı hastalık yönetimi modelinin bir an önce hayata geçirilmesi şart. haberfark.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.